Byli jsme připraveni na to, že Litoměřice budou zarputilým soupeřem, říká David Březina

17.10.2013 / Tomáš Lysý

Přes patnáct stovek diváků si našlo cestu na utkání Dukly s Litoměřicemi. Jihlava se v případě výhry a neúspěchu Berouna mohla vyhoupnout na druhé místo tabulky. To se nakonec povedlo, stejně jako prodloužení vítězné série červenožlutých na čtyři zápasy. Nic snadného však domácí hokejisty nečekalo. Po bezbrankové úvodní třetině totiž musela dohánět gólové manko, protože úvodní gól zápasu vstřelili hosté. „Jsem za gól rád, že to konečně vyšlo. Strašně mne to těší, protože je to můj první gól v Jihlavě,“ je spokojený David Březina, jehož vyrovnávací gól byl premiérovým za áčko Dukly. Po hattricku Marka Prokše a Adama Zemana v minulém domácím zápase si tak pokladníci týmu přijdou opět na své.

Dva body z utkání v Kadani chtěli jihlavští hokejisté potvrdit v domácím souboji s Litoměřicemi. Jednoduchá práce ale Duklu v zápase s farmou Sparty Praha nečekala, protože tým s kalichem ve znaku produkuje styl hokeje, který červenožlutým příliš nesedí. „My jsme byli připraveni na to, že Litoměřice budou zarputilým soupeřem. Že budou bojovat a nedají nám nic zadarmo. Museli jsme se s tím po celý zápas vyrovnat,“ přitakává David Březina. Mladý útočník si ve staronovém působišti připsal první gól v seniorském hokeji, když srovnával na 1:1. „Já se snažím vždycky hrát naplno a dneska to tam padlo. Jsem za gól rád, že to konečně vyšlo. Strašně mne to těší, protože je to můj první gól v Jihlavě,“ komentuje loňský nejlepší střelec juniorů Pardubic svůj gól, který vstřelil po důrazu z prostoru brankoviště.

Byl to gól věru důležitý. Padl v pětatřicáté minutě - osm minut po úvodním gólu Litoměřic, které přestály bez úhony několik šancí domácích v první třetině. „V první třetině nám chybělo štěstíčko a větší tlak do brány. Ale hlavně to štěstí,“ říká o zahozených příležitostech Dukly nejproduktivnější hráč její juniorky. „Měli jsme velké šance, netrefili jsme prázdnou bránu, ale nepadlo to tam. Nakonec jsme za tyhle tři body strašně rádi,“ říká hráč s přezdívkou Březi či Břízka a poukazuje na minutí opuštěné klece hostů při jejich power-play.

Prázdnou branku netrefil vyhlášený střelec Michal Velecký. „Jen jsem se snažil přostřelit hokejky, které tam byly natažené od dvou hráčů. Asi jsem nabral nějaký sníh nebo se mi puk zvedl a postavil se. Podívám se na video, protože to pořád nemůžu pochopit,“ směje se a podivuje zároveň jihlavská šestašedesátka. „Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo, puk šel vedle brány. Ale dopadlo to dobře, udělali jsme protiútok a Semiš (Filip Seman - pozn. aut.) z toho dal gól,“ vypráví bývalý hráč Vítkovic, Ostravy, Havířova a Šumperku.

Také on souhlasí s tím, že určit směr zápasu mohla Jihlava již v první třetině. „Pokud bychom se z těch šancí prosadili, mohl být zápas jednodušší. Dneska nám to tam ale tolik nepadalo, takže jsme museli bojovat celý zápas, vydržet až do konce,“ pokračuje v hodnocení zápasu Michal Velecký. „Někdy si to prostě sejde, asi je v určitých zápasech nějaká lepší týmová karma,“ hovoří opět se smíchem šestadvacetiletý útočník o tom, proč jeho tým dá soupeřům osm gólů a pak se střelecky trápí. „Nedali jsme dnes tolik gólů a asi si to šetříme na další zápasy venku,“ doplňuje. Po dvou vysokých výhrách tak Dukla musela bojovat o výhru až do poslední minuty. „Všechno má něco do sebe. Občas je lepší takhle bojovat až do konce, ale zase výsledek třeba 8:4 je jasný a je to větší pohoda,“ porovnává David Březina poslední zápasy svého týmu.

Díky vítěznému zápasu s Litoměřicemi prodloužili červenožlutí vítěznou sérii na čtyři zápasy. Téměř stejný počet utkání nyní odehrají na kluzištích soupeře. Doma se svým fanouškům opět představí až v sobotu 26. října, protože odehrají tři zápasy venku – v Berouně, v Havířově a nakonec v Benátkách nad Jizerou. „Já doufám v to, že neztratíme ani bod. Bude to těžké a budeme se snažit. Jsou to soupeři, které bychom měli zvládnout, a věřím, že to dopadne dobře,“ vzhlíží k venkovnímu trojboji Michal Velecký. „Budeme se snažit, aby to nějak vypadalo, a pokusíme se přivést do Jihlavy co nejvíce bodů,“ přitakává mu David Březina. Následující týden ukáže, jestli se jejich přání promění ve skutečnost.