Byly to nervy, ale věřili jsme, že vyhrajeme, hodnotí duel v Šumperku Ondřej Malec

04.01.2013 / Zdeněk Drla

Hokejisté Dukly Jihlava si mohou oddechnout, na druhý pokus už to vyšlo. Ve čtvrtečním 37. kole se jim podařilo v aktuální sezoně poprvé dobýt šumperskou dračí sluj. Ze severu Moravy přivezli tři body za výhru 3:1. Skóre otevřel už v 11. minutě Lukáš Krupka, v polovině zápasu navyšoval vedení Dukly Ondřej Malec. Draci sice na začátku třetího dějství stáhli náskok hostů na rozdíl jediného gólu, konečnou podobu výsledku pečetil dvě vteřiny před koncem do prázdné branky Martin Filip. „Ke konci to byly trochu nervy, ale věřili jsme, že vyhrajeme," říká s úlevou střelec vítězného gólu Ondřej Malec.

Šumperští draci doma body neradi rozdávají. S plným bodovým ziskem před čtvrtečním sedmatřicátým kolem odjížděli v této sezoně ze severu Moravy pouze hokejisté Olomouce, Kadaně, Třebíče a Mladé Boleslavi. Pátým týmem, který dokázal na šumperském zimním stadionu vybojovat v základní hrací době tři body, je Dukla Jihlava. „Do zápasu jsme nastoupili dobře, bohužel jsem v první třetině neproměnili příležitosti, které jsme měli. Výsledek mohl být jiný. Postupem času se hra docela vyrovnala," popisuje úvodní minuty utkání Ondřej Malec.

Dukla se ujala vedení zásluhou Lukáše Krupky, který v jedenácté minutě stál na konci souhry Maliník-Ficenc. Před polovinou zápasu navyšoval vedení červenožlutých právě Ondřej Malec, pro nějž to byla devátá trefa v této sezoně a jak se později ukázalo, byla v tomto duelu i trefou vítěznou. „Radek Hubáček poslal puk do druhé vlny Mihovi (Štebihovi), já jsem sjížděl z rohu do brány. Miha mi dal střílenou přihrávku, zablokovali mě ale hůl, tak jsem nastavil nohu a od ní se to odrazilo do brány," popisuje okamžiky před tím, než se začal radovat se svými parťáky na ledě, jednadvacetiletý útočník.

I když hosté z Vysočiny vedli již o dva góly, domáci zbraně nesložili. Vynutili si dokonce několik přesilovek. „Hráli jsme několikrát oslabení. Šumperk tlačil," připomíná Ondřej Malec. Právě početní výhodu zkraje třetího dějství Draci využili a přiblížili se na dostřel. „Ve třetí třetině jsem si to trochu zkomlikovali, když Šumperk snížil," přiznává Malec. „Ale nakonec jsme to urvali. Byly to nervy, ale věřili jsme, že vyhrajeme," dodává jedním dechem s viditelnou úlevou v hlase.

Konečnou podobu výsledku dal dvě vteřiny před závěrečnou sirénou Martin Filip při šumperské hře bez gólmana. „Martin to dával přes celé hřiště do prázdné brány. Plácl do toho, puk se postavil a naštěstí tam dojel," popisuje tečku za čtvrtečním duelem Ondřej Malec a je znát, že je se ziskem tří bodů spokojený. Vždyť na šumperském stadionu se body jen tak nerodávají. „Doma hrají takový zvláštní styl. Strašně špatně se tam hraje, to prostředí je tam zvláštní. Navíc je ženou diváci. Jsme rádi, že jsme to tam urvali za tři body," říká mladý útočník.

V rychlém sledu následuje další ligové kolo. Po čtvrtku vyjedou hráči Dukly na led znovu v sobotu, kdy na domácím ledě přivítají záložní tým libereckých Bílých Tygrů Benátky nad Jizerou. „Musíme na ně vlétnout hned od začátku," plánuje Ondřej Malec.

STŘELEC VÍTĚZNÉHO GÓLU. Ondřej Malec navyšoval v polovině zápasu vedení Dukly už na 2:0. Jeho devátá trefa v sezoně byla ve čtvrtek večer v Šumperku trefou vítěznou. Snímek pochází z utkání 24. kola, kdy Dukla zdolala doma Šumperk 4:3. Foto: Zbyněk Zápotočný