Každá porážka bolí, ale musíme se rychle oklepat, ví Jakub Flek

17.09.2015 / Diana Váňová

První prohru mají za sebou hokejisté Dukly. Ve čtvrtém kole WSM Ligy nestačili na nováčka soutěže z Přerova, kterému podlehli po nájezdech. Domácí přitom měli zápas dobře rozehraný, po první třetině vedli 2:0, hostujícímu celek ale hned zkraje druhé dvacetiminutovky Jihlavské zaskočil, když vstřelil kontaktní gól a následně si i důrazně šel pro vyrovnání. Navzdory šancím už další branka nepadla a o vítězi tak rozhodly nájezdy se šťastnějším koncem pro Zubry. „Každá porážka bolí, ale musíme se z toho rychle oklepat,“ Jakub Flek.

Historicky první hokejovou bitvu s Přerovem svedla Dukla ve středu. Ačkoliv nejprve domácí svého soupeře tlačili a jasně v zápase dominovali, nabyté vedení 2:0 jim vydrželo pouze do začátku druhé třetiny. „Nám se povedla první třetina, dokázali jsme dát, dá se říct, dva rychlý góly, měli jsme jakoby pohodu. Povedlo se nám to dobře, tlačili jsme soupeře, do ničeho ho nepustili,“ zhodnotil úvodní dvacetiminutovku Jakub Flek.

Pohoda domácích ale skončila 34 vteřin po začátku druhé třetiny, kdy se Zubři dostali na dostřel.. Možná na psychiku hostů zapůsobila i nesčetněkrát přemílaná poučka, že kdo nepromění přesilovku pět na tři, nemůže vyhrát zápas. Přesně toto se totiž stalo Jihlavě na samém konci první třetiny. Nabídnutou příležitost nevyužila, a pak toho mohla jen hořce litovat, jelikož ubráněná dvojitá výhoda jim vlila energii do žil. Jak poznamenal trenér hostů pan Petr Dočkal, hodně se sebevědomím jeho svěřenců udělala také podpora fanoušků, kteří za svými miláčky dojeli a po první přestávce byli hodně slyšet.

Změněný přístup Přerova dělal domácím hokejistům velký problém. „Hned v prvním střídání jsme dostali gól, když jsme se utáhli ve více hráči za bránu, puk vyplaval na volného hráče, který už to zvládl. To se bohužel stane, musíme se z toho poučit. Soupeř chytil druhý dech, začal se do nás tlačit, hýřil větší aktivitou, myslím, že jsme trochu v některých situacích zaspávali. Přerov to potrestal, když jeli dva na jednoho a vyrovnali na 2:2,“ uznal Flek, že druhá třetina byla ze strany Jihlavy opravdu nepovedená a trenér se na hráče zlobil oprávněně.

Ve třetí části už si sice hráči hájící červenožluté barvy vytvořili víc šancí, některé dokonce vyložené, hokejky jako by ale měli začarované, gól z nich nepadl. „Myslím, že ve třetí třetině jsme je zase přetlačili, měli jsme víc ze hry, víc šancí. Ale nedali jsme to,“ litoval šikovný útočník, který se sám do příležitostí dostával. Jeho spoluhráč Tomáš Harkabus sdílel podobný názor: „Byli jsme v tlaku první i třetí třetinu, koncovka nás zklamala. Dát tři góly v první nebo třetí třetině, tak na nájezdy nemuselo dojít. Tam už je to loterie,“ krčil rameny autor druhého gólu Dukly.

Na nájezdy byli vybráni oba zpovídaní, ani jeden ovšem nebyl úspěšný. Flekovi vzala gól z hokejky vyrážečka brankáře, Harkabusovi chybělo pár centimetrů, když trefil tyčku. Nakonec dva body bere na Hanou hostující tým a Jihlavě nezbývá než se připravovat na utkání s Kladnem. „Na Kladně to bude určitě těžký zápas, oni hrají doma velice dobře. Musíme se dobře připravit hlavně odzadu, v útoku je to myslím super, takže hlavně začít odzadu. Oni na to vždycky ze začátku vlítnou. Jak je tam úzký kluziště, tak je všude blízko. Určitě nás budou dohrávat, ale s tím se musíme poprat, opřít se do toho taky,“ odhaduje taktiku, která by na soupeře mohla zabrat, Harkabus a vzápětí rozhodně dodává: „Jedeme si tam pro body!“