Dukla bude hostit Benátky nad Jizerou

04.01.2013 / Libor Kucza

Jihlavské hokejisty čeká poslední domácí souboj před trojicí střetnutí na půdě soupeřů. V rámci 38. kola první ligy přivítají svěřenci Petra Vlka Benátky nad Jizerou. Hosté bojují o vyřazovací část, na svém kontě mají 54 bodů. V totožné situaci jsou ale taktéž Královští lvi z Hradce Králové a havlíčkobrodští Rebelové. Uhájí Dukla proti motivovanému soupeři tři body? Úvodní buly je naplánováno na sobotu 5. ledna v 17:30. Utkání bude přenášeno rovněž pomocí textového on-line přenosu.

Benátky přivítaly v předchozím kole na domácí půdě celek Kadaně. Utkání mělo velmi dramatický nádech. Na první branku si museli příchozí fanoušci počkat až do 33. minuty, skóre otevřel hostující Roman Chlouba. Jak se později ukázalo, byl tento přesný zásah rozhodující. Žádný jiný gól již totiž k vidění nebyl. Benátečtí hokejisté tak podlehli Kadani spíše fotbalovým výsledkem 0:1. „Myslím si, že jsme odehráli kvalitní utkání. Hráčům můžeme těžko něco vyčítat. Dostali jsme jen jednu branku, žádné zásadní chyby v obraně jsme nedělali. Problém byl překonat soupeře, hlavně jejich brankáře, který je velmi kvalitní. Nějaké příležitosti ke vstřelení branky jsme měli, avšak nebylo jich hodně. Na to, abychom vstřelili dvě nebo tři branky, šance byly. Navíc Král ještě nastřelil tyčku. Bohužel gól jsme nedali, bez něho se nedá vyhrát,“ ví asistent trenéra Luděk Škaloud.

Dukla cestovala na horký led Šumperku. Vědoma si domácí síly Draků, vlétla do utkání v nejvyšším možném tempu. Nedlouho po startu duelu se tak dočkala zaslouženého vedení, do kterého ji poslal Lukáš Krupka. Prostřední perioda přinesla rovněž jednu branku, o níž se postaral Ondřej Malec. Šumperk v závěrečném dějství snížil, úspěch mu to však nepřineslo. Vítězství červenožlutých barev pojistil při domácí power-play Martin Filip. „Velmi se nám podařil začátek, zápas jsme dlouhou dobu měli pod kontrolou. Byli jsme důraznější, lépe jsme bruslili, pak ale došlo na tři fauly a domácí se dokázali jedním gólem během našeho vyloučení vrátit do hry, potrestat nás. Jenže i nadále jsme soupeře vcelku do žádných větších šancí nepouštěli,“ ocenil výkon borců s Ježkem na hrudi asistent trenéra Patrik Augusta.

Ve vzájemných duelech vítězí domácí celek

O osudu prvního souboje letošního ročníku rozhodla úvodní dvacetiminutovka, ve které nasázeli domácí tři branky. Nejprve rozsvítil červené světlo ve 2. minutě Michal Velecký, poté se mohl dvakrát radovat Daniel Hodek. Po bezbrankové druhé periodě zpečetil těsně po startu třetiny závěrečné výhru Dukly Adam Zeman. Jihlavští hokejisté tak utkání ovládli, zvítězili přesvědčivě 4:0.

Odvetné klání vyznělo lépe pro benáteckou družinu. První třetina změnu skóre nepřinesla, ve dvacetiminutovce následující zajistil domácím vedení Jan Jaroměřský. Poté ale přišly chvíle Adama Zemana. Mladý útočník dvěma přesnými zásahy zvrátil nepříznivý vývoj utkání. Totéž se ale podařilo v divokém závěru druhé části rovněž Benátkám. Ve třetí periodě nastalo opět ticho po bouři, síť nerozvlnil ani jeden z celků. Severočeši si tak připsali tři body za výhru 3:2.

Vládcem kanadské bodování benáteckého celku je Lukáš Král. Zkušený sedmatřicetiletý forvard nasbíral již 26 bodů. O dva body méně má na svém kontě Josef Skořepa, jenž je rovněž nejlepším střelcem. Brankáře soupeřů překonal již ve čtrnácti případech. Lídrem zadních řad Benátek je bezpochyby s osmnácti body Jan Jaroměřský. Nejvíce trestných minut zaznamenal řízný bek David Štich – 81. V posledních kláních hájí branku severočeského souboru Robin Blažíček. Pochlubit se může 88,52% úspěšností zásahů a průměrem branek na zápas 3,17.

KLÁNÍ PLNÉ DŮRAZU. Střetnutí s Benátkami byly plné tvrdých střetů. Z toho pramenily i dvě šarvátky, které nabídlo první vzájemné měření sil. Zde si Ondřej Malec „připravuje“ benáteckého Vlacha. Zkrotí Dukla svého soka i tentokráte? Foto: Zbyněk Zápotočný

38. kolo: sobota 5. ledna 2012

HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Královští lvi Hradec Králové – SK Kadaň (17:00)
HC Olomouc – HC Most (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – Salith Šumperk (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi – HC Stadion Litoměřice (17:30)
BK Mladá Boleslav – HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
IHC Písek – Medvědi Beroun 1933 (17:30)