Pozvánka na čtvrtfinále, část třetí: Dukla a Kladno řečí čísel a statistik

18.02.2015 / Tomáš Lysý

Už jen hodiny zbývají do úvodního buly atraktivní čtvrtfinálové série mezi jihlavskou Duklou a Rytíři z Kladna. Vzhledem k postavení obou týmů po základní části se očekává vyrovnaná série, což je přímo ráj pro milovníky všemožných statistik. A řečí čísel se zaobírá také poslední článek před zahájením čtvrtfinálové bitvy.
První zápas je na programu ve středu na Horáckém zimním stadionu v tradičních 17:30. Pokud se na stadion nevypravíte osobně, můžete jej sledovat prostřednictvím textového onlajnu nebo živým přenosem na HZSTV. Druhé utkání následuje hned ve čtvrtek 19.2.2015 a k dispozici opět bude na www.onlajny.com či HZSTV1.
První bitvu na Horáckém zimním stadionu navíc okoření předzápasová lasershow.

Základní část Dukly: zranění, zvládnutá krize a vítězný finiš

Snad jen některé zápasy předsezonní přípravy a úvodní duely odehrála Dukla Jihlava s plnou sestavou. Převážnou většinu základní části neodehráli červenožlutí s kompletním kádrem. Ani v minulých sezonách se kádru nevyhnula zranění, ale letos bylo zdravotně indisponovaných hráčů skutečně nadměrné množství. Když se k tomuto stavu přidala vážná situace jihlavské juniorky, hrající o bytí a nebytí v extralize, musela Dukla využít hráčské pomoci některých spřátelených klubů. Dres s ježkem na prsou také začali oblékat tři hráči z karlovarské juniorky, která kvůli finančním problémům ukončila slibně rozehranou soutěž v Maladožce (MHL – juniorské soutěži KHL – pozn. aut).

Jen hrstka fanoušků červenožlutých po domácí prohře v prvním novoročním zápase proti Českým Budějovicím (1:4) doufala, že by jejich oblíbenci ještě mohli vybojovat účast v nejlepší čtyřce. Reálněji se jevil spíše boj o vyhnutí se ošidnému předkolu a začalo se spekulovat o odvolání trenéra Petra Vlka. Jenže tým se – v čele s kapitánem Tomášem Čachotským – postavil za lodivoda a semknul se; bylo vydáno prohlášení, že krizí si mančaft projde společně. Jeden ze zlomových momentů přišel Prostějově, kdy Jestřábi vedli po první třetině 3:0. Jenže Dukla ve druhé části otočila na 4:3, nakonec zvítězila 5:3 a odstartovala sérii výher, která nakonec čítala jedenáct vítězných korálků. Jihlava si připsala mj. dvě tříbodové výhry na ledě Šumperka, což se v této sezoně nikomu nepodařilo, porazila silný Chomutov či vyhrála na ledě Kladna. Ještě před posledním kolem byli červenožlutí na druhém místě tabulky, ale prohra v posledním utkání na ledě Havířova, kde Dukla nastoupila jen s osmi útočníky, poslala Jihlavu v extrémně vyrovnané tabulce na čtvrté místo.

Základní část Kladna: série venkovních zápasů, Jágrův proslov a kontumace zápasu

Dlouho dopředu bylo známo, že Kladenští kvůli rekonstrukci svého stadionu odehrají téměř celou první polovinu základní části na ledě soupeřů. Prvních třiadvacet zápasů tak objížděli hráči s Rytířem na prsou venkovní stadiony, až 12.11.2014 se jejich fanoušci dočkali úvodního domácího buly. Vylepšený ČEZ Stadion pokřtilo Kladno výhrou 4:1 nad Šumperkem. Tuto dobu již byl tým posílen o beka Tomáše Kloučka, útočníka Tomáše Hornu či forvarda zvučného jména Jana Hlaváče. Záhy se do svého mateřského klubu vrátil také velezkušený obránce Tomáš Kaberle. Majitel klubu, hokejová legenda Jaromír Jágr, totiž po prohře na ledě Litoměřic 3:6 bouchl do stolu, začal se poohlížet po posilách a hlavně nechal hráčům jasný vzkaz. "Je čas se probudit. Kdo se neprobudí, končí a bude si za to moct sám. Na nápravu není pozdě, ztráta se ještě dá stáhnout," nechal se slyšet ze zámoří. Jágr naopak u týmu podržel trenéra Jiřího Čelanského, což se v českých sportovních luzích a hájích moc nevidí.

