Duklu čeká důležitá bitva v Kotlině

01.02.2013 / David Suchý

47. kolo první hokejové ligy připravilo pro fanoušky z Vysočiny derby mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, které bude důležité pro oba týmy. Sousedé v tabulce budou bojovat o šesté místo, na kterém je v současné době Jihlava, ale jenom díky skóre. Rebelové by tak při jakékoliv výhře šli právě na místo Dukly. Dokáže Jihlava napodobit poslední utkání v Kotlině a zvítězit? To se dozvíte zítra od 17:00, kdy je naplánován start utkání. Pokud do Kotliny nezavítáte osobně můžete utkání sledovat u našeho textového onlajnu.

Poslední šestici utkání v základní části prvoligové sezony načíná Jihlava v Havlíčkově Brodě, kde se při derby Vysočiny možná rozhodne o tabulkovém rozmístění před play-off. Body budou velice důležité hlavně pro Rebely, kteří mají v posledních šesti kolech nejtěžší los jaký mohli dostat. Jihlava, Třebíč, Ústí, Olomouc a Mladá Boleslav s Pískem. Dá se tak očekávat, že na Jihlavu vyrukují s maximálním nasazením. Jihlava má v závěru základní části poněkud lehčí los a bude tak moci hrát více v klidu a to může utkání rozhodnout. V dalších kolech na Jihlavu čekají Most, Litoměřice, Šumperk, Benátky a Kadaň.

Rebelové budou sázet na sehranost, Jihlava na mládí

Na konci přestupového období se veliké příchody nekonaly ani u jednoho účastníka derby. V Brodě skončili Morava s Třetinou, kteří jsou pro Jihlavu dobře známí. Na druhé strany barikády, té jihlavské, skončil naopak nejproduktivnější bek Tomáš Kolafa a do konce sezony se do Moravských Budějovic stěhují Pometlo s Polcarem. Hostování Pardubice ukončili Marku Drtinovi. Právě on se jedním zásahem podílel na poslední výhře v Kotlině. Dobře známou novou tváří v Jihlavě je pro fanoušky Martin Kuřítko, který se vrátil tento týden z juniorské MHL. Jediným nováčkem v Kotlině je dvacetiletý David Dvořáček ze Sparty.

Dukle se poslední dobou moc nedaří, Rebelové prohráli poslední dvě utkání

Jihlava má za sebou utkání s první čtveřicí, ze kterých si odnesla pět bodů za výhru po nájezdech v Třebíči a domácí skalp Ústí. Na Olomouc, Boleslav a Písek byla Dukla krátká, ačkoliv nepředvedla špatné výkony. Chuť si Jihlava napravila až v minulém kole, kdy na jihlavský zimní stadion dorazil Beroun. Po opatrném vstupu do utkání se jako první prosadili hosté, v brzkém časovém horizontu ale domácí zásluhou Martina Filipa vyrovnali. Druhá perioda měla totožný průběh, obě mužstva vsítila po jednom přesném zásahu. V záverečném dějtsví poslal Duklu do vedení Roman Maliník, následně jej navýšil Daniel Hodek. Další dva góly poté přidali Jiří Dobrovolný a do prázdné branky Michal Jeslínek. Dukla tak zvítězila vysoko 6:3. "Hráli jsme skutečně velice špatně. Ve třetí třetině nám to tam napadalo, díky čemuž jsme získali tři body," řekl k výkonu Jihlavy Patrik Augusta.

Rebel hrál poslední kolo na venkovním ledě - cestoval za Severočechy z Kadaně. Hostům se vyloženě nedařilo. Branka hostí přišla až v 51. minutě z hole Musila. To už bylo ale rozhodnuto, protože Kadaň vedla 3:0 a po brance Brodu ještě zatloukl poslední hřebík do rakve Rebelů Deveri, který navýšil na 4:1. „Dneska se mi to hodní špatně, protože jsme tady nějaký bodík získat, abychom měli nějakou jistotu play-off. Bohužel se nám to nepovedlo. Začátek byl špatný, první třetinu jsme prohráli 2:0. Nějaké šance tam byli, ale dnes se to hrálo na góly ne na šance a proto jsme dnes prohráli," zhodnotil utkání trenér z Kotliny Jiří Rech.

Letos se v Derby daří více Dukle

Posledními roky bylo pravidlem, že v utkání s Rebely vítězili spíše hráči z Kotliny, i když byli v tabulce na daleko horších místech. Letos se konečně v boji o Vysočinu začalo dařit Jihlavě, která vyhrála dvě ze tří utkání a sklonit se musela pouze v úvodním derby letošní sezony, kdy podlehla na domácím ledě Brodským 2:3.

Poslední utkání, které proti sobě tyto dva týmy svedlo, bylo lahůdkou před vánočními svátky. Zvládla ho lépe Dukla a zvítězila 3:2. Na úvodní branku Zemana sice ještě zareagoval brodský Havel a na zásah Veleckého v 53. minutě ještě Soldán. Na branku jihlavského ostrostřelce v 60. minutě už ale zareagovat nikdo nedokázal. Velecký tak připsal Dukle tři body, ale mnoha jihlavským fanouškům tak nechtěně infartovým závěrem zkrátil život o desítky minut. „Bylo to hodně vyrovnané utkání, jako veškeré zápasy s Brodem, které se hrají. Myslím si, že jsme do něj vstoupili celkem slušně, co se týče pohybu, důrazu. Všechny tyto věci ve hře byly. Dali jsme branku, ale potom nás dostaly dolů zase naivní fauly. Brod má kvalitní přesilovky, což ostatně ukázal. Myslím, že jsme si za předvedený výkon tři body zasloužili.“ zhodnotil tehdy utkání Petr Vlk.

ZA MINUTU DVANÁCT. Přesně tak se povedlo skórovat v posledním utkání Veleckému, který v 60. minutě Dukle vystřelil tři body. Foto: Zbyněk Zápotočný

47. kolo: sobota 2. února 2013

HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava (17:00)
Medvědi Beroun 1933 - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
IHC Písek – HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
HC Most - SK Kadaň (17:30)
Salith Šumperk – Královští lvi Hradec Králové(17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
BK Mladá Boleslav - HC Olomouc (17:30)