3:2
(0:0, 1:1, 2:1)

Dukla díky fantastickému závěru zdolala Havlíčkův Brod

22.12.2012 / Libor Kucza

Do zápasu vlétla lépe Dukla, která udržovala nastolené tempo po celou třetinu. Branky byly k vidění až v dějství následujícím, nejprve otevřel skóre po ukázkové kombinaci Adam Zeman, o vyrovnání Rebelů se postaral Lukáš Havel. Ve třetí části pak nastalo dokonalé drama. Dukla se nejprve ujala vedení, necelé dvě minuty před koncem pak hosté v početní výhodě vyrovnali. Přesně 25 vteřin před koncem rozhodl o tříbodovém zisku pro Duklu Michal Velecký. Červenožlutí zvítězili 3:2.
22.12.2012 17:30, 1. liga ČR - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Ficenc, Kolafa, Dobrovolný, Štebih, Podlipnik, Zadražil, Jaroš - Hodek, Velecký, Čachotský - Jeslínek, Filip, Prokš - Zeman, Hubáček, Malec - Krupka, Maliník, Pekárek
3

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan (16. Neruda, 16. Suchan) - Morava, Blažek, Protivný, Jelínek, Soldán, Ostrčil - Polodna, Endál, Vondráček, Knotek, Ondráček, Kozlík, Havel, Štěpánek, Třetina, Stehlík, Musil, Kostourek
2
Branky a nahrávky: 23. Zeman (Malec, Hubáček), 53. Velecký (Jaroš, Kolafa), 60. Velecký (Jaroš, Čachotský) - 36. Havel (Třetina, Blažek), 59. Soldán (Musil, Ondracek). Rozhodčí: Čech, Jeřábek - Klein, Lukš. Vyloučení: 4:4, navíc Havel 10 minut OT., Protivný (oba HBR) trest ve hře za kopnutí protihráče. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2793. Střely na branku: 41:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Úvodní minuty vypjatého duelu přinesly svižný hokej. Jako první se vydala na zteč Dukla, avšak bezúspěšně. Na druhé straně hrací plochy testoval Rittichovu pozornost Tomáš Protivný. Hruď jihlavského brankáře však byla proti. V 6. minutě mohl otevřít skóre Jakub Pekárek, proti jehož pokusu a poté rovněž dorážce zasáhl nadvakrát Jaroslav Suchan. Zanedlouho téměř rozjásal jihlavskou část ochozů Horáckého zimního stadionu Michal Velecký, jenž trefil z bezprostřední blízkosti lapačku havlíčkobrodského strážce svatyně. I nadále měli domácí daleko více ze hry, Rebelové hrozili spíše sporadicky. V 16. minutě byla k vidění bizarní situace, Jaroslav Suchan přejel po přerušení modrou čáru, za což musel být dle regulí vystřídán. Tak se také stalo. Stanislav Neruda, si pobyl v havlíčkobrodském brankovišti pouze pět vteřin, poté se vše vrátilo do starých kolejí. Když se neujala ani další příležitost Michala Veleckého, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu.

Druhé dějství započalo obrovskou příležitostí Tomáše Čachotského, který nedokázal z bezprostřední blízkosti překonat výborně chytajícího Jaroslava Suchana. V čase 22:10 však bylo kouzlo havlíčkobrodského brankáře zlomeno. Krásnou kombinaci po ose Hubáček – Malec – Adam Zeman zakončil poslední jmenovaný ranou do odkryté horní části branky – 1:0.

Další tlak domácích překazilo vyloučení, které ale hosté nedokázali využít. Lukáš Endál si totiž hned nadvakrát vylámal zuby na Davidu Rittichovi. Ve 28. minutě mohl rozsvítit červené světlo Michal Jeslínek. Záměr jihlavského „expresu“ ale vystihl presunuvší se Suchan. Přelom utkání patřil Dukle, další „tutovku“ měl na holi Adam Zeman. Bekhendový pokus mu ale nevyšel podle představ. Rebelové následně dostali příležitost, kterou nepohrdli. Přesilovou hru využil ranou do pravého víka Rittichovy svatyně Lukáš Havel – 1:1. Utkání tak bylo stále otevřené na obě strany.

Hned první akci Dukly v závěrečném dějství se pokoušel zakončit Marek Prokš. Havlíčkobrodský muž v masce byl ale neomylný. Totožně dopadl o několik málo okamžiků později Roman Vondráček. Ve 49. minutě se Ondřej Malec řítil ve vlastním oslabení nikým neohrožován na Suchana. Jihlavský řízný útočník zamýšlel provést forhendový blafák, leč v rozhodující fázi mu puk přeskočil hůl. Podruhé poslal Duklu do vedení v čase 52:30 Michal Velecký, který tečoval tvrdou ránu Václava Jaroše – 2:1.

Utkání se již blížilo ke zdárnému závěru, když přišel pro domácí šok. V minutě s pořadovým číslem 59 totiž potrestal domácí vyloučení k velké radosti Rebelů Jan Soldán – 2:2. To ale nebylo vše. Lukáš Havel srazil zcela nesmyslně Davida Ritticha, za což obdržel dvouminutový trest. Rovných 25 vteřin před závěrečným hvizdem pak odpálil explozi jihlavského nadšení Michal Velecký, jenž dovezl kus gumové pryže doslova do „kuchyně – 2:3.“ Jihlavští hokejisté tak po velkém boji zaslouženě zvítězili.

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (HC Rebel Havlíčkův Brod): „Chtěli jsme tu bodovat. Museli jsme změnit taktiku, protože první dvě naše třetiny nebyly z hlediska výkonnosti dobré. V třetí jsme to trošku změnili, vytáhli jsme se, což začalo dělat Jihlavě trochu problémy. Padesát vteřin před koncem ale nemůžeme udělat faul.“

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „Bylo to hodně vyrovnané utkání, jako veškeré zápasy s Brodem, které se hrají. Myslím si, že jsme do něj vstoupili celkem slušně, co se týče pohybu, důrazu. Všechny tyto věci ve hře byly. Dali jsme branku, ale potom nás dostaly dolů zase naivní fauly. Brod má kvalitní přesilovky, což ostatně ukázal. Myslím, že jsme si za předvedený výkon tři body zasloužili.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie