Musíme na zápas hodně rychle zapomenout, ohlíží se Martin Mazanec za prohrou Kadaně

21.11.2013 / Tomáš Lysý

Pokud chtěla Kadaň na horkém ledě jihlavské Dukly pomýšlet na bodový zisk, po sedmi minutách první třetiny musela přehodnotit plány. Jihlava totiž vedla nad svým severočeským rivalem již 3:0. „Dostali jsme rychlé góly, takhle se to bohužel občas stane,“ pokrčí rameny obránce Martin Mazanec. Když pak červenožlutí vstřelil ve druhé části další dva góly, zdálo se být rozhodnuto. Stejný počet gólů ale vsítila i Kadaň za šest minut závěrečné dvacetiminutovky a ještě pomýšlela na zdramatizování zápasu. „My jsme se vůbec nevzdávali, pořád jsme chtěli bojovat,“ říká čtyřiadvacetiletý bek. Šestý gól Dukly ale Severočechy definitivně zlomil.

Ten, kdo se v utkání čtyřiadvacátého kola mezi Duklou Jihlava a Kadaní opozdil a dostal se na Horácký zimní stadion až po sedmé minutě, nestačil se zřejmě při pohledu na světelnou tabuli divit. V čase 06:31 byl totiž stav zápasu 3:0 pro domácí. V zápasech obou dvou soupeřů často příliš gólu nepadá a Kadaň, známá svojí zarputilou bojovnou hrou, je pro celek z Vysočiny hodně neoblíbeným soupeřem. Vždyť v loňské sezoně vyhráli Severočeši všechny čtyři vzájemné zápasy. Tentokrát měli k bodům poměrně daleko.

„K tomu není moc co říct. Zápas jsme si prohráli svými chybami v obranném pásmu. Gólmanovi, který nás podržel v předchozích zápasech, jsme vůbec nepomohli,“ těžko hledá slova hodnocení zápasu Martin Mazanec. „Když už začneme za stavu 5:0 pro Duklu hrát ve třetí třetině nějaký hokej, tak to už je pozdě,“ moc dobře si uvědomuje obránce Kadaně.

Pro situaci z úvodu zápasu má Martin Mazanec jednoduché vysvětlení. „Dostali jsme rychlé góly, takhle se to bohužel občas stane. Nevím, jestli to bylo nekoncentrovaností nebo v tom byla i troška smůly,“ ohlíží se za špatnou úvodní části z pohledu svého týmu. A pro hosty mohlo být hůře. Gólman Matúš Kostúr, který po třech rychlých gólech zůstal v brance, totiž svůj tým několika dobrými zákroky uchránil od ještě většího přídělu. Až v závěru první dvacetiminutovky si vypracovala Kadaň první vážnější šance. Zejména šance Hlavy z bezprostřední blízkosti po lahůdkovém pase Stehlíka od modré volala po gólu, jenže Rittichův beton byl proti.

Když ve druhé třetině přidala Dukla další dva góly, kdekdo si mohl říkat, že se utkání ve třetí třetině v klidu dohraje. Jenže chyba lávky. Po čtyřiadvaceti vteřinách závěrečné dvacetiminutovky ukončili Severočeši neprůstřelnosti Ritticha a o dalších pět minut později přidali druhou úspěšnou trefu. „My jsme se vůbec nevzdávali, pořád jsme chtěli bojovat. Ono nám vlastně ani nic jiného nezbývalo,“ vysvětluje lepší výkon týmu ve třetí části utkání Martin Mazanec, který byl střelcem druhého gólu svého týmu, jenž padl při přesilovce Dukly. „ V oslabení jsme získali puk. Říkal jsem si, že za nepříznivého stavu 5:1 to musíme zkusit. Zařval jsem si na Chloubiče (Roman Chlouba – pozn. aut.), aby mi to dal do strany. Jediná moje myšlenka byla, že puk napálím na betony gólmana, aby se to pak Chloubičovi odrazilo do brány. On ale netrefil puk, tak jsem do něj plácl já a byl z toho gól,“ popisuje svojí trefu bek, který má letos odehráno čtrnáct zápasů v extralize za Piráty Chomutov.

Hosty však definitivně zlomil šestý gól Dukly. „Za stavu 5:2 jsme ale udělali faul, což nás hodně přibrzdilo,“ říká hokejista s číslem deset. Bylo to tak. Jihlava totiž – na rozdíl od předchozí přesilové hry – tentokrát početní převahu využila. A to přímo bleskově, již po šesti vteřinách. Od této doby bylo o osudu zápasu rozhodnuto. „Těžko si vzít ze zápasu něco pozitivního. Musíme na něj rychle zapomenout a připravit se na další zápas. Jediné pozitivum je, že jsme ve třetí třetině hráli slušně a musíme to přenést do dalšího zápasu,“ uzavírá hodnocení zápasu urostlý hráč