Fanoušci jsou tady výborní, hraje se tu fantasticky, říká nováček v Dukle Zdeněk Čáp

04.11.2013 / Zdeněk Drla

O tom, že bude hrát za prvoligovou Duklu, se dozvěděl v pátek. V sobotu brzy ráno už vyrážel směr Jihlava, aby se hlásil na předzápasovém tréninku. Večer před dvěma a půl tisícovkami diváků byl u úspěchu jihlavského týmu. Jednadvacetiletý pardubický obránce Zdeněk Čáp zažil povedený večer. Ve fantastické atmosféře zdolala Dukla lídra soutěže z Mladé Boleslavi 5:2, nová tvář v týmu zaznamenala dvě gólové přihrávky. „Akorát mě mrzí druhý gól, co jsme dostali, ten byl můj,“ přiznává narovinu Zdeněk Čáp, který má z Pardubic do Jihlavy vyřízené střídavé starty.

Rozsáhlá marodka v týmu Dukly Jihlava zapřičinila, že se klub musel poohlédnout po posilách. A hned ta první volba, zdá se, byla vynikající. Z extraligových Pardubic přišel na výpomoc jednadvacetiletý Zdeněk Čáp. Postavou drobný obránce v sobotu večer předvedl, proč už od svých sedmnácti let hraje seniorský hokej. V prvním zápase za Duklu zaznamenal dvě asistence.

foto

⇒ Zdeněk Čáp

Post: obránce
Narozen: 12.6.1992
Výška: 181 cm
Váha: 77 kg
Hůl: levá

• Kolínský rodák odehrál v dorosteneckém věku největší porci zápasů za Hradec Králové, působil i v Pardubicích a Mladé Boleslavi.
• Odehrál osm zápasů za reprezentační dvacítku
• V seniorské kategorii nastoupil poprvé v sezoně 2009/2010, kdy odehrál šest zápasů v základní části (z toho dva proti Dukle Jihlava) a dva zápasy play-off. Od sezony 2010/2011 byl pevnou součástí defenzivy Východočechů – ve třech sezonách nastoupil k dalším 138 zápasům s bilancí 24 kanadských bodů (4+20).
• V květnu přešel do sousedních extraligových Pardubic.
• V Dukle Jihlava působí formou střídavých startů.

Se svým výkonem i s výkonem svých nových spoluhráčů je spokojený. „Akorát mě mrzí druhý gól, co jsme dostali, ten byl můj. Nechal jsem si hráče ujet, ten to dával zpoza brány a já nezabrzdil u tyčky a prostě to tam spadlo," ohlíží se za situací z 37. minuty duelu s lídrem tabulky, kdy se gólově prosadil mladoboleslavský kapitán David Výborný.

„Jsme rádi, že jsme vyhráli za tři body. Oni byli trošku nervní. My jsme je dohrávali a tihle hráči jako je Vejba (David Výborný – pozn. aut.) to nemají rádi… My jsme to ubojovali. Kluci říkali, že tady mají velkou marodku, ale dali jsme do toho srdíčko, semkli se a vyhráli 5:2,“ zářil spokojený Zdeněk Čáp po zápase. „Podle mě bylo důležité, že jsme dali první gól. A pak hned druhý,“ má jasno rodák z Kolína.

Že nastoupí z jihlavskou Duklu, mu bylo oznámeno v pátek. „O tom, že sem pojedu, jsem se dozvěděl den předem. Byl jsem za to rád. V Pardubicích nemáme devět čtyřky (hráči narození v roce 1994, pravidlo o nasazování mladých hráčů – pozn.aut.), proto jsem jako sedmý bek moc nehrál. Jsem rád za každou příležitost, co jsem tu dostal, na ledě jsem strávil celkem dost času,“ říká mladík, který se v seniorském hokeji pohybuje přes svůj věk už docela dlouho – mezi muži už „kroutí“ pátou sezonu. Poprvé k velkému hokeji přičichl v sezoně 2009/2010 v dresu Hradce Králové, v květnu zamířil do sousedního krajského města – do Pardubic.

Po čtyřech sezonách v prvoligovém týmu Hradce tedy letos okusil i extraligový hokej. Za Pardubice nastoupil k dvanácti zápasům. Jihlavský stadion díky svému působení na východě Čech dobře zná. „Mně se na Dukle hrálo vždycky dobře, je tady super publikum, přišlo mi to, i když jsem tu hrál jako host. Fanoušci jsou tady výborní, hraje se tu fantasticky. Kluci jsou taky super, trenér je úplně v pohodě. Jsem tady rád,“ říká sympatický mladík s modrýma očima. „Teď uvidíme, kdy po mě trenéři zase sáhnou,“ doplňuje.

V sobotu vpodvečer hnaly jihlavský tým za úspěchem hlasivky téměř dvou a půl tisíce fanoušků. Jaký je rozdíl mezi fanděním v Jihlavě a v Pardubicích? „To se těžko srovnává. Tady jsou fanoušci skvělí, v Pardubicích taky, ale navíc jich tam chodí deset tisíc, tak je to trošku o něčem jiném. Ale před lidmi tady klobouk dolů. Celou dobu fandili, podporovali nás. Nám se pak hraje líp, když víme a slyšíme, že máme takovou podporu fanoušků,“ uzavírá Zdeněk Čáp.

NOVÁČEK V DUKLE. Pardubický obránce Zdeněk Čáp má do Dukly vyřízené střídavé starty. Kolínský rodák hrál čtyři sezony, od svých sedmnácti let, za Hradec Králové. Foto: Zdeněk Drla