4:2
(2:1, 2:0, 0:1)

První utkání Dukle nevyšlo. Pirátům podlehla navzdory dobrému úvodu

09.03.2015 / David Panuška

Do utkání vstoupila lépe Dukla, kterou poslal ve vlastním oslabení do vedení Marek Melenovský. Ještě v prvním dějství však Piráti zvrátili vývoj duelu ve svůj prospěch. V prostřední části poté domácí definitivně rozhodli o svém vítězství, když skórovali hned dvakrát. V závěrečné dvacetiminutovce se již nic důležitého neudálo, konečný výsledek pouze korigoval Tomáš Čachotský. Mužstvo z krajského města Vysočiny tak padlo v poměru 2:4. Napravit reputaci si bude moci hned v zítřejším střetnutí.
09.03.2015 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

Piráti Chomutov

Hanuljak – Skinner, Rutta, Drtina, Bartejs, Toman, Šulák – Hřebejk, Gajovský, Hovorka – Sinisalo, Růžička, D. Květoň – L. Květoň, Dušek, Chlouba – Šagát, Kämpf, O.Kaše – Račuk
4

HC Dukla Jihlava

Rittich – Kaláb, Štebih, Dobrovolný, Staněk, Šidlík, Mocek, Šimek, Čermák - Čachotský, Zeman, Harkabus - Důras, Melenovský, Jergl – Malec, Seman, Kuřítko - Březina, Anděl, Prokš
2
Branky a nahrávky: 12. O. Kaše (Kämpf), 19. Hovorka (Skinner, Gajovský), 26. Šagát (O. Kaše), 27. Kämpf (O. Kaše, Šagát) – 8. Melenovský (Důras), 57. Čachotský (Seman, Štebih). Rozhodčí: Lacina, Svoboda - Gerát, Hynek. Vyloučení: 15:14, navíc Šagát (CHM) 10 min. - nesportovní chování. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4917. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Oba celky hrály v úvodu klání přesilovku, ale nevyužili jí. Paradoxně se do největší šance dostali domácí, a to v oslabení. Nikola Gajovský přebruslil obránce a poslal puk před branku na osamoceného Duška, který byl ovšem tísněn a nezakončil ideálně. V oslabení se ale dokázala prosadit Dukla. Jiří Drtina ztratil puk a dopředu uháněl Michal Důras, který nedokázal vystřelit, což ho ale nemuselo mrzet, neboť do puku píchl Marek Melenovský, jenž přehodil Hanuljakův beton a otevřel skóre.

Vyrovnávací branka přišla poté, co Piráti přežili tlak Dukly. David Kämpf zajel za branku, přičemž zadovkou našel Ondřeje Kašeho, který procpal puk za záda Ritticha. Skvělé tempo pokračovala, hra se přelévala ze jedné strany na druhou. V závěru první dvacetiminutovky byli k vidění dvě velké šance domácího celku. Nejdříve trefil Roman Chlouba z bezprostřední blízkosti břevno. Následná akce měla gólový efekt. Na své oblíbené místo, tedy na levou stranu dostal puk Marek Hovorka, jenž touto brankou otočil skóre. První třetina skončila 2:1 pro chomutovské.

Úvod druhé třetiny byl hodně divoký. V přesilovce hostí doslova čaroval brankář Hanuljak, jenž vychytal Čachotského i Štebiha. Následně měl velké problémy s nastřeleným pukem Rittich, ale nakonec neinkasoval. V šestadvacáté minutě přihrál Martinu Šagátovi zpoza branky Ondřej Kaše. Slovenský útočník nejdříve trefil tyč, následně si ale puk vzal zpět, obtočil se kolem obránce a střelou mezi betony dal třetí branku domácích. Hned po buly se do velké šance dostala Jihlava. Z bezprostřední blízkosti hosté doráželi snad šestkrát, ale situaci zachraňoval ležící Rutta a Hanuljak.

Atraktivní hra pokračovala. Antonín Dušek dostal puk před branku, kde ještě vylepšoval situaci pro Romana Chloubu, jenž ale z úhlu nepřekonal Ritticha. Po následné buly jsme byli svědky páté branky v utkání. Ondřej Kaše se po buly prodral k puku, posunul jej na Davida Kämpfa, jemuž nedělalo problém zvýšit vedení svého klubu na 4:1. Nadále byli aktivnější Piráti, ale vyložené šance si nevytvářeli. Ve druhé třetině přidali chomutovští dvě branky, a proto byl stav 4:1.

Třetí třetina nenabízela příliš atraktivního hokej. Chomutov hrál ze zabezpečené obrany a Jihlavě se směrem dopředu nedařilo. Toto tempo trvalo celou třetinu. V závěru třetiny se do šarvátky mohlo dostat více hráčů, což ale rozhodčí nedovolili. Po této rozmíšce jsme se dočkali druhé branky hostí. Puk před branku dostal Tomáš Čachotský, jenž si skvěle vymíchal Hanuljaka a bekhendem zakončil. Piráti si na konci zápasu zahráli přesilovku, ve které si nahrávali po celou dobu, čímž kontrolovali stav utkání.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): "Piráti jsou krok před námi. My jsme jim to dnes ulehčili. Myslím si, že jsme dnes odehráli špatné utkání. Byli jsme bez pohybu a agresivity. V tom to tedy domácí měli snadné, a proto dnes vedou 1:0."

Aleš Totter (Chomutov): "Jihlava je v euforii po sedmém vyhraném utkání s Kladnem. Myslím si, že to umocnilo jejich vedení 1:0. Pro nás byl důležitý závěr první třetiny, kde jsme otočili na 2:1. Ve druhé třetině jsme díky zlepšenému pohybu, zvýšenou agresivitou a využitou přesilovku zvýšili na 4:1. Poté jsme hru kontrolovali, ale myslím si, že to takhle nebude pokračovat. Jsme rádi, že jsme si vyzkoušeli Ústí, kde jsme také vedli 1:0, přičemž jsme si mysleli, že vše půjde samo. Jsme poučení. Pardubice dostaly první zápas ve Vítkovicích 8:2, ale Vítkovice jsou již na dovolené. V tomto utkání se nic nestalo, série pokračuje. My jsme samozřejmě rádi za první bod, ale to je vše."