Kladno se postupně zvedalo a v závěrečném finiši atakovalo, spolu s Českými Budějovicemi, Jihlavou a Třebíčí, druhé místo v tabulce. Jenže před jednapadesátým kolem vešel ve známost neoprávněný start útočníka kladenské juniorky Patrika Machače v zápase s Rebelem dvě kola zpět. Junioři a dorostenci (ročník 1995 a nižší) sice mohou nastoupit do profesionálních soutěží bez smlouvy, jenže právě Machač je ročník 1994, který může nastoupit na výjimku v extralize juniorů, ale pro profesionální soutěž již musí mít podepsanou smlouvu. A tu podepsal až před dalším zápasem proti Šumperku. Tato nedbalost stála Kladno nakonec hodně draho – konkrétně kontumaci 0:5 a ztrátu tří bodů. Nebýt tohoto prohřešku, Rytíři by v tabulce obsadili druhé místo.

Hráčské statistiky

Gólmani:

Do startu sezony vstupovali Jihlavští s brankářskou trojicí Lukáš Sáblík, Ondřej Kacetl a Jiří Šťastný. Ze začátku sezony dostával více šancí Ondřej Kacetl, který odchytal v jihlavské brance třetinu zápasů základní části, zároveň však čekal na šanci v extraligovém Hradci Králoévé, jíž se nakonec úspěšně dočkal. Kolem Vánoc se tak u spolehlivého a vyrovnaného Lukáše Sáblíka střídal David Rittich a Tomáš Halász. První jmenovaný po novém roce začal v brance Jihlavy nastupovat častěji. Do play-off tak Dukla nastoupí s dvojicí David Rittich – Lukáš Sáblík.

Kladenští spoléhají po celou sezonu na dvojici gólmanů se jménem Jan – Chábera a Lukáš. Oba dva si mezi sebe rozložili téměř rovnoměrný počet zápasů, přesně do poloviny utkání základní části nastoupil Jan Chábera, jeho protějšek si připsal o šest odchytaných utkání méně. Své šance se dočkal také talentovaný junior Daniel Vladař, který se do branky postavil osmkrát. Jeden start za A-tým si připsal i jeho kolega z kladenské juniorky Jiří Švihálek.

David Rittich – 7
Lukáš Sáblík - 26
Jiří Šťastný – 2
Ondřej Kacetl – 17
Tomáš Halász - 4
Odchytané zápasy
Jan Lukáš - 20
Jan Chábera – 26
Daniel Vladař – 8
Jiří Švihálek – 1
David Rittich – 1,52
Lukáš Sáblík – 2,52
Jiří Šťastný – 1,56
Ondřej Kacetl – 2,60
Tomáš Halász – 4,20
Průměr obdržených gólů
Jan Lukáš – 1,94
Jan Chábera – 2,49
Daniel Vladař – 1,97
Jiří Švihálek – 3,83
David Rittich – 91,53%
Lukáš Sáblík – 94,69%
Jiří Šťastný – 94,12%
Ondřej Kacetl – 90,85%
Tomáš Halász – 86,67%
Procentuální úspěšnost zásahů
Jan Lukáš – 92,76%
Jan Chábera – 91,29%
Daniel Vladař – 93,31%
Jiří Švihálek – 90,32%
David Rittich – 62/1
Lukáš Sáblík – 11/1
Jiří Šťastný – 2/0
Ondřej Kacetl – 43/1
Tomáš Halász – 14/0
Inkasované góly / vychytané nuly
Jan Lukáš – 36/2
Jan Chábera – 62/3
Daniel Vladař – 16/1
Jiří Švihálek – 3/0

