Tahali jsme za kratší konec, ohlíží se za prvním zápasem semifinálové série Marek Melenovský

10.03.2015 / Zdeněk Drla

Podruhé za sebou bojuje Dukla Jihlava v semifinále. Po loňské sérii s pozdějším postupujícím do extraligy – Olomoucí – stojí proti jihlavskému týmu další favorit. Tím jsou Piráti z Chomutova. Suverénní vítěz základní části první ligy se po prvním utkání ujal v sérii hrané na čtyři vítězství vedení 1:0. Duklu porazil 4:2. „Zápas to byl nešťastný, protože i když jsme vedli 1:0, tak jsme k tomu zápasu nepřistoupili tak, jak bychom měli. Ten další vývoj ukázal, že jsme tahali za kratší konec,“ ohlíží se za prvními šedesáti minutami semifinále útočník Marek Melenovský.

Dukla přitom do zápasu na severu Čech nevstouila špatně. Psala se osmá minuta a červenožlutí se bránili chomutovské přesilovce. Michal Důras vyrazil na zteč Hanuljakovy svatyně, našel najíždějícího Marka Melenovského a jihlavská pětapadesátka rozjásala skupinu fanoušků z Vysočiny. Na dlouhou dobu to ale byla jediná duklácká radost. Piráti dokázali jestě v prvním dějství srovnat a strhnout vedení na svoji stranu. Další dva přesné zásahy přidali v třetině s pořadovým číslem dva. „Padl tam gól v přesilovce a tam se asi lámal chleba. Odskočili nám na 3:1. A to se potom proti takto kvalitnímu týmu těžko dohání,“ popisuje Marek Melenovský klíčové okamžiky duelu.

Chomutovští šli do vedení dokonce o tři góly. Dukla dokázala v závěru pouze v přesilové hře korigovat na konečných 4:2 z pohledu domácích.

Zápas poznamenala častá vyločení na obou stranách. Hlavní arbitři Lacina se Svobodou rozdali celkem 29 menších trestů, navrch přidali „desítku“ pro chomutovského Martina Šagáta. Vyloučení ale nebyla tím hlavním důvodem neúspěchu Dukly na ledě Pirátů. Vždyť v početní výhodě padlo na každé straně pouze po jednom gólu. Rozhodovaly nepřesnosti především v předbrankovém prostoru. „Musíme se poučit z těch drobných chyb, které jsme tam udělali a které předcházely těm gólům a vyvarovat se jich v dalším zápase,“ nastiňuje Marek Melenovský strategii do dalších bitev s Chomutovem.

První zápas semifinále sledovalo v chomutovské SD Aréně takřka pět tisíc diváků. V porovnání se čtvrtfinálovými zápasy na Horáckém zimním stadionu ale úplně jiná atmosféra. Možná je to tím, že moderní haly nemají takového ducha jako staré „plechárny“. „V Jihlavě to bylo úplně o něčem jiném, lidi si to tam užívali úplně jinak než tady. Tady prostě sedí a koukají na hokej. V Jihlavě se pořád fandí,“ říká Marek Melenovský.

Možnost reparátu má Dukla v úterý 10. března, kdy v 17:40 začíná druhý zápas semifinále. Začátek zápasu byl posunut o deset minmut vzhledem k tomu, že jej bude v přímém přenosu vysílat sportovní kanál České televize.

PRVNÍ GÓL. Gólový semifinálový účet otevřela jako první Dukla Jihlava ve vlastním oslabení. Pod gólem Marka Melenovského je podepsán Michal Důras. Foto: www.piratichomutov.cz