Takový zápas za Duklu nepamatuju, ohlíží se za dramatickým utkáním Roman Maliník

06.01.2013 / Libor Kucza

Že bude střetnutí s Benátkami nad Jizerou bojem o každý centimentr ledové plochy se dalo očekávat. Nepředvídatelným se však stal jeho závěr, ve kterém rozhodl o zisku tří bodů pro červenožluté rovné čtyři vteřiny před závěrečným hvizdem Roman Maliník. Nutno podotknout, že se jednalo o branku ve vlastním oslabení. „Ocitl jsem se za modrou, tak jsem se rozhodl vypálit. Naštěstí to tam padlo,“ říká s úlevou rodák z Vítkovic.

Úvodní perioda nebyla z pohledu jihlavského celku příliš šťastná, neboť se hosté ujali velmi brzy vedení. „Začali jsme celkem vlažně, dostali první gól. Celkově byla první třetina z naší strany hodně slabá,“ je si výkonnostního výpadku vědom Roman Maliník. Následující dvacetiminutovka se nesla v odlišném duchu, nedlouho po jejím startu vymazal nepříznivý vývoj duelu Marek Prokš. „Trenér nám v kabině řekl nějaké věci, trošku zvýšil hlas,“ přibližuje dravý útočník. „Poté jsme začali plnit pokyny a bojovat. Naštěstí to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ oddychl si Maliník.

Bojovný výkon přenesly obě družiny taktéž do závěrečné části. V poslední desetiminutovce se však začal zápas lámat. Jako první zahrozil Daniel Hodek, jenž přejel modrou čáru a střelou švihem orazítkoval břevno. Zhruba o minutu později pelášil na Novotného nikým nehlídaný Tomáš Klimt. Jihlavský muž v masce ale jeho bekhendový blafák vystihl. „Myslím si, že jsme třetí třetinu odehráli dobře, až zhruba deset minut před koncem přišly některé šance soupeře. Ale od toho tam jsem, abych to chytal,“ zlehčuje svůj výborný výkon Filip Novotný. Nejkritičtější situace pro mužstvo z metropole Vysočiny přišla necelé tři minuty před závěrečným hvizdem. Za faul na Lukáše Vařechu bylo nařízeno trestné střílení. Benátecký forvard ale neuspěl, Filip Novotný opět exceloval. „Říkal jsem si, že ho musím chytnout,“ usmívá se mladý gólman.

Drama pokračovalo, další obtížnou zkouškou pro červenožluté bylo oslabení. Způsob, kterým se bude hra v početním deficitu vyvíjet, by nepředpokládal ani ten nejoptimističtější fanoušek. „Skočili jsme tam do šesti, trenér pak poslal Míšu Veleckého na trestnou. Já jsem šel na oslabení. Sice mě krásně trefili do nártu, který bolel, ale když jsem viděl ten puk, tak jsem si říkal, že to musím odehrát alespoň ven,“ naznačuje Roman Maliník svůj původní záměr. „Pak jsem se ale ocitl za modrou, přede mnou byl brankář. Tak jsem se rozhodl vypálit a naštěstí to tam padlo,“ popisuje jihlavský dříč svůj rozhodující zásah.

„Takový zápas za Duklu nepamatuju. Kdysi dávno v šesté třídě jsem dal v derby proti Sareze (Ostrava pozn. aut.) rozhodující gól asi dvě vteřiny před koncem,“ vzpomíná na svůj slavný moment Maliník. „Já jsem viděl, že kulhá, tak jsem myslel, že půjde na střídačku. Najednou se rozjel a dal gól, to se mu píše. Jsme rádi, že ho dal, protože jinak bychom tady byli nejspíš ještě teď,“ děkoval spoluhráči na dálku Filip Novotný.

Kdeže je relativně nedávný úvod sezony, vyřazovací část se již pomalu, ale jistě přibližuje. Tříbodový zisk ze souboje s Benátkami byl pro Duklu velmi důležitý, neboť právě díky němu odskočila pronásledovatelům na rozdíl pěti bodů. „Nějaký náskok máme, ale to vůbec nehraje žádnou roli. Jde o to, abychom vyhrávali všechny zápasy, co jdou. Hlavně abychom měli co největší pohodu do play-off,“ vyhlíží k finálovým prvoligovým bojům Roman Maliník.

Takto vypjatý závěr střetnutí není k vidění každý den. To potvrzuje i jihlavský lodivod. „Takhle se to hraje, to je na tom to hezké. Někdo je na konci zápasu kyselý, někdo má radost. Kvůli tomu si myslím, že lidi chodí,“ ví Petr Vlk. „Doufám, že budou chodit víc, ale jenom ti, kteří budou fandit. Dneska v určitých okamžicích druhé třetiny místo toho, aby hráčům pomohli, tak svoje vlastní, většinou dvacetiletý kluky, kteří hrají první sezonu mezi dospělými, sami zašlapou do ledu,“ neskrývá vládce jihlavské střídačky své rozčarování.