Obránci:

Jasnou jedničkou mezi jihlavskými beky je Zdeněk Čáp. Oblíbenec fanoušků získal v základní části 28 bodů, tedy o polovinu více než druhý v pořadí Miha Štebih, který však v průběhu sezony laboroval se zraněním. V play-off nicméně Zdeněk Čáp jihlavský dres neoblékne. Bude působit v Hradci Králové, který si jej při problémech s obránci na přelomu ledna/února vytáhl do extraligy. Mladý bek se v Mountfieldu prezentoval výbornými výkony opřenými o góly a asistence, takže jej čeká play-off nejvyšší tuzemské soutěže. Jihlavě naopak bude k dispozici odchovanec Roman Čermák z Mladé Boleslavi, Robin Staněk z Olomouce či karlovarský junior Denis Šimek.

Stálicí mezi kladenskými beky je David Růžička, který má spolu s Tomášem Kloučkem nejlepší účast na ledě z hlediska plus/minus bodování. Klouček si však svojí auru kazí nevybíravými fauly, ve druhém zápase na Horáckém zimním stadionu např. způsobil Davidu Březinovi otřes mozku a vyfasoval zákaz startu na několik zápasů. Jasnou jedničkou je však od svého nástupu mezi kladenskou ekipu velezkušený Tomáš Kaberle. Kladenský odchovanec který sehrál v NHL téměř 1100 zápasů a posbíral 602 bodů, má průměr více jak jeden bod na zápas. Tomáš Kaberle je zkrátka pro svůj tým stěžejním pilířem, ke kterému mladší hokejisté vzhlíží a učí se od něj.

Zdeněk Čáp – 50 zápasů, 28 bodů (9+19)
Nejvíce bodů
Tomáš Kaberle – 24 zápasů, 26 bodů (5+21)
Zdeněk Čáp, 50 zápasů, 9 gólů
Nejvíce gólů
Tomáš Kaberle, 24 zápasů, 5 gólů
David Růžička, 46 zápasů, 5 gólů
Zdeněk Čáp, 50 zápasů, 19 asistencí
Nejvíce asistencí
Tomáš Kaberle, 24 zápasů, 21 asistencí
Zdeněk Čáp, 50 zápasů, 61 tr. min.
Nejvíce trestných minut
David Růžička, 46 zápasů, 71 tr. min.
+ : Zdeněk Čáp, 50 zápasů, + 4
- : Patrik Urbanec, 7 zápasů, - 6
Vojtěch Zadražil, 25 zápasů, - 6
Bilance + / -
+ : David Růžička, 46 zápasů, + 19
Tomáš Klouček, 23 zápasů, + 19
- : David Bunda, 9 zápasů, - 1

Útočníci:

Hned trojice jihlavských útočníků se v této sezoně dostala přes hranici patnácti gólů – Tomáš Čachotský, Marek Melenovský a Adam Zeman. Poslední jmenovaný by určitě atakoval i dvacet gólů, jenže se během sezony potýkal s nemocemi, v závěru základní části u něj dokonce bylo podezření na mononukleózu. To se ale nepotvrdilo a Adam Zeman tak bude na úvodní zápas připraven. Naopak mimo hru je prozatím Michal Důras. Dobrou zprávou pro celou Duklu je posílení útoku o Richarda Diviše. Šikovný útočník z Olomouce hrál v posledních týdnech v porážkách sužované Moře, ale na play-off bude k dispozici právě Jihlavě. Trefou do černého bylo rovněž angažování útočníků Tomáše Harkabuse a Matěje Zadražila, kteří spolu s Denisem Šimkem přišli z karlovarské juniorky. Oba důrazní útočníci patřili ke špičce celé MHL a své kvality prokazují také v týmu s ježkem na prsou.

