4:3sn
(2:0, 0:2, 1:1 - 0:0)

Dukla urvala první čtvrtfinálový duel po samostatných nájezdech

18.02.2015 / Libor Kucza

Červenožlutí zahájili utkání ve velkém stylu, již po patnácti sekundách rozvlnil síť za Lukášem Richard Diviš. Ještě v prvním dějství přidal druhou branku v přesilové hře Marek Melenovský. Prostřední část patřila naopak kladenským hokejistům, kteří dokázali dvěma přesnými zásahy srovnat skóre. V závěrečné třetině poslal domácí podruhé do vedení Tomáš Kaláb, ovšem i tentokráte Rytíři nalezli odpověď. Duel nakonec navzdory desetiminutovému prodloužení dospěl až do samostatných nájezdů, v nich se stal jediným skórujícím Tomáš Čachotský. Mužstvo z krajského města Vysočiny se tak po vítězství 4:3 ujímá vedení v sérii.
18.02.2015 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich – Kaláb, Štebih, Dobrovolný, Staněk, Šidlík, Šimek, Čermák – Čachotský, Zeman, Diviš – Seman, Melenovský, Jergl – Prokš, Zadražil, Harkabus – Březina, Malec, Kuřítko
4

Rytíři Kladno

Lukáš – Kaberle, Gutwald, Zeman, Růžička, Kania, Klouček – Hlaváč, Stach, Horna – Hořava, Pitule, Strnad – Kindl, Dragoun, Tenkrát – Dalecký, Redlich
3
Branky a nahrávky: 1. Diviš (Štebih, Kaláb), 18. Melenovský (Dobrovolný, Jergl), 43. Kaláb (Štebih, Čachotský), rozh. náj. Čachotský – 28. Pitule (Dragoun), 34. Strnad, 51. Stach (Horna). Rozhodčí: Lacina, Würtherle – Bryška, Skopal. Vyloučení: 11:11, navíc Dobrovolný (JIH) 10 min. - naražení zezadu - Hořava (KLA) 10 min. - nesportovní chování . Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3575. Střely na branku: 33:40. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Start čtvrtfinálové série byl na Horáckém zimním stadionu okořeněn pohlednou laserovou show, která proběhla ve fialovém hávu. Při nástupu jihlavských hokejistů se pozměnila do typických červenožlutých barev, přičemž byla ve středu pole promítána jména domácích bojovníků.

Podstatně lepší nástup do zápasu měla bezpochyby domácí Dukla, která již po patnácti sekundách hry otevřela skóre. Po Štebihově nahození zůstal v mezikruží volný kotouč, který Richard Diviš pomocí bekhendu dopravil za brankovou čáru, a to skulinou mezi Lukášovými betony – 1:0. Kladno mohlo zanedlouho odpovědět, ovšem samostatný únik nedokázalo zužitkovat. Stejně si tak naložilo s následnou přesilovou hrou. Kladenští poté působili velmi živým dojmem, který si však kazili častými tresty. Svěřenci Petra Vlka však v této činnosti nebyli příliš nebezpeční. Paradoxně velkou příležitost měl Petr Tenkrát, jehož švih ale Rittich eliminoval pomocí své rukavice.

Taktéž v oslabení se vydal kupředu Jan Hlaváč. Ani tentokráte ale na jihlavského muže v masce nevyzrál, Rittich sklapl své betony včas. Osudnou se Středočechům stalo až dvojnásobné oslabení. Jergl zavezl puk do útočného pásma, odkud poté přihrál na modrou Jiřímu Dobrovolnému. Rána zkušeného beka sice orazítkovala pouze mantinel za brankou, ale poté se odrazila k Marku Melenovskému. Jihlavská „pětapadesátka“ neměla s dopravením kusu gumové pryže do odkryté části branky sebemenší potíže – 2:0. V závěru dějství byl vyloučen domácí Štebih, a tak si Rytíři do druhé třetiny odnesli početní výhodu.

