Pozvánka na čtvrtfinále, část první: Vzestupy a pády Jihlavy a Kladna v posledních sezonách

16.02.2015 / Tomáš Lysý

HC Dukla Jihlava a Rytíři Kladno. Dva úspěšné kluby české hokejové historie, dvě tradiční české hokejové bašty, které toho mají hodně společného. V dobách nedávno minulých zejména to, že jednou zažívaly radost z postupu do nejvyšší české hokejové soutěže, naopak dvakrát v jejich řadách zavládlo zklamání ze sestupu o soutěž níže. Nyní se oba týmy střetávají znovu a jeden z nich se bude muset rozloučit s play-off již před branami semifinále.

Sezona 1998/99 – sestup Dukly

Jedna z nejčernějších sezon Dukly v její historii, ne-li nejčernější. Červenožlutým se v tomto ročníku nedařilo vůbec nic, základní část zakončila s pětadvaceti body na posledním místě v tabulce a čekala na ní baráž. Jihlava poměřila síly s ambiciozním Znojmem, které táhli bývalí jihlavští hráči Petr Kaňkovský s Romanem Kaňkovským. Po třech zápasech prohrávala Dukla v sérii již 0:3 na zápasy a byla na pokraji sestupu do první ligy. Jenže klinickou smrt odvrátili Jihlavští v prodloužení čtvrtého zápasu na ledě Znojma a vypadalo to, že se chytili. Vyhráli totiž další dva zápasy a rozhodující sedmý duel je čekal před vlastním publikem. Domácí však v pětačtyřicáté minutě prohrávali již 0:3. O pět minut později sice Marian Morava snížil, ale gól Aleše Polcara dvacet vteřin před koncem byl pouze labutí písní a Jihlava tak po 42 letech ztratila extraligovou příslušnost.

Sezona 2001/02 – roční kladenské loučení

Kladenští hokejisté zažili pád o soutěž níže o tři roky později. Tehdejšímu Vagnerplastu Kladno dvaapadesát zápasů základní části nevyšlo. Středočeši si připsali jen čtrnáct výher a, i když nebyli nejhorší v počtu vstřelených gólů či gólů obdržených, bodově nebylo horšího celku. Kladno získalo devětačtyřicet bodů a protože Litvínov byl o šest bodů lepší, čekala na bývalou paní Poldi baráž. V ní nastoupilo Kladno proti ambiciózním Bílým Tygrům z Liberce, kteří ve finále první ligy porazili Duklu 3:1 na zápasy. Severočeši vyhráli hned první dva zápasy na kladenském ledě. Sic poté doma padli, ve čtvrtém zápase porazili svého soka 3:0 a měli na svém kontě tři mečboly - a hned ten první využili, protože Kladno opět nedokázalo vyhrát na domácím ledě. Ve dvaadvacáté minutě poslal Liberec do vedení Jiří Kudrna. Michal Havel ještě v téže třetině vykřesal kladenskou naději, kterou však uhasil v padesáté minutě Jan Kudrna, který vstřelil po přihrávce bývalého gólmana a dnešního obchodního manažera Dukly Pavla Falty postupový gól.

Sezona 2002/03 – finálové vyvrcholení vzájemných prvoligových zápasů

Psalo se čtvrté kolo, když na sebe oba týmy narazily poprvé. Dukla sice ve druhé třetině otočila z 0:2 na 3:2, ale Kladno ještě v téže části otočilo na 5:3 a nakonec vzešlo ze zápasu s vítězstvím 6:3. Ve druhém zápase pak Kladno uštědřilo Jihlavským na jejich ledě potupný debakl, když po dvou třetinách vedlo na Horáckém zimním stadionu 7:1 a ve třetí třetině Jihlava už pouze jedním gólem snížila.

Oba celky se poté potkaly až v bojích závěrečných – ve finálové bitvě první ligy. První zápas ovládlo Kladno před více jak čtyřmi a půl tisíci diváků 4:2. Druhý duel na ledě Středočechů byl již pořádně vyrovnaný. Šest tisíc diváků na stadionu bylo hodně opařených, když Dukla ve dvanácté minutě vedla 2:0. Ve druhé třetině se sice domácím podařilo vyrovnat, ale gól Romana Hloucha poslal Jihlavu ve 48. minutě znovu do vedení. Hned poté ale vyrovnal Jankových a zápas nakonec dospěl až do prodloužení. Ve čtvrté sérii rozhodl Mojmír Musil, který překonal Lukáše Sáblíka. Protože Petr Vlk svůj nájezd v páté sérii neproměnil, šlo Kladno do vedení 2:0 na zápasy. Ve třetím zápase pak nedala Dukla svému soupeři šanci. Lukáš Sáblík inkasoval pouze jednou, kdežto Zdeněk Orct lovil puk ze své sítě hned čtyřikrát a 7120 spokojených diváků vidělo první výhru Jihlavy v sérii. Nicméně čtvrtý zápas si Vagnerplast pohlídal. Již ve čtrnácté minutě vedlo Kladno 2:0 a v polovině třetí třetiny přidal Horna již třetí gól. I když Marian Morava po přihrávce Petra Vlka snížil, Kladno přidalo v sedmapadesáté minutě další dva góly, vyhrálo 5:1 a postoupilo do baráže.

