Když zvládneme i druhý zápas, bude ten krok lehčí, ale 1:0 v sérii nic neznamená, varuje Melenovský

19.02.2015 / Diana Váňová

Gól už v 15. vteřině a radost z prvního vítězného korálku ve vyřazovací části, který navlékla domácí Jihlava na šňůru vedoucí k baráži o extraligu. V nájezdech o vítězství Jihlavy rozhodl svým vyhlášeným blafákem Čachotský. Vyhrát mohla Dukla už, ale v základní hrací době. "Ve třetí třetině jsme se znovu dostali do vedení, škoda, že už jsme ho neudrželi. Řekl bych, že už jsme měli víc ze hry, já jsem jel sám na branku, Zemič taky," říká střelec druhé branky Marek Melenovský.

Podle svého hesla pro PLAY OFF, rozehrála Dukla vyřazovací část soutěže na podtrženou jedničku a vlétla do ní ve velkém stylu. Rytířům vstřelila dvě branky hned v první třetině a první zásah si připsal Diviš už po patnácti vteřinách utkání. Dukla předčila tvrdě hrající Rytíře především v pohybu, kdy byli u kotouče hráči hájící dres klubu z Vysočiny vždy o krok dříve. „První třetinu jsme ovládli, rychle jsme se dostali do vedení, měli jsme lepší pohyb, dali jsme dva góly,“ říká úřadující mistr republiky hájící barvy Jihlavy Marek Melenovský, který na Diviše navázal v 18. minutě, kdy v přesilovce pěti proti třem uklidil z ostrého úhlu kotouč do odkryté branky. „Horší byla naše druhá třetina, kdy přišly vyloučení. Tam to nebylo dobrý," hodnotí Melys část druhou, ve které Kladno stav utkání srovnalo. Dukla však zbraně nesložila a nadále dobývala tvrz rytířů. Šancí měla na nejméně tři góly. Překonat Lukáše se podařilo ale pouze jednou. Bohužel pro Duklu to se povedlo i Kladnu a tak se šlo do prodloužení. „Ve třetí třetině jsme se znovu dostali do vedení, škoda, že už jsme ho neudrželi. Řekl bych, že už jsme měli víc ze hry, já jsem jel sám na branku, Zemič taky. Tam byla otázka, jestli to zvládneme,“ dodává jihlavská pětapadesátka, která mohla rozhodnout už při zmiňované šanci v oslabení během závěru utkání, kdy uháněla sama na kladenského gólmana, který okusil i KHL v dresu Lva Praha.

Navýšit skóre na 4:2 se však nepovedlo. „Já jsem měl rychlost, takže jsem nechtěl jít do blafáku. Viděl jsem, že má mezeru mezi nohama, ale hlídal si to. Chtěl jsem to dávat nad lapačku. On teda šel dolů, čekal to mezi nohy, já chtěl dávat nad lapačku, ale bylo to málo. Kdybych to víc zvedl, gól by z toho byl. Měl tam místo, já jsem to nahoru cpal, ale bohužel,“ popisuje Melenovský situaci. Utkání tak dospělo až do prodloužení a později do samostatných nájezdů. V těch se vytáhnul jihlavský Rittich, který nepustil za svá záda ani jeden projektil i díky dobře postaveným tyčím, které byly nastřeleny hned dvakrát. „Oni dali dvě tyčky a myslím i nějakou v základní hrací době. Věřil jsem tomu, že pokud má mužstvo takový pešek, že mu to padá do tyček, tak to zvládneme. My jsme měli větší štěstí, oni smůlu,“ říká na adresu kladenských nájezdníků jihlavský forvard. Za Duklu rozhodl tradičně penaltový kouzelník Tomáš Čachotský, který tentokrát uspěl až napodruhé a jak ho většina prvoligových fanoušků zná tak jeho vymazleným beckhandovým blafákem. „Jednou jel a dal, jednou zase ne. Nájezdy umí parádně, to se o něm ví a potvrdil to. Jsme moc rádi, že mu to tam padlo,“ dodává spokojeně, na otázku o možném špatném psychickém rozpoložení Rytířů však dodává: „Je to hrozně dlouhý. Při prvním vyhrání se nic neděje. Když zvládneme další zápas, už ten krok bude lehčí, ale 1:0 v sérii nic neznamená.“

S hodnocením utkání se přidává i obránce Tomáš Kaláb: V první třetině jsme byli lepší, zaslouženě jsme vedli 2:0. Sice jsme si řekli, že je budeme dohrávat a moc se nám to nedařilo, ale vyhráli jsme ji, což bylo hlavní. Ve druhé třetině to Kladno díky těm přesilovkám, co měli, trochu zavřelo a vyrovnali na 2:2. Před třetí třetinou jsme si řekli, že to zlomíme a urveme. Škoda, že jsme nevyhráli v normální hrací době, ale máme za sebou první vítězství, takže musíme hrát. Jihlavský obránce známý pro svou dělovou ránu a ofenzivní choutky byl na ledě hned u dvou branek, ze třech vstřelených a podílel se tak i na prvním zásahu Diviše už v patnácté vteřině. „První gól, co dal Ríša Diviš, padl tak, že on vyhrál buly, já to potáhl, zkusil jsem to hodit na bránu a on to pak dorazil,“ říká k první brance letošního Play off. Ve druhé třetině si však jihlavský bek vybral i slabší chvilku, kdy ho přebruslil Strnad a poslal utkání do nerozhodného stavu. “Jejich druhý gól jsem si špatně pokryl, byl můj.“Nevymlouvá se třebíčský rodák. Svojí chybu však skvěle napravil parádním zásahem v závěrečné části, kdy prostřelil všechno, co mu stálo v cestě a opět poslal Duklu do vedení. „V přesilovce jsem dostal puk, měl jsem před sebou prostor, tak jsem zkusil vystřelit a padlo to tam,“ přibližuje svůj zásah jihlavská jednačtyřicítka.