Takový výsledek jsme nečekali, říká po kanonádě v Mostě Tomáš Čachotský

06.10.2014 / Zdeněk Drla

O přesné zásahy Dukly Jihlava se v desátém kole na ledě Mostu postaralo devět různých střelců, z nichž tři se prosadili hned dvakrát. Výsledek byl pro Severočechy krutý. Dukla vyhrála 12:4. Jde o první dvojciferný příděl v první lize v sezoně 2014/2015. „Přiznám se, že takový výsledek jsme nečekali," říká kapitán červenožlutých Tomáš Čachotský, který ke svému gólu přidal ještě tři asistence a v bodování celé ligy poskočil na páté místo.

Most letos nehodlá hrát roli outsidera první ligy, jak tomu bylo v předešlých letech. Vedení severočeského klubu angažovalo zkušené hokejové matadory Vojtěcha Kubinčáka či Jana Alinče a prohloubilo spolupráci s extraligovými týmy. Tyto kroky přinesly Mostu ovoce v podobě třinácti bodů v devíti zápasech. Doma bodovali hráči v bílomodrých dresech, kromě zápasu prvního kola s Kladnem, ve všech případech. Od Jihlavy ale schytali debakl. „Nechtěli jsme nic podcenit, jeli jsme tam s pokorou. Věděli jsme, že Most má letos docela dobré výsledky," přitakává Tomáš Čachotský, kterého těší, že se tým jeho parťáků rozstřílel. „To, že to takhle dopadlo, se někdy stává," usmívá se spokojeně.

„Od začátku to ale tak jednoznačné nebylo," připomíná úvodní minuty zápasu. „Nám tam potom spadlo víceméně všechno a soupeř, podle mého názoru, odešel i psychicky," poukazuje hlavně na první dějství, které hosté z Vysočiny vyhráli jednoznačně 5:1. V dalších dvou třetinách pak náskok Jihlavy narůstal. I když se domácí hráči pokoušeli výsledek korigovat, skóre se po šedesáti minuntách zastavilo na konečném stavu 4:12 z pohledu domácího Mostu. „Jsme rádi, že nám to tam napadalo, a že jsme odehráli, dá se říct, klidné utkání. Jsem ale přesvědčený, že do dalšího zápasu nám to moc nedá, tam budeme muset začít znovu od nuly a pořádně makat," vyhlíží Tomáš Čachotský dalšího soupeře, kterým budou Benátky nad Jizerou.

Dukla Jihlava uhrála první dvouciferný výsledek nové sezony 2014/2015, loni se podobný kousek povedl Olomouci v posledním kole, když si hravě poradila v poměru 11:0 s notně omlazeným kádrem havlíčkobrodských Rebelů. Pro Jihlavu je středeční kanonáda první "desítkou" po dlouhé době. „Já si pamatuju, že jsme takhle dostali kdysi dávno od Chomutova," vzpomíná Tomáš Čachotský. „Ale jestli jsme víc jak deset gólů dali? Vlasně ano, to už je taky nějaký ten pátek. Bylo to doma proti Kadani, ale ten zápas jsem, myslím, nedohrál, ve třetí třetině jsem se zranil," přemýšlí nad vysokými výsledky jihlavský kapitán. Oba zmiňované zápasy byly sehrány v sezoně 2006/2007. V prvním případě schytala Dukla ve 36. kole debakl na ledě Chomutova (13. ledna 2007 prohrála 3:12), o necelý měsíc později pak před vlastním publikem rozdrtila Kadaň v poměru 10:1. „Někdy se to prostě tak seběhne, že do brány napadá úplně všechno a soupeř je potom už takový odevzdaný," říká Tomáš Čachotský, který si před více než sedmi lety připsal v zápasu s Kadaní dva body za gól a asistenci.

Dost bylo ale historie, byť nedávné. Před Duklou stojí další výzva a tou je duel s libereckou farmou z Benátek nad Jizerou. Středočeši přijedou do Jihlavy ve středu 8. října. „Doufám, že k zápasu přistoupíme zodpovědně, budeme se snažit hrát aktivní hokej, a že nám tam nějaké góly spadnou, aby byli spokojení i diváci," přeje si jihlavská devadesátka. „Všichni budeme pracovat do defenzivy, i když budeme hrát aktivně, tak musíme i zodpovědně bránit. Věřím, že je porazíme," uzavírá Tomáš Čachotský.