V současném kádru Dukly i Kladna stále najdeme pár pamětníků těchto bitev. V jihlavské brance nastupoval Lukáš Sáblík, defenzívu pak ztužil Jiří Dobrovolný. V útoku nastupoval vedle Tomáše Čachotského hrající trenér Petr Vlk, dnes lodivod Dukly. Na straně Kladna si ve finálových duelech připsal čtyři body Tomáš Horna a Jiří Zeman měl jako jednadvacetiletý mladíček pravidelné místo v obraně Středočechů.

JEDNOZÁPASOVÁ JIHLAVSKÁ RADOST. Ve třetím zápasu finálové série play-off první ligy sezony 2002/03 vedlo Kladno po dvou domácích duelech 2:0. Jihlava se sice ve třetím duelu radovala z výhry 4:1, jenže další komplikace již kladenští nepřipustili a postoupili do později úspěšné baráže. Foto: archiv Jihlavských listů.

SLÁVA VÍTĚZŮM, ČEST PORAŽENÝM. Zatímco jihlavští hráči se po čtvrtém utkání loučili se svými fanoušky, kterých si našlo cestu na zápas téměř sedm tisíc, Kladenští jásali se svými příznivci z postupu do baráže. Foto: archiv Jihlavských listů.

Poměrně snadnou barážovou kořistí Vagnerplastu se stal problémy zmítaný Havířov. Slezané získali během základní části jen 20 bodů, což je v novodobé historii extraligy doposud nejmenší počet. První zápas sice ještě Panteři vyhráli, ale další tři duely opanovalo Kladno. V pátém zápasu na domácím ledě ještě Havířov odvrátil sestup, ale v šestém zápase se již Kladenští radovali z opětovného návratu mezi elitu, když po výhře 2:0 slavili s domácími fanoušky postup mezi tuzemskou smetánku.

Sezona 2003/04 – historický postup Dukly

Asi těžko se v jihlavských řadách bude hledat fanoušek, který by si tuto sezonu nevybavil. Jihlava zakončila základní část na třetím místě za překvapivým vítězem Berounem a už tehdy silným Chomutovem. Ve čtvrtfinále narazila Dukla na Hradec Králové, který porazila v nejrychlejším možném čase – 3:0 na zápasy. V semifinále čekal na červenožluté tvrdší oříšek, právě KLH Chomutov. Jenže Severočeši jakoby nevěřili svým očím. Oba dva domácí zápasy totiž prohráli a Jihlava si vezla domů vedení v sérii 2:0 po výhrách 2:1 a 4:1. Pět tisíc lidí na Horáckém zimním stadionu očekávalo postup svých miláčků do finále. Jenže chyba lávky, Chomutov ještě oddálil vyřazení výhrou 3:2 po nájezdech, jenže to bylo z jeho strany vše. Dukla poté rozstřílela svého soka poměrem 7:1 (Tomáš Čachotský gól a asistence) a postoupila do finále proti Berounu. Hned první mač vyhráli Jihlavští nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Série přecházela na Vysočinu za stavu 1:1, protože Beroun následně vyhrál 5:2. Třetí zápas se povedl Dukle skvěle, před 7500 diváky vyhrála 4:1 a kouč Petr Vlk se tehy nechal slyšet, že hned zítra to jeho tým dokončí. Nedokončil, Beroun zvítězil znovu 5:2 a k rozhodujícímu zápasu se cestovalo na stadion u řeky Berounky. Jihlava ale nedala svému sokovi pražádnou šanci a i díky hattricku Aleše Padělka postoupila po výhře 4:1 do baráže.

V zápasech o bytí a nebytí vyšlo Dukle proti Českým Budějovicím snad vše, na co sáhla. V prvním zápase dvakrát stáhla vedení domácích a poté Oldřich Bakus v prodloužení opařil vyprodanou Budvar arénu. Den poté vychytal Jaroslav Suchan všech třiatřicet střel domácích, za Duklu se jednou prosadil znovu Oldřich Bakus a dva vítězné zápasy zvenčí poté Jihlava potvrdila na domácím ledě. Třetí duel byl nejvyrovnanější, červenožlutí vyhráli až na samostatné nájezdy, Tomáš Čachotský tehdy otevřel skóre zápasu. Čtvrtý mač byl již extraligovým umíráčkem Jihočechů a před 8122 diváky slavila Dukla po pěti letech návrat do extraligy.

