Duklu vyzve další soupeř, do Jihlavy přiletí Orli ze Znojma

04.08.2013 / Zdeněk Drla

Už třetího soupeře během jednoho týdne přivítá Dukla v přípravném období na svém domovském Horáckém zimním stadionu. Do Jihlavy míří Orli Znojmo, účastník mezinárodní rakouské EBEL. Právě se Znojmem se Dukla v posledních letech v přípravném období pravidelně potkává, jako jediný český účastník v EBEL je i atraktivním soupeřem, ve svém kádru má kromě tuzemských hráčů i řadu Slováků, Slovince, Fina či Američana.
Zápas začíná v úterý 6. srpna 2013 tradičně v 17:30 hodin, vstupné je 40 korun.

Příprava Znojma

30. července  Znojmo - Ml.Boleslav 4:1
6. srpna      Jihlava - Znojmo
8. srpna      Znojmo - Mountfield	
13. srpna     Znojmo - Jihlava	
16. srpna     Ml.Boleslav - Znojmo	
20. srpna     Znojmo - Jastrzębie	
22. srpna     Slavia - Znojmo	
27. srpna     Znojmo - Kladno	
29. srpna     Kladno - Znojmo	
3. září	      Znojmo - Skalica	

Příprava Dukly Jihlava

30. července  Dukla Jihlava – Pardubice 5:2
1. srpna      Dukla Jihlava - Francie 3:4
6. srpna      HC Dukla Jihlava - Znojmo
8. srpna      Olomouc - Dukla Jihlava	 
13. srpna     Znojmo - Dukla Jihlava
15. srpna     Tychy - Dukla Jihlava	
16. srpna     HK Nitra	- Dukla Jihlava
17. srpna     Zvolen - Dukla Jihlava
22. srpna     Dukla Jihlava - Třebíč	
27. srpna     Havlíčkův Brod - Dukla Jihlava
29. srpna     Dukla Jihlava - Olomouc
3. září       Třebíč - Dukla Jihlava
5. září       Dukla Jihlava - Havlíčkův Brod

Deset let působilo Znojmo v české extralize. Ano, to Znojmo, které na sklonku sezony 1998/1999 poslalo Duklu Jihlava ze společenství tuzemské hokejové elity do první ligy (vyhrálo v barážové sérii 4:3 na zápasy - pozn. aut.). Po deseti letech se ale extraliga přestala hrát i na jihu Moravy. Orli prodali extraligovou licenci brněnské Kometě a sami začali hrát druhou nejvyšší soutěž. S Duklou se tak znovu potkávali jako soupeři.

Po dvou sezonách jim začala být česká první liga malá a tým z města na hranicích s Rakouskem se hlavně kvůli větší atraktivitě soupeřů stal vůbec prvním českým účastníkem EBEL - mezinárodní ligy, kde kromě rakouských celků hrají týmy ze Slovinska, Maďarska (chorvatský Medveščak Záhřeb soutěž opustil a od nové sezony bude hrát ruskou KHL - pozn. aut.) a nově i italské Bolzano. V budoucnu by se měly připojit i slovenské Piešťany.

Znojmo se během svého dvouletého působení v soutěži probojovalo dvakrát do čtvrtfinále, kde ale jeho cesta vyřazovací částí skončila. V premiérové sezoně nestačili Orli na chorvatský Záhřeb (0:4), v sezoně minulé na rakouskou Vídeň (1:4).

Zatímco pro Duklu bude úterní zápas třetím měřením sil v přesezonním období (minulý týden porazila doma extraligové Pardubice 5:2 a podlehla reprezentaci Francie 3:4 - pozn. aut.), Znojmo sehraje teprve svůj druhý přípravák. Minulé úterý přehráli Orli doma Mladou Boleslav 4:1. V duelu s prvoligovým lídrem, který se v minulé sezoně pokoušel o návrat mezi extralivou společnost, se prosadily hned dvě znojemské posily. Nejprve otevřel skóre obránce Richrad Pavlikovský (loni německý Krefeld), na vyrovnávací gól exsparťana Michala Broše odpověděl Ondřej Fiala, třetí trefu Orlů přidala hokejová ikona Peter Pucher, konečnou podobu skóre dal Aleš Kilnar, jenž přišel na jih Moravy z Vítkovic.

Znojmo vede nově trenér Jiří Režnar

NOVÝ TRENÉR. Jiří Režnar přezal coby hlavní kouč tým Orlů na začátku letní přípravy, čtyři sezony předtím vedl tým JKH GKS Jastrzębie, se kterým v minulé sezoně dokráčel až do finále polské extraligy. Foto: www.hokej.cz

I když jde o klasický přípravný zápas, bude poněkud specifický. Hlavně pro trenéra hostů. Na lavičce loňského čtvrtfinalisty play-off EBEL (Znojmo prohrálo v "derby" s Vídní 1:4 na zápasy - pozn. aut.) totiž nyní stojí Jiří Režnar, jenž před lety vedl Duklu Jihlava a na Horácký zimní stadion v minulých přípravách dorazil dvakrát s polským týmem JKH GKS Jastrzębie.

Během své hráčské kariéry prošel obránce Jiří Režnar dvěma kluby, v rámci vojenské služby strávil dva roky v jihlavské Dukle, dlouhých osmnáct sezon zůstal věrný své rodné Opavě. Jeho trenérský život je ale mnohem pestřejší. Kromě milovaného Slezanu Opava vedl v extralize Havířov a Vsetín. V české první lize prošel Mladou Boleslaví, Šumperkem a Jihlavou. Hlavně na štaci na Vysočině nedá dopustit. „Dostal jsem nabídku od Ivana Padělka (tehdejší jedatel Dukly Jihlava - pozn. aut.), měl jsem ale k ní respekt. Přece jenom v Jihlavě nikdy trenér zvenčí nepracoval," vzpomíná na své angažmá v Jihlavě v únorovém rozhovoru pro Opavský deník Jiří Režnar.

„Probíral jsem celou věc s Aloisem Hadamczikem. Ten mi tenkrát řekl, že pokud nepůjdu a budu posraný, nikdy nemůžu trénovat. Musím přiznat, že to mě nastartovalo," přiznává hokejový kouč. Jak se nakonec ukázalo, Jihlava mu sedla. S týmem se dostal až do finále, kde nad jejich síly bylo Kladno. „Byla to výborná sezona, v závěru nám chybělo i kousek toho štěstíčka, měli jsme na to, abychom šli do baráže my," vzpomíná Jiří Režnar na sezonu 2002/2003.

V letech 2003 až 2005 vedl tehdy extraligový Vsetín, působil i v Mladé Boleslavi a Havířově. V roce 2009 se rozhodl pro zahraniční angažmá a odešel do Polska, kde se stal hlavním koučem JKH GKS Jastrzębie. Výsledky týmu se ve čtyřech sezonách pod Režnarovým vedením neustále zlepšovaly. V ročníku 2012/13 prohrál až ve finálové sérii s Krakovem, navíc dokázal zvítězit v Polském poháru. Na jaře letošního roku vyslyšel nabídku znojemského týmu a stal se hlavní koučem Orlů, kteří v září načnou svoji třetí sezonu v mezinárodní rakouské Erste Bank lize.

(Zdroj: Opavský deník, www.opavsky.denik.cz)