Pro naše mladé kluky je dobré, že si zahrají před takovou kulisou, ohlíží se za duelem v Budějovicích Lukáš Sáblík

01.10.2013 / Zdeněk Drla

Ještě před rokem by mu pošta chodila na zimák adresu F. A. Gerstnera 7/8, 370 01 České Budějovice. Teď je gólman Lukáš Sáblík po letech zpátky v Dukle Jihlava a do českobudějovické Budvar Arény bude v letošní sezoně jezdit pouze v roli hosta. Ostatně už si to poprvé vyzkoušel v pondělním sedmém kole první ligy, kdy Motor hostil právě Jihlavu. A Sáblík se postavil do brány červenožlutého týmu. „Byla to zvláštní situace a na začátku i zvláštní pocity. Nebudu lhát, že to se mnou nic nedělalo,“ přiznává barvu sedmatřicetiletý gólman.

Do českobudějovické Budvar Arény se vrátil v pondělí po zhruba půl roce. Zadním vchodem do zimáku prošel krátce po patnácté hodině bez zaváhání a hned zamířil do kabiny hostů, která je napravo od vstupu. Nalevo mají své zázemí hokejisté Motoru. A právě do této kabiny ještě loni gólman Lukáš Sáblík patřil. Tehdy však šlo o úplně jiný tým. Jmenoval se Mountfield a hrál nejvyšší tuzemskou soutěž. Majitel se ale rozhodl o přestěhování klubu do jiného města. Po sérii jednání se podařilo místním patriotům seniorský hokej zachránit a pod názvem Motor pokračovat v pětaosmdesátileté tradici nejrychlejšího kolektivního sportu planety v jihočeské metropoli.

„Směr do kabiny jsem si nespletl,“ hlásí s úsměvem gólman Dukly Jihlava Lukáš Sáblík. „Ale by to zvláštní,“ dodává jedním dechem. „Kdyby mi před pár měsíci někdo řekl, že budu hrát za Duklu mistrovský zápas proti Budějovicím, tak bych si asi ťukal na čelo,“ říká sedmatřicetiletý zkušený gólman. „Ale situace se tak vyvinula, Budějovice hrají první ligu s námi,“ bere na vědomí fakt, že dva rivalové, kteří se před lety potkali dvakrát po sobě v baráží o extraligu, nyní působí ve druhé nejvyšší soutěži.

I když do kabiny hostů zamířil Lukáš Sáblík bez mrknutí oka, přiznává, že měl rozporuplné pocity. „Byla to zvláštní situace. Nebudu lhát, že to se mnou nic nedělalo,“ říká narovinu.

POZORNÝ GÓLMAN. Lukáš Sáblík kryl během zápasu šestadvacet střel z holí českobudějovických hráčů. Poprvé kapituloval až v prodloužení. Foto: Zdeněk Drla

A byl to právě Sáblík, kdo se tentokrát postavil od začátku utkání do branky Dukly Jihlava. Proti němu českobudějovický tým vedený zámořskou NHL ostříleným Alešem Kotalíkem. Na tribubách téměř čtyři tisícovky diváků…

„Atmosféra byla parádní. Příjemně mě překvapila účast velkého množství fanoušků z Jihlavy. Kotel našich fanoušků byl vidět a hlavně slyšet. To bylo parádní,“ vzdává hold příznivcům červenožlutých barev, kteří po celých šedesát minut hry (a i o druhé přestávce) téměř bez přestání fandili. „Zápas to byl pěkný, hokej byl nahoru dolů. Jediné, co tomu chybělo, byly góly,“ vrací se k bezgólovému průběhu základní hrací doby Lukáš Sáblík. „Bylo to hodně vyrovnané utkání, my jsme měli možná o trochu více šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Ale to už tak v hokeji občas bývá,“ přemítá.

České Budějovice po „znovuzrození“ přitáhly do hlediště velké množství fanoušků. Na první domácí zápas s Havlíčkovým Brodem jich dorazilo na šest tisíc. Na vložené pondělní kolo pak téměř čtyři tisícovky. „Atmosféra byla parádní. Loni na extraligu tam mnohdy tolik lidí nepřišlo. Na to, že zápas byl v pracovní den, byla návštěva velice slušná. Bylo to příjemné. I vlastně pro naše mladé kluky je dobré, že si zahrají před takovou kulisou. To se nám v sezoně na mnoha zimácích nepoštěstí,“ poukazuje nepřímo na tristní návštěvy některých prvoligových štací.

Po šedesáti minutách svítily na světelné tabuli, jenž je v Budvar Aréně zavěšená na místě bývalé kostky, kterou majitelé přestěhovali i s původním klubem do Hradce Králové, dvě nuly. Skóre 0:0 je obvyklejší spíše pro fotbalové utkání... „Pár zápasů bez gólů jsem už zažil. Moc často se to ale nestává. Vždycky nějaký gól buď na jedné nebo na druhé straně padne,“ říká Sáblík, jemuž čisté konto „pokazil“ až na začátku prodloužení, do kterého vstupovala Dukla v početní nevýhodě, Antonín Melka.

„Trošku jsme si ztížili závěr tím naším vyloučením za špatné střídání. My jsme vlastně tento zápas úplně stejně začali. První vyloučení bylo také za špatné střídání a bohužel jsme ho tak i zakončili - také špatným střídáním. Zatímco ostatní oslabení jsme ubránili, teď už nás soupeř potrestal, v prodloužení při hře čtyři na tři měl hodně prostoru. Bohužel to pro nás skončilo po třiceti vteřinách…,“ přemítá zkušený gólman, který pokryl šestadvacet ze sedmadvaceti soupeřových střel.

„Zápas byl vyrovnaný, my jsme měli o něco více šancí. Sahali jsme možná trochu víc po gólu v základní době – nastřelili jsme tyč, břevno…, mohlo to tam spadnout, bohužel pro nás, to tam nespadlo. Doufám, že se to povede příští zápas, že ve středu doma zase najedeme na vítěznou vlnu,“ vzhlíží k derby s Havlíčkovým Brodem Lukáš Sáblík

SKVĚLÍ FANOUŠCI. I když se zápas v Českých Budějovicích hrál v pracovní den, navíc netradičně v pondělí, dorazila do Budvar Arény stovka fanoušků Dukly. Domácí fans měli přesilovku, co se počtu hlasivek týče, ti jihlavští byli ale slyšet. Foto: Zdeněk Drla