Ve druhém přípravném zápase Duklu čekají Francouzi

31.07.2013 / Diana Váňová

Po úvodním duelu Jihlavy s Pardubicemi, kdy se domácím příznivcům představilo mnoho známých hokejových jmen, čeká Duklu neméně atraktivní soupeř – reprezentační výběr Francie, jenž se pomalu stává tradičním soupeřem Jihlavanů pro přípravu před ligou. „Francouzi absolvují přípravu v Česku již posedmé za sebou, jsou se zdejšími podmínkami spokojení,“ uvádí Dan Kysela, který má francouzskou výpravu v Česku na starosti.
Zahajovací buly zápasu mezi Duklou Jihlava a Francií bude vhozeno ve čtvrtek 1. srpna v 17:30 hodin, vstupné na zápas činí 40 Kč.

Svůj první přípravný zápas sehráli svěřenci trenérů Petra Vlka a Františka Zemana v úterý proti extraligovým Pardubicím. Diváci vytvořili hráčům skvělou atmosféru a ze zápasu odcházeli také spokojeni, protože Jihlava svého někdejšího rivala porazila 5:2. Druhý přípravný zápas je na programu hned ve čtvrtek 1. srpna, Dukla nastoupí proti reprezentaci Francie.

Pro výběr ze země galského kohouta není Česko neznámou destinací, svůj kemp zde absolvovali již několikrát. „Francouzi se sem letos vrací již posedmé, je to jejich první soustředění v nové sezoně,“ podotýká Dan Kysela, jenž přípravné zápasy Francouzům organizuje. „Kluci každým rokem přijíždějí koncem července a zůstávají zde dva týdny, letos přijeli v pondělí 29. července a zdrží se až do 9. srpna,“ dodává Kysela.

Pro hosty to bude vůbec první utkání v nové sezoně, doposud pouze trénovali. Jihlavskému publiku soupeř nebude neznámý – předloni na Horáckém zimním stadionu podlehl domácímu „áčku“ 4:7, loni však dokázal urvat těsné vítězství 4:3. „Je to tak, s Jihlavou budou hrát již potřetí. Jsem rád, že je tu ta možnost změřit síly s kvalitním tuzemským celkem,“ říká Kysela.

Jako každým rokem poskytla i letos cizincům azyl Ostrava, konkrétně mají domluvené tréninky ve vítkovické ČEZ aréně. „Mají zde dobrý servis, jsou tu spokojení,“ nastiňuje Kysela a vzápětí dodává: „Dojezdová vzdálenost na zápasy je většinou tak do 250 km, takže i bez dlouhého cestování se mohou utkat se zajímavými mužstvy.“ Po Jihlavě francouzskou reprezentaci čeká zápas v Piešťanech, následně zajíždí na led prvoligového „nováčka“ z Havířova, poté změří síly s extraligovými celky – slovenskou Skalicou a českými Vítkovicemi a Kladnem.

Ačkoliv Francie není zrovna tradiční hokejovou zemí, na letošním šampionátu dokázala porazit takového velikána jakým je Rusko. „Ti kluci, co byli na mistrovství, tímto kempem také prošli. Zúčastňují se ho spíše mladší ročníky, budoucí opory reprezentace,“ uvádí na pravou míru Daniel Kysela. Zápas, který startuje v 17:30, tak jistě nabídne kvalitní hokejovou podívanou.

A jak tráví hokejisté volno? Stačí vůbec vidět něco z krás České republiky? „Volno mají pouze někdy o víkendu. Třeba v pátek po zápase jdou na Stodolní do barů, tam se jim moc líbí. Je tam obrovská koncentrace krásných děvčat na metr čtvereční, tak jsou spokojení,“ usmívá se Kysela.