Důležitý první krok, ale hraje se na čtyři vítězné zápasy, je si vědom Filip Seman

23.02.2014 / Diana Váňová

První čtvrtfinálový zápas s Havířovem Dukla úspěšně zvládla. Zásluhou vydařené první třetiny a dvou gólů vstřelených během jedné minuty urvali jihlavští hokejisté první vítězství v této sérii, jelikož žádný ze střelců hostujícího celku nedokázal překonat brankáře Ritticha. „Byl to důležitý první krok, na druhou stranu to ale ještě nic neznamená, protože se hraje na čtyři vítězné zápasy,“ je si vědom Filip Seman, pro kterého jsou vyřazovací boje s tímto soupeřem zvlášť specifické.

První třetina utkání byla jasně pod taktovkou domácích hokejistů, kteří ji vyhráli 2:0 a také předvedli svižný hokej s množstvím šancí. „Ze začátku jsme měli jasně navrch, z toho pak vyplynuly ty šance. Jen je škoda, že jsme nepřidali ještě nějaký gól, bylo by to klidnější. Takhle jsme museli o výsledek bojovat až do posledních chvil,“ litoval zpětně promarněných příležitostí Filip Seman.

Obě dvě branky sobotního utkání padly shodně v jedenácté minutě, dělilo je od sebe pouhých 45 vteřin. „Zápas rozhodly dva góly. Pomohlo nám to, že jsme je vstřelili takhle rychle, ale zároveň i trochu uškodilo. Poté jsme totiž trochu ustoupili od naší hry a dávali soupeři zbytečně šance k založení útoku. Oni se rozehráli a my přestali hrát,“ káral sebe i tým „Semiš“ za jakési upokojení se. Tomáš Čachotský mu trochu oponoval: „V tom play-off to tak bývá, že ten tým, co se dostane do vedení, už si to trošičku hlídá, hlavně aby nedostal gól. Protože když soupeř nedá gól, tak prohraje, žejo. Prostě tohle je play-off.“

K vyřazovacím bojům patří také emoce, které ani v prvním zápase série nemohly chybět. Čachotský jako vítěz kanadského bodování základní části se mohl těšit z velké blízkosti hokejistů hostujícího celku. „Dostal jsem tam nějakej hit, ale tohohle si nevšímám. Musím být obratnější a šikovnější, abych ho příště nedostal,“ mávl jen rukou. Seman se zase dostal do potyčky na konci první třetiny a v dalším průběhu zápasu i do sporu s gólmanem Danečkem. „Mu se nelíbilo, že jsem při pádu posunul branku, tak se tam vztekal. Ale to k tomu v play-off patří, nebylo to nic výjimečného.“ Hostující brankář byl ale hodně rozčilený a chvíli vypadal, že by se snad i šel prát. „On spíš provokoval jen tak, ví, že by špatně skončil,“ cukaly koutky havířovskému odchovancovi.

Právě proto jsou zápasy se Slezany pro Semana tak specifické. Kromě toho, že „už o něco jde“, z Havířova tento útočník pochází. „Tak samozřejmě je to trošku jiné než proti jiným týmům, s tím člověk nic nenadělá. Znám spoustu kluků z přípravky, takže je to takové zajímavější. Ale tím spíš se člověk chce ukázat a víc se na to těší,“ pověděl autor druhé branky, která na chvíli utlumila i jindy hlasově výrazné fanoušky AZetu. „Samozřejmě jako všichni fanoušci chtějí, aby jejich tým došel co nejdál. Ale jinak věřím, že mi to přejou,“ usmíval se šikovný forvard, který se na začátku sezóny málem vrátil zrovna do rodného města, nakonec ale zakotvil v Jihlavě.

Seman do útoku by hostující celkem jistě bral, ale i bez něj Havířovští byli nebezpeční. „Ten mančaft je výbornej, mají dobrej pohyb, jsou důrazný, mají šikovný hráče na puku…Soupeř je to kvalitní, respekt z nich samozřejmě máme. Nikdo asi nečeká, že je smázneme 4:0 a bude to. Bude to velice těžký,“ ví kapitán týmu, že pokud Dukla chce uspět, má před sebou ještě hodně práce. „My jsme udělali ten první krok a půjdeme zápas od zápasu, abychom tu sérii zvládli. V neděli se začíná zase od nuly, je to další zápas. Budeme se snažit to umlátit, uhrát, ubojovat, abychom měli další bod a jeli k nim za stavu 2:0,“ burcuje před dalším bojem Čachotský.