Je tu konec základní části: Dukla hostí předposlední Beroun

17.02.2014 / Zdeněk Drla

Základní část aktuálního ročníku první hokejové ligy zatahuje oponu. Na programu je již poslední 52. kolo. To je na programu ve středu 19. února 2014. Dukla Jihlava v něm přivítá od 17:30 hodin Beroun. Medvědi jsou aktuálně předposlední a každý bod před startem druhé fáze soutěže, kdy se týmy, které nebudou hrát play-off, snaží vyhnout baráži, má pro ně cenu zlata. Dukla je s 99 body třetí a základní část uzavře s nejvyšším bodovým ziskem za dobu svého působení v první lize.

Uteklo to hodně rychle. Od prvního buly sezony 2013/2014, které bylo vhozeno ve středu 11. září 2013, uplyne 161 dnů, a základní část druhé nejvyšší tuzemské soutěže bude minulostí.

Během sezony bylo odehráno 357 duelů, v nich padlo zatím 1938 gólů, rozděleno bylo 1071 bodů... Osmička týmů z první poloviny tabulky (Mladá Boleslav, Olomouc, Dukla Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Havířov, Litoměřice a Benátky nad Jizerou) již nějakou dobu vzhlíží k blížícim se vyřazovacím bojům.

Před posledním kolem jsou jisté dvě dvojice pro čtvrtfinále play-off. Lídr první ligy z Mladé Boleslavi se utká v okresním derby s osmými Benátkami nad Jizerou, druhá Olomouc vyzve Litoměřice. Zbývající dvě série nemají jisté obsazení. Třetí Dukla Jihlava a čtvrtý Havlíčkův Brod vědí, že v sobotu a v neděli (22. a 23. února - pozn. aut.) začínají doma. Soupeře ale ještě neznají. Může to být buď Horácká Slavia Třebíč nebo nováček soutěže z Havířova. Jisté je tak pouze to, že ve čtvrtfinále dojde na jedno vysočinské derby (Jihlava - Třebíč nebo Havlíčkův Brod - Třebíč), a že kraj ze srdce republiky bude mít minimálně jednoho zástupce v semifinále...

Ale zpět ke středečnímu duelu s Berounem. Medvědi vedení (mnohdy impulsivním) trenérem Petrem Novákem zažili start do sezony z říše snů. Po sedmi kolech byli první s plným bodovým ziskem, pak se ale začali propadat tabulkou. I když se na začátku nového roku 2014 dokázali trochu výsledkově zvednout (ve 39. kole porazili 2:1 i Jihlavu), na lepší, než 13. místo v konečném zúčtování to nestačí.

V posledním kole schytali Středočeši debakl 2:9 od Havířova. Dukla po hubené výhře fotablovým výsledkem 1:0 nad Kadaní si pak trošku spravila chuť v Litoměřicích, kde vyhrála 4:1.

Vzájemné zápasy v sezoně:

Beroun, který jako jediný tým v Česku odehrál všech jedenadvacet sezon první ligy, je letos nejméně skórujím týmem. V jedenapadesáti zápasech nastříleli svěřenci Petra Nováka 97 gólů a jako jediní tak ještě nepřekonali "magickou" stovku.

Ve vzájemných měřeních sil dvou středečních soupeřů moc gólů nepadá. Jeden nebo druhý tým vítězil vždy jednogólovým rozdílem.

V prvním případě dospěl duel 13. kola na ledě Berouna až do samostatných nájezdů, když Dukla přišla o vedení 2:1 vteřinu (!) před koncem základní hrací doby. Bonusový bod jí pak vystřelil kapitán Tomáš Čachotský. V odvetě na Horáckém zimním stadionu brali všechny tři body domácí za výhru 3:2. Poměrem 2:1 skončil pro domácí Medvědy třetí vzájemný zápas, který se hrál zkraje nového roku na zimním stadionu na břehu řeky Berounky.

Medvědi Beroun 1933 - HC Dukla Jihlava 2:1

Branky a nahrávky: 6. Hrdel (Půlpán, Marek), 53. Malý (Petruška, Babka) – 53. Důras (Zadražil). Rozhodčí: Horinek – Beneš, Krátký. Vyloučení: 3:1. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 482. Střely na branku: 16:47. Průběh utkání: 2:0, 2:1. Třetiny:. 1:0, 0:0, 1:1

Medvědi Beroun 1933: Cikánek – Špelda, Kužel, Chalupa, Jebavý, Tverďák, Gutwald, Sklenička – Marek, Hrdel, Kubeš – Půlpán, Babka, Petruška – Šteiner, Matějka, Markulinec – Malý
HC Dukla Jihlava: Rittich – Zadražil, Mocek, Dobrovolný, Jaroš, Podlipnik, Kaláb, Štebih – Hubáček, Haluza, Zeman, Kuřítko, Mikeš, Seman, Velecký, Prokš, Čachotský, Malec, Důras

NA MEDVĚDY. Zápasy Jihlavy s Berounem patří v aktuálním ročníku první hokejové ligy k těm nejdelším. I když v nich moc gólů nepadá... Foto: Zdeněk Drla

52. kolo: středa 19. února 2014

BK Mladá Boleslav - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Most - SK Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Olomouc - HC Rebel Havlíčkův Brod (18:00)
HC Slovan Ústečtí Lvi -Salith Šumperk (18:00)