Sezona 2004/05 – sestup Jihlavy pod známkou hvězd z NHL

Krutý byl návrat historicky nejslavnějšího českého hokejového klubu mezi tuzemskou smetánku. Sezonu výrazně ovlivnila stávka kanadskoamerické NHL, díky které všechny extraligové kluby posílily. Vyjma Dukly. Hráči s ježkem na dresu sice dokázali porazit Kladno i s Jaromírem Jágrem či Tomášem Kaberlem v sestavě doma 5:0, což byl ale jeden z mála světlých okamžiků celé sezony. Od tohoto vítězství čekala Dukla na plný bodový zisk dalších třiadvacet zápasů, ve kterých mj. padla s Kladnem po porážkách 0:3 a 2:4. Až v devětatřicátém kole vyhrála Jihlava na ledě Vsetína 2:1 a za další tři zápasy si připsala doma s Kladnem bod po remíze 4:4. Duklu mohlo těšit snad jen to, že o čtyři body překonala neblahý rekord Havířova v zisku bodů po základní části.

Také tyto čtyři zápasy mohou mít v paměti někteří hráči současných týmů Dukly a Kladna. Jihlava měla ve svém kádru obránce Jiřího Dobrovolného či útočníka Tomáše Čachotského. Za tehdejší Rabat nastupoval jeden z tehdejších nejlepších českých beků Tomáš Kaberle nebo další obránce Jiří Zeman. V útoku hrálo duo H+H, Tomáš Horna a Miloslav Hořava.

ŠMARDA UHLÍDAL JÁGRA. Vyprodaný Horácký zimní stadion viděl v doposud poslední extraligové sezoně Dukly výhru domácích nad Kladnem v poměru 5:0. Zásluhu na drtivé výhře Dukly měl i bek Jan Šmarda, který si po celý zápas hlídal hokejovou superstar a legendu Jaromíra Jágra. Foto: Petr Novák.

SPRAVEDLIVÁ DĚLBA BODŮ. Zatím posledním extraligovým zápasem mezi Duklou a Kladnem byl duel z 20.1.2005. Jihlava tehdy sahala na svém stadionu po výhře, ještě čtyři minuty před koncem vedla 4:3 (na snímku vlevo stínuje Michal Jeslínek před Zdeňkem Orctem), ale v šestapadesáté minutě už Kladno vyrovnalo. Radost z gólu Martina Frolíka měl i Miloslav Hořava (snímek vpravo), který hraje za Rytíře i v této sezoně, je jejich nejlepším střelcem, a s dosavadními 26 góly bude jednou z hlavních zbraní Rytířů. Foto: Petr Novák.

V barážovém klání narazila Dukla znovu na České Budějovice. Avšak na zcela jiný tým, než před rokem. V dresu Jihočechů nastupoval mj. Roman Turek, Radek Martínek, Radek Dvořák, Andrew Ference či Václav Prospal. I takto hvězdná skvadra byla v semifinále první ligy na pokraji vyřazení, Motoru totiž zle zatápěl Chomutov, který vedl v rozhodujícím pátém zápase ještě v 53. minutě 1:2, ale poté České Budějovice vyrovnaly a v prodloužení v dvouminutové přesilovce 5 na 3 vstřelily vítězný gól. Ve finále si pak Motor smlsnul na Ústí nad Labem a podobné to bylo i v baráži proti Jihlavě. Dukla sice první zápas vyhrála 5:1, jenže poté už vítězily jen České Budějovice a oplatily červenožlutým předchozí sestup.

Sezona 2013/14 – neúspěšná kladenská baráž

Ještě v ročníku 2012/13 bojovalo Kladno, i díky částečné stávce NHL, ve čtvrtfinále extraligy s pražskou Slavií. Kdo mohl tušit, že o rok později budou Rytíři bojovat o holé přežití mezi tuzemskou smetánkou. Kladenští hokejisté získali ve dvaapadesáti zápasech základní části jen sedmačtyřicet bodů, horší byl v tomto ohledu jen Chomutov, který měl ještě o dvacet bodů méně. Vzhledem k náskoku Karlových Varů a Litvínova bylo jasné, že play-out bude pouhou formalitou a Kladno s Chomutovem tak mohlo tuto část sezony pojmout jako přípravu na baráž, do které se z první ligy dostaly celky Mladé Boleslavi a Olomouce. Po prvních třech zápasech o extraligu měli Kladenští na kontě bodů hrozivou nulu. V dalších třech kolech sice Rytíři konečně bodovali, když prohráli na nájezdy a poté brali dvě výhry za dva body, ale po prohře v sedmém kole v Mladé Boleslavi to bylo s jejich extraligovými akciemi hodně špatné. Kousíček naděje jim sice přinesla domácí výhra nad Chomutovem, ale 13. dubna podlehlo Kladno v Olomouci 3:5 a po jedenácti letech opět nejvyšší českou soutěž opustilo.