Čím víc jsme chtěli, tím to bylo horší, posteskl si Tomáš Čachotský

11.11.2014 / Diana Váňová

Dvě třetiny naprostého chaosu a velký obrat v závěrečném dějství. Přesně tak vypadal středeční zápas Dukly s Mostem. Domácím hráčům se nedařilo vůbec nic a po čtyřiceti minutách prohrávali se svým soupeřem na domácím stadionu již 2:4. Červenožlutí se ale zlomit nenechali a ve třetí periodě předvedli malý hokejový zázrak, když během tří minut vstřelili tři branky a obrátili tak vývoj zápasu. „Čím víc jsme chtěli, tím to bylo horší,“ posteskl si nad průběhem zápasu kapitán týmu Tomáš Čachotský

Zápas venku – spokojenost s předvedenou hrou, zápas doma – nespokojenost. Poslední zápasy Dukly jsou opravdu jako na houpačce. Ve 23. kole přivítala Jihlava na svém stadionu Most. Hostující tým se již ve druhé minutě dostal do vedení a na konci třetiny odcházel do kabin s průběžným výsledkem 3:1. „Bohužel jsme začali velice špatně, to bylo vidět. Já nevím, jestli jsme si po tom výkonu v Kadani, kdy jsme to všichni odmakali, hráli jsme odzadu, bojovali jako tým a vydřeli to, jsme zase začli… já vlastně ani nevím co. Už nevím, co k tomu mám říct,“ zoufal si nad výkony svého týmu Tomáš Čachotský.

Co se děje nechápal asi nikdo, každopádně nepříjemná podívaná pokračovala i ve druhé třetině. Když do prázdné jihlavské klece dorazil odražený kotouč Hanzl, bylo to pro Jihlavu již 1:4. „Dávali góly jako my v prvním zápase u nich. Spadlo jim tam všechno. Poslali puk po zemi, byl to gól, odrazil se jim, byl to taky gól. Srazilo nám to hlavy dolů,“ přiznal po zápase jihlavský kapitán, že nálada na střídačce rozhodně nebyla povzbudivá.

Ještě do konce třetiny vykřesal naději Richard Diviš, který snížil, ovšem předváděná hra stále nebyla taková, jakou by si všichni představovali a přáli. „Dvě třetiny jsme totálně nestíhali, byli jsme pořád o krok pozadu. Nastoupili na nás, my jim od začátku nestíhali a takhle to dopadlo,“ pustil se do kritiky také Ondřej Malec, jehož v tu chvíli alespoň mohl hřát dobrý pocit z prvního gólu Dukly, který si připsal na účet. „Dával jsem to do prázdné brány. Štěpa (Petr Štěpánek – pozn. red.) to tam parádně za bránou objel i s hráčem na zádech, já jsem ho viděl, tak jsem tam dojížděl,“ pochválil práci spoluhráče. Divákům ještě asi třikrát zatrnulo, když se Mostečtí dostali do vyložených šancí, Sáblík ale předvedl fantastický výkon a debakl nedopustil, za což si po zápase vysloužil pochvalu nejen od spoluhráčů a trenérů, ale taky diváků, kteří jeho zákroky ocenili vyvoláváním.

Ve třetí třetině se předváděná hra zlepšila, hráči uposlechli příkazů trenérů a zlepšili pohyb, zvýšili důraz, snažili se zjednodušit hru. „Trenér nám udělal bugr. Řekli jsme si, že do toho prostě půjdeme, budeme je dohrávat a padat do toho po držce,“ prozradil Malec, co se o přestávce dělo v kabině. Během tří minut vstřelili Jihlavští tři branky a obrátili tak zápas na 5:4. „My jsme to chtěli od začátku, nečekali jsme na nějaký moment, kdy bychom si řekli, že teď teda zapneme. Chtěli jsme, ale prostě to nešlo. Těžko se mi k tomu něco říká. Myslím, že v určitých momentech tam byla i určitá přemíra snahy, kdy jsme tam lítali po ledě zbytečně, jezdili jsme pro puky, který jsme nemohli mít, a oni nás pak jednoduše přehráli přihrávkou. Čím víc jsme chtěli, tím to bylo horší,“ vrátil se ještě ke zmaru prvních dvou třetin Čachotský.

Právě on byl tím, kdo zavelel k obratu, když k němu přispěl dvěma góly. „Začali jsme se na střídačce hecovat za každou maličkost, to nás podle mě zvedlo. Pak navíc Čagy dal ty dva góly popsal nárůst sebevědomí, které přispělo ke konečným třema bodům Malec. Jihlavský lídr ovšem vidí úspěch spíše v týmové hře: „Takový zápas se strašně těžko otáčí, ale já si myslím, že i když hokej nebyl na koukání, tak jsme ukázali vůli a partu, když jsme se semkli a šli do toho.“

Oba útočníci se také shodli na tom, jak postupovat do dalších zápasů – předvést hru jako ve třetí třetině proti Mostu. „Řešení je tvrdá práce a hra pro tým. Hlavně ta. Nemyslet si, že tam někdo z nás půjde dát každý střídání gól a vezme to na sebe nebo něco takového. Nemůžeme se na to dozadu vykašlat. To neexistuje. Musíme hrát všichni dozadu a všichni dopředu. Jako tým. To je jediná možnost, jak se z toho můžeme dostat,“ rozvádí svou myšlenku Čachotský.

Do dalšího zápasu nastoupí Jihlava v Benátkách, které jsou v tabulce až za ní. „V žádném případě si ale nemůžeme říkat, že jsou horší než my. Nejsou. My tam musíme jet s pokorou a začít od nuly. Nebudeme si nic nalhávat, nejsme v žádné super herní pohodě. Musíme to ubojovat, urvat, udělat bodovou šnůru. Postupem času, když budeme bodovat, se k nám třeba dostaví ta herní pohoda a lehkost, kdy budeme schopni si dát dvě pořádné přihrávky za sebou, což je pro nás teď momentálně asi neřešitelný problém,“ zakončuje své povídání s ironickým povzdechem miláček publika.