Kdyby to byl soupeř ze středu tabulky, tak bychom neměli šanci to otočit, říká o duelu v Prostějově kapitán Dukly Tomáš Čachotský

08.01.2015 / Lukáš Majer

Připsal si vítěznou branku vteřinu před koncem druhé třetiny. Kapitán Dukly Jihlava Tomáš Čachotský, byl jedním ze strůjců obratu na ledě Prostějova. Nováček soutěže totiž vstoupil do zápasu 41. kola výborně, po první třetině vedl 3:0. Ze strany Hanáků to ale v zápase bylo vše a od druhého dějství přebrala otěže zápasu Dukla. „O přestávce jsme si něco řekli, hlas se zvýšil, to je jasné. Prohrávat 0:3 po první třetině, to se prostě nedá,“ komentuje průběh první přestávky, ve které bylo zřejmě v kabině hostí "veselo", Čachotský. Dukla získala v duelu důležité tři body, Jestřábi naopak opět odešli ze zápasu poraženi.

Optimismus a radost. Tak vypadala první třetina z pohledu Jestřábů. I když Dukla měla kotouč častěji na svých holích a soupeře tlačila, domácí stříleli góly a vypracovali si vedení 3:0. „První třetinu jsme tam měli tlak, ale z každé střely soupeře jsme inkasovali. Těžko se to hodnotí. Až tak špatně jsme nehráli, ale bylo to 3:0 pro domácí a po první třetině to s námi vypadalo špatně. Poté jsme to bojovností a nasazením, možná i tím, že jsme víc chtěli, otočili. Ve třetí třetině jsme pokračovali v tempu a myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli,“ hodnotí utkání Tomáš Čachotský.

První jihlavský gól přišel ve 35. minutě z hole Marka Melenovského, poté Marek Prokš a mladíček Aleš Jergl vyrovnali skóre. Souběžně s druhou sirénou se pak prosadil, i když se štěstím, právě Tomáš Čachotský. „O přestávce jsme si něco řekli, hlas se zvýšil, to je jasné. Prohrávat 0:3 po první třetině, to se prostě nedá. Kdyby to byl soupeř ze středu tabulky, tak už bychom neměli šanci to otočit. My jsme tlak měli, ale ty chyby, které jsme tam udělali..., toho bylo strašně moc,“ popisuje kritické momenty Dukly její kapitán.

O tom, že Jihlava měla z utkání menší obavu hovoří i fakt, že první vzájemný zápas na ledě Jestřábů v 15. kole skončil výhrou Hanáků 5:3. Ovšem průběh byl opačný. O tomto tématu byla řeč i v kabině Dukly, což potvrdil asistent trenéra Vlka František Zeman. „Ráno jsme hráče upozorňovali, že jsme tady první zápas začali dobře, vedli jsme 3:1, ale nakonec prohráli. Tehdy jsme k tomu poté přistoupili lehkovážně. S Petrem Vlkem jsme rádi, že hráči to pochopili a dnes za stavu 3:0 nepřestali pracovat a ten výsledek se nakonec dostavil,“ má jasno Zeman.

Dukla si z Prostějova odvezla všechny tři body.

Tomáš Čachotský se v zápase představil v elitní formaci s Markem Melenovským a Richardem Divišem. V této sezoně je za necelý týden třiatřicetiletý hokejista nejproduktivnějším hráčem svého týmu, za 40 utkání nasbíral 35 bodů a i když zatím výsledky a postavení týmu v tabulce nejsou ideální, Čachotský věří ve zlepšení. „Já svoje statistiky neřeším. My jsme tým, HC Dukla Jihlava! Samozřejmě bychom chtěli hrát výš, ale nepovedl se nám úplně začátek, výkony nejsou nejlepší. Do konce sezony nám zbývá odehrát nějakých dvanáct zápasů. Budeme se snažit zlepšit především výkony a od toho se odrazí i postavení v tabulce. Každý zápas nyní musíme hrát jako play-off a dostat se do šestky. Tam bychom chtěli, abychom nemuseli hrát předkolo,“ přemýšlí směrem k dalšímu průběhu sezony Tomáš Čachotský.

Sedmé místo a zisk 65 bodů - je momentální vizitka Dukly. Pravděpodobnost, že se Jihlava ještě v této sezoně s Prostějovem utká, je minimální. Přesto trenéři nerozlišují, proti kterému protivníkovi jdou. „Chceme jít výš a soustředíme se na každý zápas. Je jedno jestli hrajeme s Prostějovem, Chomutovem nebo na Kladně,“ uzavírá František Zeman.

VÍTĚZNÝ GÓL SE SIRÉNOU. Na obrat z nepříznivého stavu 0:3 na 4:3 stačilo hokejistům Dukly Jihlava pět minut a padesát vteřin. Vítězný gól zaznamenal v čase 39:59 kapitán týmu Tomáš Čachotský, jehož střelu sice gólman Jestřábů Juraj Šimboch vyrazil nad sebe, puk však doputoval za brankovou čáru. V té chvíli se rozezvučela siréna před druhou přestávkou. Na snímku gratuluje Tomáši Čachotskému Marek Melenovský.
Foto: Lubomír Tesař (www.lhkjestrabi.cz)