Rád bych si zahrál zase v Česku, nechal se slyšet Vincent Kara

02.08.2013 / Tomáš Lysý

Na Českou republiku má jen ty nejlepší vzpomínky. V tuzemsku odehrál dvě sezony, během nichž působil v A týmu Frýdku-Místku a juniorských týmech Příbrami a Vítkovic. Řeč je o obránci Vincentu Karovi, který chvíli před koncem druhé třetiny vstřelil třetí branku Francie. „Na ty dva roky vzpomínám rád. Bylo neuvěřitelné být na jednom pokoji s Maldou,“ vzpomíná reprezentant země galského kohouta na společný rok ve vítkovické juniorce s bývalým útočníkem Dukly Romanem Maliníkem.

Dlouho se zdálo, že jeho branka bude vítězná. Až když se vteřinu před koncem trefil Radek Hubáček, byla trefa rozhodující o výhře připsána Mariusi Sererovi. Na tom ale mladému bekovi vůbec nezáleželo. „Hlavní je, že jsme vyhráli. Byl to zatím náš první zápas, ale cítili jsme se poměrně dobře. Doufám, že se to bude jen zlepšovat, protože nás nyní čeká dost zápasů,“ pustil se do hodnocení zápasu Vincent Kara. „Možná jsme měli menší výhodu v tom, že jsme byli odpočatí. Bylo před námi pět nebo šest dní volna, navíc Dukla hrála v úterý první zápas proti Pardubicím. Mohli jsme mít více sil,“ snaží se najít hlavní důvod výhry svého týmu třiadvacetiletý hráč.

Následující program již pro reprezentaci Francie tak volný nebude. „Již zítra (2.8. – rozhovor vznikal první srpnový den) nás čeká zápas v Piešťanech. V rychlém sledu pak následují zápasy v Havířově a se Skalicou. Budeme hrát také ve Vítkovicích, kde jsem působil,“ vyjmenovává další přípravné zápasy.

Utkání v metropoli Moravskoslezska bude pro třiadvacetiletého hráče specifické. V sezoně 2006-2007 totiž oblékal dres juniorského týmu Vítkovic, kde hrál s bývalým útočníkem Dukly Romanem Maliníkem (ten si s ním také po skončení zápasu dlouze povídal). „Vzpomínám na toto období rád. Bylo neuvěřitelné být s Maldou (Roman Maliník – pozn. aut.) na jednom pokoji. Udělal pro mne cokoliv a pomáhal mi. Jsem rád, že jsem s ním mohl hrát,“ pěje na svého někdejšího spoluhráče pouze slova chvály. „Bylo to super. Chtěl bych se někdy rád do Česka vrátit, ale nevím, jestli zde máte zájem o hráče z Francie,“ dodává se smíchem hráč, který rok před sezonou ve Vítkovicích nastupoval v dresu Frýdku-Místku a Příbrami do osmnácti let.

Ač se to zdá být nemožné, i utkání Dukly s Francií mělo odezvu na Mezinárodní hokejové škole, která probíhá v Jihlavě na přelomu července a srpna. Jestliže si Roman Maliník dlouze povídal s Vincentem Karou, tak opodál stojící manažer finské strany hokejové školy, Hannu Tyry, vedl řeč s útočníkem Dimitri Thilletem. „Dimitri hrál před třemi lety v mládežnickém týmu Ilvesu Tampere. Když ve Finsku hrál, neuměl vůbec anglicky. Nyní jsme spolu mluvili a zlepšil se ve dvou směrech – zaprvé zvládá angličtinu velmi dobře a za druhé hraje v národním týmu Francie. Bavili jsme se také o našem společném příteli Jokiharju Juhovi, který vyhrál ligu ve Finsku, Švédsku, Norsku a Francii, kde působil čtyři roky. Dimitri si na Jokiharja dobře pamatuje, protože mu byl mentorem během jeho působení ve Finsku,“ vysvětluje Hannu Tyry, jak se zná s Thilletem, který přihrál na gól právě Vincentu Karovi.

Fotografie ze zápasu si prohlédněte zde.