4:3
(1:1, 2:1, 1:1)

Dukla porazila Beroun, pokořila hranici stovky bodů a ve čtvrtfinále se utká s Havířovem

19.02.2014 / Tomáš Lysý

Do posledního utkání základní části vstoupila lépe Jihlava. Domácí se ujali již ve druhé minutě vedení, ale Berounu se podařilo do konce první třetiny vyrovnat. Také do druhé třetiny vstoupila lépe Dukla, když se tři minuty po pauze prosadil Radek Hubáček a v polovině zápasu zvýšil vedení domácích Filip Seman. Medvědům se však podařilo na konci prostřední periody po trefě Daniela Vrdlovce snížit. Na začátku třetí třetiny hosté dokonce vyrovnali, ale Michal Důras svým druhým gólem v zápase rozhodl o třech bodech pro Duklu. Jihlava tak získala po základní části přesně 102 bodů. Ve čtvrtfinále, které startuje v sobotu 22. února, se utkají červnožlutí s Havířovem.
19.02.2014 17:30, 1. liga ČR - 52. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Čáp, Horák, Mocek, Jaroš, Štebih, Tobola – Čachotský, Zeman, Prokš – Důras, Hubáček, Seman – Kuřítko, Velecký, Haluza – Malec, Mikeš, Štěpánek
4

Medvědi Beroun 1933

Šimboch – Tverďák, Špelda, Chalupa, Šteiner, Jebavý, Hrouda, Kučný, Sklenička – Hrdel, Stromko, Marek - Třetina, Babka, Vrdlovec - T. Půlpán, Kubeš, Petruška - A. Půlpán, Malý
3
Branky a nahrávky: 2. Důras (Seman, Hubáček), 23. Hubáček (Dobrovolný, Čáp), 30. Seman (Štebih), 44. Důras (Hubáček, Seman) – 15. Jebavý (Malý), 37. Vrdlovec (Babka, Kučný), 43. Marek (Vrdlovec, Hrdel). Rozhodčí: Horinek – Svoboda, Špůr. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 322. Střely na branku: 39:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Začátek zápasu hraného kvůli olympijskému čtvrtfinále mezi Českou republikou a Amerikou před malou diváckou kulisou (na sedm zápasů první ligy přišlo jen dva a půl tisíce diváků - pozn. aut.) se povedl lépe Dukle. Již po minutě a půl se kotouč třepal za zády Šimbocha. Po přihrávce Semana se dostal k puku Michal Důras a střelou mezi nohy gólmana hostů poslal červenožluté do vedení - 1:0. Domácí se tlačili do zakončení, což ještě umocnilo vyloučení Berouna, tvrdá střela Dobrovolného od modré těsně minula cíl. Také hosté si vyzkoušeli početní převahu, ve které však Ritticha příliš neprověřili. Na začátku třinácté minuty mohla Jihlava zvýšit své vedení, když Zeman přenechal mezi kruhy kotouč Prokšovi, jehož střela našla lapačku Šimbocha. O dvě minuty později se k ráně ze stejné pozice dostal Mocek, na gólmana hostí si ale opět nepřišel. Přišlo tak vyrovnání Berouna. Malý po vyhraném buly na levém kruhu poslal puk za sebe, odkud Jiří Jebavý prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 1:1. Protože do konce první třetiny již gól nepadl, šlo se do kabin za vyrovnaného stavu.

Začátek druhé třetiny začala Dukla stejným stylem jako úvodní minuty první části. Tlačila se před branku svého soka a vynutila si přesilovou hru, kterou po čtyřiceti vteřinách také využila. Dobrovolného střelu od modré tečoval do sítě před gólmanem clonící Radek Hubáček – 2:1. Následně se Jihlava musela bránit, ale Medvědi při své přesilovce drápky opět příliš nevystrčili. Naopak, z rychlého protiútoku v oslabení mohl navýšit vedení domácích Prokš, jenže střelou zblízka minul levou tyč. Gól nepadl ani po tom, co se Zeman nikým nehlídaný ocitl před brankou a vystřelil. Šimboch musel předvést dobrý zákrok pravým betonem, poté zneškodnil i dorážku Prokše. Za malou chvíli se už červenožlutí radovali. Štebihovo nahození zachytil před brankou hostů Filip Seman, který naznačením pohybu šikovně nejen šikovně oklamal, ale také překonal ležícího gólmana Berouna - 3:1.

Medvědi se chvíli na to museli bránit další přesilovce Dukly, střela Dobrovolného nebo dorážka Čachotského gól nepřinesla. Po skončení početní převahy hostů se na Šimbocha řítil Důras, ale dostat kotouč za jeho záda se mu nepodařilo. Tři minuty před koncem snížili hosté na rozdíl jediného gólu. Babka se nadechl k sólu přes polovinu kluziště, před branou poslal puk na Daniela Vrdlovce, který jej doklepl za záda Ritticha - 3:2. Po dalším závaru před domácí klecí se Beroun z vyrovnání neradoval, stejně jako neuspěla Dukla po dvou hezkých akcích zpoza branky.

Na začátku třetí třetiny se Berounským přece jen podařilo vyrovnat, a to v přesilové hře. Dvacet vteřin před koncem Prokšova trestu slavil úspěch důraz Jakuba Marka, který po přihrávce Vrdlovce zblízka dorazil puk do jihlavské sítě - 3:3. Rovnoměrný stav však nevydržel na ukazateli skóre dlouho, přesněji minutu a čtrnáct vteřin. Toliko času totiž od sebe dělilo vyrovnání Berouna a gól Michala Důrase. Zkušený útočník Dukly se znovu prosadil po souhře druhého jihlavského útoku a zblízka prostřelil Šimbocha - 4:3. Několik minut pak na Horáckém zimním stadionu nebyla vidět vážnější šance, a to ani při přesilovce Berouna. Až sedm minut před koncem netrefil jeden z hráčů domácích v jasné pozici zpola odkrytou branku. Jihlava mohla stvrdit svojí výhru v přesilovce, ta se jí však vůbec nepovedla. Mohli to být Medvědi, kteří se v závěru radovali z vyrovnání. Po střele Kučného sklepl puk za záda Ritticha útočník Hrdel, gól však nebyl uznán, protože byl dle rozhodčích dosažen vysokou holí. Hosté se poslední půlminutu hry odhodlali k power-play, domácí si ale už tři body vzít nenechali.

V utkání dvou celků, kteří si již svoje postavení v tabulce nemohli vylepšit, se nakonec Dukla radovala z vítězství 4:3, nasbírala tak v základní části 102 bodů a v play-off se střetne s Havířovem. Beroun naopak po skvělém začátku soutěže padal tabulkou níže a níže. Medvědi nakonec nasbírali 53 bodů a čeká je boj ve skupině o konečné umístění o vyhnutí se baráži.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (HC Berounští Medvědi): Nám se dnes v Jihlavě líbilo, byla tady atmosféra jako u nás v Berouně. Bohužel jsme do zápasu nevstoupili dobře, prvních deset minut jsme hráli špatně, Dukla toho využila a šla do vedení. Potom jsme se zvedli a zápas jsme zdramatizovali. Za náš výkon se stydět nemusíme, sahali jsme tady po bodu, který by se nám hodil, bohužel ho nemáme.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Sice jsme se dostali rychle do vedení, ale první třetina z naší strany jinak byla nic moc. Jednu chvíli jsem si připadal jako na pouťáku. Od druhé třetiny se náš výkon zlepšil, ale často jsme hráli víc na krásu. V obranné fázi jsme navíc měli občas zmatky, které nás stály vedení. Nakonec se nám podařilo výhru ubojovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie