Už od mládeže se mi v Boleslavi dobře chytá, říká David Rittich

26.09.2013 / Tomáš Lysý

V pátém kole první ligy čekal na dosud neporaženou Duklu zatím nejtěžší soupeř v dosavadním průběhu nové sezony – Mladá Boleslav. Středočeši jistě chtěli napravit dojem z minulého zápasu, ve kterém podlehli na ledě Berouna. Na zimním stadionu v Mladé Boleslavi padaly góly pouze do jedné branky – jihlavské. V první a třetí třetině se domácí prosadili dvakrát, druhá dvacetiminutovka gól nepřinesla. „Udržet po první části bezgólový stav se nám bohužel nepovedlo,“ říká kapitán Dukly Tomáš Čachotský. Další důvod porážky přidává gólman David Rittich. „Musíme zapracovat hlavně na finální přihrávce, aby nám to v přesilovce začalo padat,“ ohlíží se mladý gólman za utkáním, ve kterém si Jihlava připsala první porážku v soutěži.

Do zápasu na ledě jednoho z největších favoritů první ligy šla jihlavská Dukla s jasným cílem – co nejlépe zvládnout první třetinu, ideálně v ní neinkasovat. To se však hokejistům, kteří měli po čtyřech kolech plný počet bodů, nepodařilo. „Připravovali jsme se na to, že tady bude důležité přežít první třetinu. Udržet po první části bezgólový stav se nám bohužel nepovedlo,“ pouští se do hodnocení zápasu kapitán červenožlutých Tomáš Čachotský. I přes nepříznivý vývoj zápasu vyzdvihl hru svého týmu v prostřední dvacetiminutovce. „V ní se náš výkon hodně zvedl, zlepšili jsme se, měli jsme šance. Ty jsme neproměnili, domácí je proměnili a v tomto ohledu byli lepší,“ ohlíží se jihlavská devadesátka za zápasem. „Boleslav měla v zakončení více klidu na hokejce. Prostě nás potrestala za všechny chyby a hrála dobře i přesilovky,“ hledá „Čagy“ hlavní příčiny pořážky. „Soupeř vyhrál zaslouženě,“ nehledá výmluvy hokejista s céčkem na dresu.

Papírově patří středočeský tým spolu s Olomoucí k nejlepším dvěma týmům první ligy. Vždyť mladoboleslavským hokejistům se loni rozplynul sen o postupu do extraligy až v posledním zápase barážové skupiny na ledě Liberce. Letos tak má Mladá Boleslav v čele s Davidem Výborným opět jen ty nejvyšší ambice. „Musím říct, že soupeř byl velice kvalitní, ale hrát se s nimi dá normálně. My jedeme pro body všude. Ať už je to doma nebo venku, tak chceme uhrát body,“ říká Tomáš Čachotský, že příprava na těžkého soupeře nebyla jiná než na předchozí zápasy. „Měli jsme přežít první třetinu bez gólu. Ve druhé třetině se náš výkon hodně zvedl, byli jsme Boleslavi vyrovnaným soupeřem. Ale z přesilovek, co jsme měli, jsme nedali žádný gól a neproměnili jsme ani další šance. Soupeř je dal a zaslouženě vyhrál,“ uzavírá zhodnocení zápasu jednatřicetiletý hokejista.

Také gólman David Rittich poukazuje na nevyužité přesilové hry. „My přesilovku sehrajeme dobře, ale naše finální přihrávka není tak ideální, aby se z ní dal dát gól. Když vezmu soupeře, jak si to v klidu ťukal a dával si to, tak na tom musíme zapracovat. Hlavně na finální přihrávce, aby nám to v přesilovce začalo padat,“ vyjmenovává hlavní důvody nevyužitých her v početní převaze.

Jinak ale jezdí mladý gólman na horký led Mladé Boleslavi rád. „Věděl jsem, že si tady pořádně zachytám. Boleslav vždycky hraje takový styl, že hodně střílí. Už od mládeže se mi to tady líbí, chytá se mi tady dobře. Ale mohlo to skončit lepším výsledkem,“ mrzí jednadvacetiletého strážce svatyně Jihlavy konečný výsledek. „Hráli jsme dobře ve hře pět na pět, ale zbytečnými fauly jsme dovolili soupeři nás přehrát,“ krátce hodnotí zápas svým pohledem.

Možná by se ale celé utkání vyvíjelo jinak. Hned v úvodu za nerozhodného stavu vstřelila Dukla gól, který však hlavní rozhodčí Hrubý neuznal pro vysokou hůl Romana Mikeše. „Myslím si spíš, že… No, nebudu se k výkonu rozhodčího raději vyjadřovat. Neuznal gól, s tím se nedá nic dělat. Měli jsme dát jiný,“ těžko hledá slova na adresu hlavního rozhodčího gólman, který v dosavadních odchytaných čtyřech zápasech pustil za svá záda pouze sedm gólů. Další příležitost vyniknout bude mít již v sobotu proti Olomouci – spolu s Mladou Boleslaví hlavnímu aspirantovi na baráž. „Připravíme se na výhru! Zítra lehce ´potrénujem´, v pátek se na to ´vrhnem´ a v sobotu je porazíme,“ věří sobě i svému týmu David Rittich.