2:1
(0:1, 1:0, 1:0)

Dukla zdolala díky fantastickému závěru Benátky nad Jizerou

05.01.2013 / Libor Kucza

Úvod utkání Dukle příliš nevyšel, již ve druhé minutě otevřel skóre benátecký Ctibor Jech. Více přesných zásahů však v prvním dějství k vidění nebylo. V prostřední periodě vsítil vyrovnávací branku Marek Prokš. Závěrečná dvacetiminutovka již pomalu směřovala do prodloužení, když se ve vlastním oslabení dostal do úniku Roman Maliník. Dravý útočník pak střelou do šibenice čtyři vteřiny před končeným hvizdem rozhodl o těsném vítězství domácí družiny 2:1.
05.01.2013 17:30, 1. liga ČR - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Ficenc, Jaroš, Kolafa, Dobrovolný, Zadražil, Štebih, Podlipnik - Čachotský, Velecký, Hodek - Malec, Hubáček, Zeman - Prokš, Filip, Jeslínek - Krupka, Maliník, Pekárek
2

HC Benátky nad Jizerou

Vošvrda - Kolmann, Mrkvička, Moravec, Šimek, Kajínek, Jaroměřský, Pabiška, Vála - Klimt, Skořepa, Skalický - Špaček, Plodek, Jonák - Kopic, Král, Jech - Vařecha, Urban, Mikšovský
1
Branky a nahrávky: 23. Prokš (Filip, Jeslínek), 60. Maliník - 2. Jech (Král, Kájínek). Rozhodčí: Jeřábek, Přikryl - Wesley, Kašík. Vyloučení: 3:8, navíc Pabiška (BEN) 10 minut naražení zezadu. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1433. Střely na branku: 29:23. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Benátečtí hokejisté svého soka dokonale zaskočili, již v čase 1:37 totiž projel domácí defenzivou a bekhendem do horní části Novotného branky zakončil Ctibor Jech – 0:1. Následující minuty příliš brankových příležitostí nepřinesly. Za zmínku stojí pokus Václava Jaroše, který ale skulinu mezi Novotného betony nenalezl. Totožně si počínal v 10. minutě rovněž Radek Hubáček. Nedlouho před koncem prvního dějství se dral do zajímavé pozice Tomáš Urban. Vytáhlý forvard hostí však nic kromě závaru před domácím mágem nevytvořil. Největší příležitost byla k vidění ve 20. minutě. Adam Zeman se proháčkoval až do útočného pásma, odkud z mezikruží orazítkoval Vošvrdův beton.

Úvodní šanci druhé třetiny měl na holi Josef Skořepa. Hostující útočník ale v nadějné pozici selhal, nedal totiž ráně potřebnou razanci. Ke slovu se tak dostali domácí. V čase 22:06 operoval za benáteckou svatyní Martin Filip. Jihlavský matador poté viděl najíždějícího Marka Prokše, jenž si se zakončením do odkryté klece příliš hlavu nelámal – 1:1. Navzdory poměrně velkému počtu vyloučených se skóre ve druhé části neměnilo, oba celky se dostávaly do takzvaných „loženek“ velmi sporadicky. Z uctivé vzdálenosti provětral Novotného beton zhruba na přelomu utkání hostující Šimek, v závěru druhé periody pak nechal vyniknout Vošvrdově lapačce Adam Zeman.

Do třetího dějství vlétli lépe červenožlutí. Postupně se však neujaly rány Tomáše Čachotského a Michala Jeslínka. V 53. minutě to v ochozech Horáckého zimního stadionu jen zahučelo, Daniel Hodek totiž hned po přejetí útočné modré čáry nastřelil břevno. Hosté čím dál více přidávali na důrazu, čímž si posléze vysloužil desetiminutový trest za naražení zezadu Marek Pabiška. Nedlouho poté unikl domácí defenzivě Tomáš Klimt, v závěru svého úniku se však potázal pouze s výborným zásahem Filipa Novotného.

Svůj um musel jihlavský strážce svatyně prokázat i v 58. minutě, neboť bylo za faul na unikajícího Lukáš Vařechu nařízeno trestné střílení. Radovat se mohl opět domácí brankář, který vystihl bekhendový blafák benáteckého forvarda. Závěr duelu byl jistě velmi obtížným pro kardiaky. Nejprve byl totiž potrestán jihlavský celek za příliš mnoho hráčů na ledě. Hostující přesilovce se ale svěřenci Petra Vlka s přehledem bránili. Čtyři vteřiny před zazněním konečné sirény zblokoval benáteckou dělovku od modré Roman Maliník. S bolestivou grimasou se pak jihlavský útočník vydal na zteč do středního pásma. Tato aktivita přinesla kýžené ovoce. Domácí bojovník kotouč nejen vybojoval, ale tvrdou ranou rovněž překonal zaskočeného hostujícího gólmana – 2:1. Dukla si tak připsala 3 body za vydřené vítězství 2:1.

Ohlasy trenérů

Antonín Nečas (asistent trenéra HC Benátky nad Jizerou): „V Jihlavě jsme začali slušnou první třetinou, v níž jsme se dostali do vedení. Ve druhé části jsme měli poměrně dost vyloučených, trápila nás velká nedisciplinovanost. Domácím se podařilo vyrovnat. Ve třetí třetině jsme neproměnili nájezd, poté jsme sehráli takticky velmi špatnou přesilovou hru. Za cenný bod z Jihlavy bychom byli vděční. Bohužel, náš obránce šel do rizika, nastřelil kotouč a domácí v oslabení rozhodli zápas.

Petr Vlk (trenér HC Dukla Jihlava): „Přijel velmi kvalitní soupeř, dobře bruslil, byl velmi důrazný v osobních soubojích. Byl také velmi přímočarý, dlouhé přihrávky nám dělaly problém. I s tím jsme se ale poté srovnali. Místo toho, abychom jsme se po vyrovnávacím gólu uklidnili, začali jsme bláznit a nedostali se pořádně ke střele. Třetí třetina byla divočina. Stát se to může, že soupeř odjede a gólman chytí penaltu. Pak ale uděláme takovou chybu se střídáním, to bylo špatně. Jsme rádi za tři body, protože Roman Maliník nejprve střelu zblokoval, potom i přesto, že ho to bolelo, našel sílu a odbruslil to. Poté to i dobře trefil.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie