Dukla znovu vyráží na led soupeře. Vyzve Kladno

13.08.2014 / Zdeněk Drla

K pátému přípravnému utkání před novou sezonou 2014/2015 vyráží A-tým Dukly Jihlava na stadion, kde se už řadu let nepředstavil. Cílem čtvrteční mise červenožlutých je středočeské Kladno.
Zápas mezi Kladnem a Jihlavou začíná ve čtvrtek 14. srpna 2014 v 18 hodin. Vzhledem k probíhající rekonstrukci hlavní kladenské haly se bude hrát na malé hale, kde je omezena kapacita na 200 diváků. Průběh zápasu můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu na serveru www.onlajny.com, který připravuje naše kladenská redakce.

Dukla Jihlava se utkala s Kladnem naposledy před týdnem a před tím ještě před sezonou 2009/2010 v rámci letního poháru, oba dva duely ale byly sehrány na Horáckém zimním stadionu. Zápas, kdy se A-tým Dukly představil na kladenském zimáku, musíme hledat ještě hlouběji v historii. V sezoně 2004/2005 se oba celky potkaly v extralize, vzájemná bilance hovoří lépe pro Kladno, které nad Duklou dvakrát vyhrálo, jednou remizovalo a jednou odjíždělo poraženo (památný zápas, ve kterém Jihlava porazila Kladno i s Jaromírem Jágrem 5:0 se hrálov Jihlavě 19. října 2004).

Veledůležitou bitvu ale sehráli Středočeši s Jihlavou ještě o pár let dříve. V první lize.

V kaledáři svítilo datum pátek 7. března 2003. Na zimním stadionu v Kladně se hrálo čtvrté finále play-off první ligy. Ze současného kádru Dukly Jihlava pamatují tento zápas tři muži. Gólman Lukáš Sáblík hájil jihlavskou svatyni, v útoku hráli současný kapitán Dukly Tomáš Čachotský a tehdy hrající asistent trenéra Jiřího Režnara, současný hlavní kouč Dukly, Petr Vlk.

Domácí vedli před tímto kláním 2:1 na zápasy (série se tehdy hrály na tři vítězství - pozn. aut.). Po šedesáti minutách svítilo na časomíře nerozhodné skóre 3:3. Kladno bylo krůček od postupu do baráže o extraligu, Dukla živila naději na srovnání stavu série a vynucení si rozhodujícího pátého zápasu v Jihlavě. Prodloužení rozuzlení nepřineslo, na řadu přišly samostatné nájezdy. Až do čtvrté série nájezdů (jezdilo se jich pět, nyní pouze tři) byl stav nerozhodný - 0:0. V páté sérii se jako první prosadil kladenský Mojmír Musil, Petr Vlk svůj pokus neproměnil. Kladno postoupilo do baráže, ve které sesadilo z nejvyšší soutěže Havířov.

Střih. Zpět do současnosti. Nyní se oba soupeři, ověnčeni historickými tituly mistrů nejvyšší hokejové soutěže u nás (Dukla 12x, Kladno 6x) potkají na stadionu v Kladně po více než jedenácti letch znovu. I když ne v hlavní hale, která prochází rekonstrucí a Rytíři jsou tak nuceni minimálně do 8. listopadu 2014 hrát svá utkání buď někde v azylu, popřípadě si měnit pořadatelství (Dukla Jihlava vyhověla žádosti středočeského klubu a prohodila si pořadatelství prvoligových zápasů, doma tak přivítá Rytíře v 8. kole v pondělí 29. září a ve středu 5. listopadu na Horáckém zimním stadionu, do Kladna pak vyrazí až ve 34. kole v sobotu 13. prosince a ve 47. kole v sobotu 24. ledna 2015 - pozn. aut.).

Jihlava je v přípravě úspěšná

Kladno má za sebou tři přípravná utkání. V premiérové prověrce porazilo vysoko českobudějovický Motor 7:2, pak svěřenci trenéra Jiřího Čelanského podlehli Dukle 4:6, v odvetě se pak museli sklonit před Českými Budějovicemi (1:4). To Jihlava zatím nepoznala hořkost porážky. Poradila si s Francií (6:1), dvakrát se Znojmem (3:2 a 2:1 - vždy po samostatných nájezdech) a právě s Kladnem, kdy v gólově bohatém zápase porazila Rytíře před sedmi stovkami diváků 6:4.

Poslední vzájemný zápas: HC Dukla JIhlava - Rytíři Kladno 6:4

Branky a nahrávky: 9. Březina (Schejbal), 12. Prokš (Schejbal), 14. Důras (Zeman, Kaláb), 26. Zeman, 48. Březina (Štěpánek), 50. Mikeš (Čachotský) – 2. Melka, 10. Machač (Kalla), 39. Látal (Dalecký), 55. Kania (Gutwald). Rozhodčí: Paulík – Kotlík, Polák. Vyloučení: 9:7, navíc Malec (JIH) 10 min. OT - Pitule a Rudovský (oba KLA) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 689. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2, 4:3, 6:3, 6:4. Třetiny: 3:2, 1:1, 2:1 6

HC Dukla Jihlava: Šťastný – Zadražil, Kaláb, Briják, Dobrovolný (A), Schejbal, Kolda, Podlipnik, Čáp – Čachotský, Zeman, Mikeš - Seman, Melenovský (A), Důras - Březina, Štěpánek, Prokš - Kuřítko, Kadlec F., Malec

Rytíři Kladno: Chábera (31. Švihálek) – Pojkar, Růžička, Kania, Kolářík, Látal, Gutwald, Bunda – Eberle, Havlíček, Rudovský – Stach, Pitule, Dalecký – Melka, Kalla, Redlich – Mainer, Machač, Strnad