Přesilovou hru kladenští hokejisté nakonec málem využili, velmi nebezpečně pálil Jakub Strnad. Rittich navzdory snížené viditelnosti tento pokus vytěsnil. Nedlouho poté si Dukla podruhé v utkání zahrála v početní výhodě pěti proti třem. Tentokráte si však příliš dobře nepočínala, prakticky jedinou větší možnost měl Adam Zeman. Mladý forvard byl však na poslední chvíli zablokován, tudíž nemohl zakončit do odkryté klece. V totožném hráčském deficitu se ale následně ocitla také Dukla. Rytíři sice tuto možnost nezužitkovali, ovšem poté v čase 27:57 dorazil po odražené Dragounově ráně puk do prázdné branky Tomáš Pitule – 2:1.

Kontaktní branka vlila Kladnu čerstvou krev do žil, hosté působili velmi aktivním dojmem. V 31. minutě orazítkoval levou tyč domácí svatyně od modré Jakub Kania. V minutě s pořadovým číslem 34 již ale bylo srovnáno. Tomáš Kaláb na modré nezachytil kotouč, načež se nechal přebruslit Jakubem Strnadem. Útočník se číslem 92 na zádech se poté dostal do útočného pásma, kde si vybral ideální pozici ke střelbě. Svým švihem následně nedal Rittichovi šanci – 2:2. Taktéž v dalším průběhu třetiny bylo mužstvo s Ježkem na hrudi nedisciplinované, avšak ani jednu z nabízených přesilových her Rytíři nevyužili. O osudu utkání tak musela rozhodnout třetí dvacetiminutovka.

Závěrečná část začala ve znamení dobrého pohybu Rytířů, který ale k brance nevedl. V čase 42:30 si Dukla opět vzala zpět ztracené vedení. Čachotský našel na modré čáře dobře postaveného Tomáše Kalába, který po chvilce váhání překonal Jana Lukáše přízemní ranou – 3:2. Jihlavský zadák tak tím nejlepším možným způsobem odčinil minelu z prostřední třetiny. Přesilovou hru poté hrálo také Kladno, leč přesto měla v oslabení Jihlava dvě možnosti. Nejprve uháněl sám na Lukáše Marek Melenovský. Kladenský brankář ale prostor mezi betony neponechal. Následně se neujala ani nebezpečná teč Adama Zemana. Když o několik okamžiků později nepotrestal chybu hostující defenzivy David Březina, přišel trest. Po Jerglově vyloučení srovnal skóre dorážkou z předbrankového prostoru David Stach – 3:3.

Utkání poté bylo přece jenom opatrnější, a to z obou stran. Po další nevyužité přesilové hře ze strany Dukly následovala hra ve čtyřech. V ní měl necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby možnost Šimek, který ale z mezikruží nechal vyniknout Lukáše. Prodloužení bylo ve znamení velkého nasazení, avšak mužstva si poctivě hlídala zadní vrátka. Prakticky jedinou větší šanci měl Adam Zeman, jehož střelu zápěstím z hranice pravého kruhu ale Lukáš zneškodnil. Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, konkrétně čtvrtá série. V této dovednostní disciplíně skóroval pouze jeden hráč, kterým byl Tomáš Čachotský. Jihlavský lídr tak bekhendovým blafákem rozhodl o vítězství 4:3 a zisku úvodních sériových vavřínů!

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Rytíři Kladno): Nevyhráli jsme, takže nejsme spokojení. Ale jestli mám hodnotit utkání, tak si myslím, že to byla klasika v play-off. Hodně nasazení, hodně vyrovnaná hra, obětavost. Pak prodloužení a samostatné nájezdy bohužel se šťastným koncem pro Jihlavu. My jsme tradičně zaspali začátek, kdy jsme úvodní buly v našem pásmu prohráli a dostali jsme z našeho pohledu hodně laciný gól. Jinak si myslím, že při hře pět na pět jsme možná i v první třetině měli víc ze hry, trápilo nás ale časté vylučování. To si myslím, že zápas poznamenalo.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme spokojení s tím, že jsme udělali utkání , už teď se chystáme na zítřek. Jinak je nyní brzo na hodnocení.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie