2:3sn
(2:0, 0:2, 0:0 - 0:0)

Dukla z vůbec prvního vzájemného zápasu proti Přerovu vyšla pouze s bodem, prohrála na nájezdy

16.09.2015 / Tomáš Lysý

Do zápasu čtvrtého kola WSM Ligy mezi Jihlavou a Přerovem vstoupila lépe Dukla. Již ve třetí minutě otevřel skóre Josef Skořepa, kterého o osm minut později napodobil Tomáš Harkabus. Domácí mohli litovat nevyužité přesilovky pět na tři v závěru úvodního dějství. Zubři totiž půlminuty po začátku druhé části Romanem Pšurným snížili a po trefě Milana Procházky se šlo do kabin za nerozhodného stavu. I přes několik šancí na obou stranách se ve třetí třetině výsledek nezměnil. O vítězi zápasu nakonec rozhodli samostatné nájezdy, jediným úspěšným exekutorem byl ve třetí sérii hostující Marek Sikora. Jihlava si tak s nováčkem z Přerova připisuje první porážku v sezoně.
16.09.2015 17:30, WSM Liga - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Dundáček, Kaláb, Štebih, Šafář, Šimek, Zadražil, Dobrovolný – Důras, Melenovský, Flek – Prokš, Skořepa, Diviš – Kohout, Seman, Harkabus – Březina, Gríger, Anděl
2

HC ZUBR Přerov

Slovák – Chmelíř, Vágner, Přindiš, Pala, Novotný, Běhal, Zbořil – Procházka, Pšurný, Dostálek – Stoklasa, Popelka, Sikora – Goiš, Hrazdira, Š. Kratochvíl – Školoud, M. Kratochvíl
3
Branky a nahrávky: 3. Skořepa (Dundáček), 11. Harkabus (Kohout, Seman) – 21. Pšurný (Procházka, Dostálek), 37. Procházka (Sikora, Popelka), rozh. náj. Sikora. Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Zídek. Vyloučení: 3:8. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1438. Střely na branku: 37:31. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

Na úvodní branku nemuseli diváci na Horáckém zimním stadionu příliš dlouho čekat. Již po třech minutách hry sice Slovák výborně vytáhl střelu Prokše z pravé strany, ale hned poté se na modré dostal k puku Dundáček, vypálil a Josef Skořepa šikovnou tečí vstřelil svůj čtvrtý gól ve čtvrtém utkání. První vážnější ohrožení Škarka v brance Dukly mohlo přijít v sedmé minutě. Popelka našel při akci dva na jednoho Sikoru, jehož pokus z první dobře zablokoval Šimek. Při první přesilovce zápasu si na pas Melenovského zblízka najel Flek, který trefil pouze připraveného gólmana. Nevyužité šance ale domácí litovat nemuseli. Ač měli hosté puk na holi, nevyhodili jej z pásma. U pravého kruhu zastavil touš Seman, poslal jej na Kohouta, jenž našel mezi kruhy zcela volného Tomáše Harkabuse. Ten si chvilku počkal a poté poslal kotouč nad pravý beton gólmana. V plné permanenci byl poté Škarek, likvidujíc střelu Dostálka zblízka i stejného hráče z otočky z pravého kruhu a dorážku Pšurného. Na konci úvodní části měla Jihlava minutu a pětadvacet vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Žádnou velkou šanci si při ní ale nevytvořila a další část zápasu ukázala, jak draho tato nevyužitá příležitost domácí přišla.

Půlminuty po obrátce bylo sníženo. Zpoza branky poslal Dostálek kotouč na Procházku. Ten ještě lehce klepl do puku, protože možná periferně viděl na pravém kruhu Romana Pšurného. Předsezonní posila Zubrů se dostala k puku a prostřelila domácího brankáře. Přerovu narostla křídla a dva požáry přes svojí brankou musel hasit Škarek. Nejprve zneškodnil nebezpečnou teč Matouše Kratochvíla po ráně Chmelíře a v pětadvacáté minutě na něj nevyzrál Popelka, který mezi kruhy převzal puk a tváři v tvář gólmanovi ho neprocpal mezi betony. Dále se proti patnáctiletému brankáři domácích neprosadil Pšurný, a to ani dorážkou ani střelou zblízka. Na druhé straně obkroužil Dobrovolný branku a zakončil bekhendem, nicméně Slovák si prostor u své pravé tyče pohlídal. Jihlava se neprosadila ani v dalších dvou přesilovkách. Skořepův pokus vypadl Slovákovi z výstroje, jenže Kohout kotouč za čáru neprotlačil a Diviš z pravé strany mířil těsně vedle levé tyče. Přišel tak přerovský trest. Domácí propadli na útočné modré, v situaci dva na jednoho zavezl Sikora puk po levé straně do pásma, předložil pas Milanu Procházkovi a kapitán hostí vymetl pravý horní roh branky.

Hned na úvod třetí části mohli hosté vést. Sudí po Škarkově zákroku vleže nepřerušil hru, kus černé gumy následně propadl před volnou branku, kde po dorážce už zvedal Procházka ruce nad hlavu, leč gólmana Dukly zastoupil na brankové čáře jeden z jihlavských beků. Domácí mohli jít znovu do vedení. Harkabus ze stejné pozice jako při prvním gólu nepropálil Slováka pokusem do levého horního rohu a námaz hostí v rozehrávce nevyužil Melenovský, jeho kličku k levé tyči strážce svatyně Zubrů vystihl. Polovina závěrečné části přinesla tři slibné šance. Po závaru před branou Přerova projel kotouč jen těsně vedle levé tyče a hned poté Melenovský nezvedl puk nad ležícího a k tyči se natahujícího gólmana. Přerov kontroval hezkým průnikem Dostálka. Tvrdou ránu mladého útočníka zneškodnil brankář Dukly, stejně jako strkanici před svojí klecí. Protože Zubři následně nevyužili dvě přesilovky a čtyři minuty před koncem nezúročili hráči s ježkem ve znaku ani osmou přesilovku, šel duel do prodloužení.

Že by pětiminutová část hry nad rámec základní hrací doby přinesla alespoň trošku hokejové krásy, to se rozhodně říci nedá. Oba týmy se zaměřily na pozornou obranu s minimem šancí, takže samostatné nájezdy byly logickým vyústění prodloužení. Gólman hostí Jiří Slovák postupně lapil pokusy Harkabuse, Fleka a Skořepy. Jakub Škarek sice zamezil radosti Pšurného a Dostálka, ale na trefu Marka Sikory kolem svého pravého ramene již byl krátký - 2:3 po samostatných nájezdech.

Přerov se tak díky dvoubodové výhře vyhoupl s osmi body na čtvrté místo, Jihlava je aktuálně s devíti body o příčku výše. Rozdíly v tabulce jsou však po čtyřech kolech minimální, s deseti body jsou ve vedení celky Českých Budějovic a Třebíče.

Ohlasy trenérů

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): Přijeli jsme k jednomu z největších favoritů soutěže s cílem urvat nějaký bodík, to se nám nakonec povedlo. Potýkáme se ale se zraněními v kádru, momentálně máme mimo hru nějakých devět až deset hráčů základu, tomu odpovídala i hra. První třetinu jsme odehráli mizerně, neplnili jsme svoje role. V kabině jsme si něco řekli a od druhé třetiny už se hra, myslím, vyrovnala. Kdyby Jihlava proměnila přesilovku 5:3, bylo by to pro nás těžší se dostat do zápasu, ale takhle jsme dali kontaktní gól a tlačili se za vyrovnáním. Nájezdy už potom byly, jak se říká, loterie, kdy jsme tentokrát byly šťastnějším týmem my, gólman nám zachytal výborně.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V první třetině jsme dali dva laciný góly a myslím, že v hlavě hráčů došlo k uspokojení. Jejich nasazení ve druhé třetině bylo trestuhodné, to musíme probrat. Nevím proč, ale obrana nám začala zmatkovat, z čehož pramenily chyby a také vyrovnání soupeře.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie