Když už dáme venku čtyři góly, je škoda prohrát, mrzí Tomáše Čachotského

14.08.2013 / Zdeněk Drla

Divoká gólová přestřelka, spousta vyloučených a na přípravný zápas velice slušná návštěva. Tak to vypadalo ve Znojmě při odvetě Orlů s Duklou. Jihlava dokázala v průběhu zápasu pro ni nepříznivý stav 0:2 třemi góly otočit, nakonec však z jihu Moravy odjížděla bez pomyslných tří bodů, prohrála 4:5. „Sice jsme dali čtyři góly, ale nevyhráli jsme, to není úplně ideální," přemítá útočník Tomáš Čachotský, který v polovině utkání připravil vyrovnávací gól Adama Zemana a v 59. minutě dával konečnou podobu skóre. „Alespoň, že jsme vyhráli nájezdy," ulevuje si s úsměvem kapitán při hodnocení zápasu, kdy v závěrečné dovednostní disciplině byli jeho spoluhráči úspěšní.

Přesně po týdnu zkřížili hokejky hráči Znojma a Jihlavy. Minulé úterý vyhrála Dukla na svém domovském ledě 4:3, sedm dnů nato se z vítězství 5:4 pro změnu radovali domácí Orli.

Znojemští se ujali vedení hned v první minutě, kdy využili svoji první početní výhodu zásluhou veterána Petera Puchera. Američan Andrew Thomas byl druhým úspěšných střelcem v přesilové hře. To běžela desátá minuta... Znojemští tak dostáli pověsti dravce, kterého mají ve znaku.„Začátek jsme měli horší, to na nás vlítli," ohlíží se za úvodem utkání v Zubr Areně útočník Tomáš Čachotský. „Postupem času jsme ale hru vyrovnávali, místy jsme byli i lepší. Dostali jsme ale hodně gólů v oslabení, měli hodně vyloučených, což je asi náš největší problém," připomíná při pohledu do statistik zápasu kapitán červenožlutých.

Rozhodčí rozdali celkem šestnáct menších trestů, šest na straně Znojma, deset Jihlavě. Domácí Orli dokázali hned čtyři početní výhody potrestat, z toho dvě hned v úvodní desetiminutovce.

„Znojmo mělo na začátku lepší pohyb, oni se dostali do zápasu lépe, my jsme se rozjížděli pomaleji," popisuje jihlavský útočník, jenž v přípravném období namísto své oblíbené devadesátky obléká dres s číslem dvacet.

Dukla ale za pro ni nepříznivého stavu 0:2 nesložila zbraně. Bojovníci z Vysočiny o sobě dali vědět střelecky hned pár minut po druhém obdrženém gólu. Ve dvanácté minutě snižoval na nejnižší možný rozdíl obránce Matic Podlipnik, v polovině zápasu pak srovnal na 2:2 po chytré příhře Tomáše Čachotského zpoza branky Adam Zeman. Obrat dokonal po Podlipnikově nahození o tři minuty později Marek Prokš. „V této fázi zápasu jsme hru hodně vyrovnali," konstatuje Tomáš Čachotský a jedním dechem dodává: „Nevím, jestli Znojmo tak polevilo nebo my jsme o tolik přidali," směje se.

S vážnou tváří se pak pouští do dalšího rozboru utkání s účastníkem mezinárodní soutěže EBEL. „Hra se v půlce zápasu vyrovnala, dali jsme tři góly a vypadalo to, že budeme lepší, a že bychom zápas mohli zvládnout a dotáhnout k vítězství, jenže pak přišla další vyloučení a bohužel...," klopí oči a znovu poukazuje na nešvar, který jeho družinu během přípravy provází.

S čím ale může být spokojený, je střelecká potence týmu. Ve dvou zápasech dala Dukla Orlům dohromady osm gólů. Střelecky se jí tedy proti soupeři z jihu Moravy daří. „Nevím, čím to je," hloubá. „Góly jsme jim dali, to je pravda, mrzí mě ale, že jsme nevyhráli. Když už dáme venku čtyři góly, je škoda prohrát," říká důrazně jednatřicetiletý útočník. „Musíme zlepšit obranu, hlavně v oslabení, protože tam dostáváme spoustu gólů," znovu zvedá varovně prst.

Souboj Orlů s Jihlavou si ve znojemském hokejovém stánku nenechalo ujít 1415 diváků. „Na přípravný zápas to byla velice slušná návštěva a výborná atmosféra. Ve Znojmě jsou fanoušci dobří, přijelo i pár lidí z Jihlavy, což nás těší. Bylo to pěkné," hodnotí ochozy stadionu, kde prožil dvě extraligové sezony, Tomáš Čachotský.

Dukla sice po šedesáti minutách odjížděla z ledu poražena, uspěla však v závěrečné dovednostní soutěži - samostatných nájezdech. Úspěšnými exekutory byli Radek Hubáček a Michal Důras. „Zakončili to krásně," chválí nadálku své spolubojovníky s mrknutím oka sympatický útočník. „Aspoň, že jsme vyhráli ty nájezdy, když už nevyšel výsledek zápasu," dodává Tomáš Čachotský, autor čtvrtého gólu Jihlavy při power-play šesti proti čtyřem v závěru utkání, který už vzhlíží dny následující. „A teď hurá na Slovensko..."