Dva body z venku bereme, hodnotí duel v Benátkách gólman Lukáš Sáblík

24.10.2013 / Zdeněk Drla

Začátek zápasu v Benátkách nad Jizerou byl trochu divoký. Domácí se dostali do vedení už ve třetí minutě při početní výhodě, o čtyři minuty později Dukla srovnala ve dvojnásobné přesilovce. Minutu nato přišla studená sprcha. Z nařízeného trestného střílení vytěžily Benátky druhý gól a šly do vedení. Ne však na dlouho. O necelou půlminutu později už to bylo 2:2. Vedení na stranu Dukly strhl Ondřej Malec v 15. minutě. Tento stav vydržel až do samého závěru klání 15. kola, které se hrálo před na první ligu nedůstojnou návštěvou 177 diváků. „Návštěva nebyla bůhví jaká, zimák je hodně studený, ale zase tam mají výborný led,“ nachází jedno z mála pozitiv gólman Lukáš Sáblík.

Při předzápasovém rozbruslení obou týmů to v nejbližším okolí benáteckého zimního stadionu nevypadalo, že by se za necelou půlhodinku měla na nejstudenějším stadionu v soutěži odehrát další prvoligová bitva. Na tribuně v té chvíli nebyl kromě pár pořadatelů nikdo. Tento obrázek se změnil s úderem půl šesté podvečerní. Na tribuny si včetně dvou desítek jihlavských fans našlo cestu podle údaje v oficiálním zápisu o utkání rovných 177 diváků. „Zápas to byl bez divácké kulisy. Atmosféra ale byla kupodivu bouřlivá, díky bubnům obou táborů a díky tleskačkám těch pár lidí, co tam měli nějaká dřevěná prkýnka,“ popisuje s úsměvem na rtech situaci v hledišti Lukáš Sáblík.

Úvod utkání přinesl hned čtveřici gólů. Nejprve hosté využili klasickou přesilovku, na to odpověděla Dukla přesným zásahem při hře pěti proti třem, Benátky šly do vedení díky proměněnému trestnému střílení, Dukla bleskově kontrovala díky zářezu Adama Zemana – aktuálně nejlepšího střelce první ligy. „My jsme se nechali trochu zaskočit hned na začátku, kdy jsme hráli oslabení. Dva góly jsme vlastně dostali při našem oslabení a jeden gól z trestného střílení,“ sumarizuje děj na ledě Lukáš Sáblík, který zlikvidoval čtyřiadvacet střel protivníka a rozebírá trestné střílení, jenž hlavní sudí nařídil poté, co byl za hranicí pravidel ve slibné pozici faulován domácí útočník Josef Skořepa. „Naznačil mi rameny pohyb doleva doprava a dával mi to mezi nohy. Já měl v té chvíli hokejku někde za ušima (usmívá se). Ten gól mě mrzí, stejně tak i ten první, bylo to ale na začátku utkání a já nebyl ještě asi zahřátý, v takové té ráži, ve které bych potřeboval být. Třeba to příště napravím a zase toho spoustu pochytám,“ říká Lukáš Sáblík.

Dukla byla po celý zápas lepším týmem. „Benátky jsme pustili do hry pouze při jejích početních výhodách, kdy měli nějaké šance a bohužel pro nás je dokázali hned zkraje zápasu využít,“ vrací se k situacím z první třetiny. „Zápas se rozhodl vlastně už tam, bohužel v poslední třetině stačili v další početní výhodě srovnat. Je to velká škoda,“ mrzí zkušeného gólmana. „Na druhou stranu dva body z venku bereme, ale vzhledem k průběhu a obrazu hry… byli jsme lepší. Nedokázali jsme ale přetavit ty naše šance v góly. Trochu jsme měli i smůlu. Dali jsme třeba dvě tyče - to byly bomby, které zvonily na celý zimák,“ přidává další hodnocení patnáctého vystoupení Dukly Jihlava v nové sezoně. „Taky jsme se možná za stavu 3:2 trochu uspokojili, že už to tak dohrajeme, už jsme se do soupeřovy branky tolik netlačili a to nás možná stálo ten bod,“ přemítá Lukáš Sáblík.

O majiteli bonusového bodu se rozhodlo až v závěru prodloužení, kdy se parádní střelou nad rameno benáteckého gólmana prezentoval sjíždějící obránce Jiří Dobrovolný. Pro 157 benáteckých fandů zápas skončil s konstatováním, že jeden bod z duelu s Duklou je zlatý, dvacítka jihlavských fans si užila děkovačku svého týmu. „Návštěva nebyla bůhví jaká, zimák je hodně studený, osvětlení také není nic moc, celkově atmosféra ponurá, ale zase na druhou stranu tam mají výborný led,“ pouští se do hodnocení zimního stadionu v nejmenším městě (7366 obyvatel – pozn. aut.), které se může pyšnit přídomkem prvoligové, Lukáš Sáblík.

Během zápasu vyslali benátečtí hráči na gólmana Dukly podle oficiálních statistik sedmadvacet střel. Mnoho práce tedy jihlavský gólman neměl. „Pokud na mě půlku zápasu nic nejde, tak je to nepříjemné, protože rychle vychladnu. V Benátkách to byl přesně ten zápas, protože těch šancí soupeř tolik neměl. Jsem radši, když jsem v plynulém zápřahu a občas na mě nějaká střela jde a musím se hýbat,“ svěřuje se se svými pocity Lukáš Sáblík. „S tím ale musím počítat, že se to bude stávat. A nebude to jeden zápas. Takových zápasů jsem zažil a zažiju ještě hodně,“ dodává jedním dechem.

Dukla musela dvakrát dotahovat vedení Benátek. Sice otočila, ale hubené vedení neudržela. „Lepší to bylo v pondělí v Havířově, kdy jsme soupeři nastříleli góly, odskočili jsme na rozdíl dvou gólů, nedrželi jsme pouze jednogólový rozdíl, který by dával šanci soupeři se dotáhnout. V Havířově jsme si udělali dostatečný dvougólový odstup a dařilo se nám ho udržet, v Benátkách jsme měli smůlu, že nám tam nepadla některá z těch střel, které zazvonily o tyčku. Mohlo to být o dvě branky a věřím, že bychom to pak udrželi,“ porovnává venkovní duely čtrnáctého a patnáctého ligového kola.

„Škoda toho vyloučení na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy jsme inkasovali. Já jsem ten třetí gól neviděl. Hráč střílel z úhlu, kluci říkali, že to bylo snad i tečované. Trefil mi to nad beton k tyči. Já jsem jenom instinktivně klekl, jestli mě to trefí, bohužel netrefilo a byl z toho vyrovnávací gól,“ popisuje třetí zápis Benátek do střeleckých statistik Lukáš Sáblík.

Jihlava se jala obléhat benáteckou svatyni, kterou v tomto utkání hájil mladý gólman pražského Lva Jan Lukáš, leč nebylo jí přáno radovat se počtvrté ze vstřeleného gólu v základní hrací době. „Za stavu 3:3 jsme dali břevno,“ připomíná Sáblík jeden z důležitých momentů, kdy se ozvěna zásahu Filipa Semana do brankové konstrukce nesla halou ještě hodně dlouho poté, co si hrstka domácích fanoušků hluboce oddechla.

Zápas tak dospěl do prodloužení, v němž svoje zkušenosti zúročil hostující tým z Vysočiny. „Měli jsme více ze hry, což vyplynulo v ten vítězný gól Jirky Dobrovolného,“ uzavírá hodnocení třetího venkovního zápasu v řadě gólman Lukáš Sáblík.