Útočné akcie Kladna má v rukou poměrně často zkušený forvard Miloslav Hořava, který během padesáti zápasů základní části zamířil do černého celkem šestadvacetkrát. Nejproduktivnějším hráčem Rytířů je Michal Dragoun s průměrem téměř bod na zápas, který je navíc nejlepším nahrávačem týmu. V tomto ohledu mu šlape na paty jihlavským fanouškům dobře známý Tomáš Pitule, který v minulosti oblékal červenožlutý. Produktivní je také nestárnoucí střelec Petr Tenkrát, který se však nechává velmi často poměrně zbytečně vylučovat. Kladenským bude na play-off k dispozici bývalý reprezentační útočník Jan Hlaváč. K němu se na tiskové konferenci Dukly před play-off vyjádřil i trenér Dukly Petr Vlk: "Jan Hlaváč prokázal šikovnost během celé kariéry, o tom není sporu. My s ním ale budeme jednat jako s každým jiným, a to řezat, řezat a řezat," řekl s nadsázkou. V této sezoně nastoupil za Kladno k třinácti zápasům, ve kterých si připsal šest gólů a osm asistencí. K pamětníkům sezony 2002/03, ve které se Kladno střetlo s Jihlavou ve finále první ligy, patří Tomáš Horna (letos 16 gólů) a již zmiňovaný Miloslav Hořava.

Tomáš Čachotský, 49 zápasů, 45 bodů (20+25)
Nejvíce bodů
Michal Dragoun, 48 zápasů, 46 bodů (14+32)
Tomáš Čachotský, 49 zápasů, 20 gólů
Nejvíce gólů
Miloslav Hořava, 50 zápasů, 26 gólů
Tomáš Čachotský, 49 zápasů, 25 asistencí
Marek Melenovský, 45 zápasů, 25 asistencí
Nejvíce asistencí
Michal Dragoun, 48 zápasů, 32 asistencí
Martin Kuřítko, 43 zápasů, 94 tr. min.
Nejvíce trestných minut
Petr Tenkrát, 45 zápasů, 65 tr. min.
+ : Richard Diviš, 32 zápasů, + 18
- : Martin Vysloužil, 18 zápasů, - 4
Petr Štěpánek, 25 zápasů, - 4
Filip Seman, 38 zápasů, - 4
Bilance + / -
+ : Michal Dragoun, 48 zápasů, + 21
- : Denis Kindl, 11 zápasů, - 2


Týmové statistiky:

169:140
Poměr gólů
185:126
93
Body v základní části
92
24 výher za 3 body
8 výher za 2 body
5 porážek za bod
15 porážek
Bilance zápasů
27 výher za 3 body
4 výhry za 2 body
3 porážky za bod
18 porážek
Využití: 17,61%
Počet přesilovek: 301
Góly z přesilovek: 53
Přesilovky
Využití: 21,85%
Počet přesilovek: 270
Góly z přesilovek: 59
Ubráněná oslabení: 82,51%
Počet oslabení: 263
Obdržené góly: 46
Vstřelené góly: 6
Trestné minuty celkem: 869
Trestné minuty na zápas: 16,71
Oslabení
Ubráněná oslabení: 83,91%
Počet oslabení: 261
Obdržené góly: 42
Vstřelené góly: 4
Trestné minuty celkem: 769
Trestné minuty na zápas: 14,79
Střely na branku: 1837
Střely na branku za zápas: 35,33
Střely proti: 1556
Střely proti za zápas: 29,92
Střely a buly
Střely na branku: 1932
Střely na branku za zápas: 37,15
Střely proti: 1488
Střely proti za zápas: 28,62
Návštěvnost doma: 45637
Průměr doma: 1755
Návštěvnost venku: 47935
Průměr venku: 1844
Návštěvnost
Návštěvnost doma: 57095
Průměr doma: 2196
Návštěvnost venku: 50046
Průměr venku: 1925

Čtěte také: Předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off

Čtěte také: Na čtvrtfinále s fandícími palicemi!

Čtěte také: První zápas proti Kladnu zahájí lasershow

Čtěte také: Pozvánka na čtvrtfinále, část první: Vzestupy a pády Jihlavy a Kladna v posledních sezonách

Čtěte také: Pozvánka na čtvrtfinále, část druhá: Letošní vzájemné zápasy Dukly a Kladna