Řekli jsme si, že to musíme urvat, přiblížil odhodlání jihlavské kabiny Michal Velecký

23.12.2012 / Libor Kucza

Příznivci hokeje, jež zavítali v předvánočním čase do ochozů Horáckého zimního stadionu, nemuseli litovat. Dostalo se jim totiž porce výživné a bojovností nabité podívané. Šťastnějším celkem nakonec byla domácí Dukla, která v nervy drásajícím dramatu těsně zvítězila. „K vítězství pomohla možná i předvánoční atmosféra,“ glosuje vtipně Michal Velecký, jehož dva přesné zásahy sledovalo téměř 2800 diváků.

Jihlavští hokejisté ovládali utkání již od prvních minut, branka však v první třetině k vidění nebyla. A to i přesto, že měli červenožlutí několik solidních příležitostí. „Začali jsme velice dobře, v bojovné první třetině ale branka nepadla,“ popisuje Michal Velecký. Úvodní dějství nepostrádalo tempo, hrálo se velmi aktivně. „Bylo to velmi vyhrocené – spousta osobních soubojů, tvrdá hra. Obě mužstva dobře bruslila,“ přibližuje kvalitu úvodní části zápasu.

Vstup do druhé periody se nikterak nevymykal nastolenému rychlostnímu stupni. Ledovou plochu opanovala domácí Dukla, odměnou jí byla vedoucí trefa z hole Adama Zemana. „Do druhé třetiny jsme vstoupili tak, že jsme dali gól. Nakoplo nás to, což je v takovém utkání hodně důležité,“ ví rychlostně vybavený centr. „Potom to byl boj, boj a boj,“ zdůrazňuje způsob, jímž probíhají téměř všechna střetnutí s přízviskem derby. Mužstvo s Ježkem na hrudi působilo lepším dojmem téměř ve všech herních činnostech. Další změna skóre však proběhla k radosti havlíčkobrodského publika, Rebelové využili nabídnutou početní výhodu. „Bohužel jsme dostali gól, ale poté jsme dali a oni museli dotahovat,“ nastiňuje další průběh klání.

Zlom v utkání nastal v 53. minutě, kdy se domácí znovu ujali vedení. „V přesilovce střílel Venca Jaroš, já jsem to tam jen tečoval. Možná, že kdybych do toho nesáhl, tak je tam taky,“ polemizuje. Rebelové se dočkali vyrovnání necelé dvě minuty před koncem. I na tuto komplikaci ale nalezla Dukla odpověď. Rovných 25 vteřin před zazněním závěrečné sirény zpečetil pětadvacetiletý útočník vítězství družiny pod taktovkou Petra Vlka. „Dostal jsem přihrávku od Čagyho, pak už jsem nemohl dělat nic jiného než dát gól do prázdné brány. Měl jsem strach, že to tam nepadne, ale nakonec to dobře dopadlo,“ říká s lehkou mírou nadsázky.

Důležitá branka mohla být rovněž kompletací hattricku, Michal Velecký totiž dopravil touš za čáru již v prvním dějství. Jeden z dvojice hlavních sudích ale branku pro úmyslné kopnutí neuznal. „Chyba byla v tom, že když Venca přihrával, tak jsem nastavil nohu a potom ji zvedl, to jsem neměl dělat. Kdybych ji nechal stát, tak by ten gól určitě platil. I tohle mi ale stačí,“ usmívá se jihlavská „šestašedesátka.“

Poslednímu střetnutí před svátky nechyběla početná divácká kulisa, která se starala o vynikající atmosféru. „Dnes nás hnali fanoušci, byli úžasní, fantastičtí. Táhli nás k vítězství,“ vysekl gólman David Rittich poklonu naplněným ochozům. „Kluci se svezli. Hráli výborně zezadu, v útoku jim to neskřípalo. Něco nám tam napadalo, tak zaplať pánbůh za ty body. Konečně jsme vyhráli domácí derby,“ říká strážce jihlavské svatyně, přičemž nešetří superlativy na adresu svých spoluhráčů. K vítězství patří neodmyslitelně také oslavy. Jednu z nich David Rittich předvedl, avšak ukázkový kotoul měl jednu vadu na kráse… „Skákat kotrmelec bez helmy byla trochu chyba. Mám na hlavně menší bouli,“ směje se mladý muž v masce. Pozitivní nálada z vydařeného výkonu jistě všechny šrámy zahojí.