Sobotní zápas Dukly s Mladou Boleslaví navštívili fanoušci z německého Freiburgu

03.11.2013 / Tomáš Lysý

Zápas osmnáctého kola první hokejové ligy mezi jihlavskou Duklou a Mladou Boleslaví se hrál před výbornou diváckou kulisou. Vítězství červenoužlutých nad favoritem první ligy sledovalo téměř dva a půl tisíce diváků. Z tohoto počtu přicestovalo přesně 68 návštěvníků až z Německa, konkrétně z 785 kilometrů vzdáleného Freiburgu. „Ozvali se mi již dlouho dopředu,někdy v srpnu, že plánují návštěvu utkání Dukly Jihlava,“ prozradil jednatel Dukly Bedřich Ščerban, který v EHC Wölfe Freiburg odehrál čtyři sezony a v ročníku 2002/2003 pomohl klubu k postupu do nejvyšší německé hokejové soutěže. „Volal mi také rodinný přítel Daniel, že na něj a dalších jedenáct lidí již místo v autobuse nezbylo, a přijedou tak na utkání Dukly po Novém roce,“ doplnil jednatel Dukly. Němečtí fanoušci navštívili ještě den před zápasem Dukly extraligové utkání Sparta – Liberec a při nedělní cestě domů jeli podpořit svoje „Vlky“ do města Selbu blízko českých hranic, kde Freiburg nakonec padl poměrem 3:1.

Před výbornou atmosférou se hrál sobotní šlágr 18. kola první ligy mezi Jihlavou a Mladou Boleslaví. Na Horácký zimní stadion si našlo cestu celkem 2442 diváků, což je doposud největší návštěva Dukly v této sezoně. K výborné návštěvě a ještě lepší atmosféře přispěla téměř sedmdesátka německých fanoušků, kteří se přijeli podívat na zápas až z dalekého Freiburgu.

Příznivci „Vlků“, si totiž velmi dobře pamatují na současného jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana, který odehrál v EHC Wölfe Freiburg čtyři sezony a klubu ze spolkové země Bádensko-Württembersko pomohl v ročníku 2002/2003 k postupu do nejvyšší německé soutěže – Deutsche Eishockey Ligy (DEL). „Velmi oceňuji, že se fanoušci Freiburgu i přes vzdálenost téměř osmset kilometrů přijeli podívat na zápas Dukly. Je to od nich velice hezké, že se vydali na tak dlouhou cestu, na hokej a přijeli mne pozdravit,“ nechal se slyšet Bedřich Ščerban, který přišel do Freiburgu před sezonou 2000/2001 z klubu Moskitos Essen. Během čtyř let odehrál za Vlky celkem 201 zápasů, ve kterých si připsal 179 bodů za 27 gólů a 152 asistencí.

EHC FREIBURG FANS GRÜSSEN BEDRICH SCERBAN – takový nápis byl na transparentu fanoušků Freiburgu, kteří od pátku do neděle navštívili hned tři sportovní klání. „V pátek se zašli podívat v Praze na extraligu, kde navštívili zápas Sparty proti Liberci,“ prozradil Bedřich Ščerban. Lídr extraligy porazil Bílé Tygry poměrem 5:2 a stejným výsledkem skončil i šlágr 18. kola první ligy mezi Jihlavou a Mladou Boleslaví. „Řekli mi, že utkání Dukly bylo z atraktivnější jak na dívání, tak z hlediska fandění,“ pousmál se jednatel Dukly. Duel třetího týmu prvoligové tabulky s prvním skutečně nabídl vše, co si hosté z Freiburgu mohli přát – góly, pěkné akce, vysoké tempo a výbornou díváckou atmosféru doplněnou vypjatou poslední třetinou se spoustou potyček.

„Z Freiburgu se mi ozvali již dlouho dopředu, někdy v srpnu, že plánují návštěvu utkání Dukly Jihlava. Autobus o kapacitě 68 míst měli zaplněný během osmačtyřiceti hodin. Poté mi volal rodinný přítel Daniel, který si nestačil zajistit místo včas, protože takový zájem nečekal. Byl smutný, že nemůže přijet a nebyl sám. Na dalších dvanáct lidí již místo v autobuse nezbylo. Ti, na které se nedostalo, přijedou na utkání Dukly po Novém roce,“ je potěšen zájmem německých fanoušků Bedřich Ščerban. Šedesáti osmi návštěvníkům z Německa připravila Dukla prakticky plný servis. Od návštěvy hokejového utkání až po občerstvení. „Měli zájem nejen navštívit hokejové utkání, ale i ochutnat tradiční české jídlo. Po zápase se tak odebrali do hospůdky Ta Jihlavská, kde si pochutnali na svíčkové a českém pivu. Poté vše zaplatili a o půl desáté večer odjížděli zpět do Prahy,“ nechal nahlédnout do programu návštěvníků Ščerban. Tím však program Němců nekončil. V neděli totiž hrál jejich EHC Wölfe Freiburg zápas Oberligy (třetí nejvyšší německá hokejová soutěž) na ledě Selbu, nacházejícího se zhruba 10 kilometrů od Františkových Lázní. V souboji „vlků“ (selbský hokejový klub nese jméno Selber Wölfe) však Freiburg prohrál 1:3.

POZDRAV. Fanoušci z německého Freiburgu zdraví na transparentu jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana. Ten ve městě poblíž francouzských hranic před lety několik sezon působil. Foto: Zdeněk Drla

„Fanouškům se líbil také malý zimáček. Stejně jako my se chystají stavět nový zimní stadion, s tím rozdílem, že ve Freiburgu se bude stavět nový stadion na „zelené louce“. Na místě současného zimáku pak vzniknou byty, protože se nachází ve velice lukrativní oblasti na břehu krásného jezera,“ doplnil Bedřich Ščerban, který ve Freiburgu nebyl jediným českým zástupcem. V jeho první sezoně v dresu Vlků s ním hrála hned šestice Čechů – gólman Rostislav Haas, obránci František Frosch, Petr Kuda, Michal Vašíček a útočníci Robert Březina a Petr Mareš. O rok později pak do týmu přibil útočník Petr Hrbek nebo jihlavským fanouškům dobře známí Jiří Poukar, Jiří Cihlář a Marian Morava.

V ročníku 2002/2003, kdy Freiburg zatím naposled postoupil do nejvyšší německé soutěže, bylo na soupisce Vlků hned jedenáct českých hráčů. DEL liga však vydržela ve více jak dvěstětisícovém městě poblíž francouzských a švýcarských hranic pouze jeden rok. Další pád freiburských hokejistů přišel v ročníku 2006/2007, kdy sestoupili do Oberligy (třetí nejvyšší německá soutěž). V téže sezoně nastoupil do šestnácti zápasů také Edgars Masalskis, který působil v Dukle během její poslední extraligové sezony. Od dalšího roku postoupil Freiburg znovu do druhé ligy, ale po sezoně 2010/2011 nastala malá tragédie v podobě krachu místního hokejového klubu. Ten tak následující ročník začal od „píky“ – až ve čtvrté nejvyšší německé soutěži. Od loňského roku pak Vlci působí znovu ve třetí lize a dle klubového webu je čeká „dlouhá cesta na vrchol“.