Hokejový svátek ve svátek. Do Jihlavy přijede Slavia Praha

26.09.2015 / Zdeněk Drla

Na jaře zažili fanoušci Slavie Praha šok. Jejich oblíbený tým spadl po jednadvaceti sezonách z elitní soutěže do první ligy. Cíl Pražanů v aktuálním ročníku WSM Ligy je tedy jasný: Baráž! Slavia se po sedmi odehraných kolech posunula v tabulce na pomyslné stupně vítězů, když v sobotu porazila doma Most 6:1. Dukla je pátá.
Atraktivní zápas mezi Duklou Jihlava a Slavií Praha začíná na Horáckém zimním stadionu ve sváteční pondělí 28. září v tradičních 17:30 hodin.

Slavia Praha je jedním ze zakládajících mančaftů samostatné české první ligy v sezoně 1993/1994. Hned na konci tohoto soutěžního ročníku postoupila do extraligy. V ní patřila k tradičním týmům dlouhých jedenadvacet sezon, během nichž slavila dvakrát titul (2003 a 2008)

Na jaře 2015 byla jejich účast v nejvyšší tuzemské soutěži přerušena. V rozšířené baráži neuspěla a jejich místo mezi českou hokejovou smetánkou zaujali Piráti Chomutov. Paradoxní je, že svůj podíl na pádu sešívaných o patro níž má dlouholetá slávistická ikona Vladimír Růžička, jenž během minulé sezony působil v chomutovském týmu coby konzultant, od léta jej pak vede jako hlavní kouč.

Pohyby v kádru

Po sestupu Slavie do první ligy (dnes WSM Liga) následovaly radikální změny v týmu. V červenobílém dresu skončili Bednář, Tomica, Stránský, Sklenář, Poletín, Novák, Furch, Svoboda, Štich, Valach, Divíšek, Holec, Šenkeřík, Kolář či Vlasák. Pražané proto museli začít shánět náhrady. Trenérský tandem Pavel Hynek - Milan Razým patří mezi největší úlovky v předsezonním období. Povedly se i další "kaufy". Zkušený slovenský forvard Jaroslav Markovič, který v minulém ročníku slovenské extraligy posbíral ve čtyřiapadesáti zápasech stejný počet bodů (22+32), je tahounem a lídrem kanadského bodování Slavie (6+5), v produktivitě jej stíhá ex-litoměřický Miloslav Čermák (5+2), jenž v týmu působil i v minulé nepovedené sezoně. Dvorním nahrávačem slávistických střelců je Kanaďan Nathan Robinson (1+7). Brankoviště stráží spolehlivý Alexander Hylák (94,50% úspěšnost zákroků), v obraně tvrdí muziku Petr Punčochář, veterán Pavel Kolařík, Milan Hruška či slovinský reprezentant Žiga Pavlin. Zatím posledními ohlášenými akvizicemi jsou útočník Zdeněk Bahenský, jenž je ve Slavii na měsíční zkoušce a další forvard David Šafránek, který sportovního manažera Luďka Bukače mladšího zaujal svojí bilancí v druholigovém Kolíně.

Výsledky Slavie ve WSM Lize

Pražané dokazují, že to s návratem mezi českou hokejovou elitu myslí vážně. V prvním kole padli na ledě Rytířů z Kladna až po samostatných nájezdech, neuspěli ani v Českých Budějovicích (prohra 1:4). Tři utkání sice vyhráli, ale na body se docela nadřeli (Benátky porazili 2:0, zápasy v Prostějově a doma s Kadaní vyhráli totožným výsledkem 3:2 po samostatných nájezdech). V šestém kole přišlo střelecké procitnutí Slavie. Na ledě Horácké Slavie Třebíč uštědřili Bílým hvězdám lekci z produktivity. Jejich konto zatížili sedmi přesnými zásahy. "Nepárali" se ani doma s Mostem, kterému v sobotním kole s pořadovým číslem sedm nasázeli šest gólů.

Poslední zápas Slavie Praha

HC Slavia Praha - HC Most 6:1 (1:0, 2:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 17. Čermák (Markovič, Hruška), 29. Markovič (Andres), 37. Robinson (Markovič, Pavlin), 43. Micka (Jurík, Jiránek), 44. Andres (Kašpařík, Punčochář), 51. Markovič (Robinson, Andres) – 41. Alinč (Zeman, Smolka). Rozhodčí: Zubzanda – Štětina, Kokrment. Vyloučení: 10:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1125. Střely na branku: 43:19. Průběh utkání: 1:0, 2:0, 3:0, 3:1, 6:1.

HC Slavia Praha: Hylák – Hruška, Pavlin, Hraško, Punčochář, Kolařík, Knot, Růžička – Robinson, Andres, Markovič – Jiránek, Jurík, Micka – T. Doležal, Kašpařík, Čermák – J. Doležal, Šafránek, Bahenský.

SLAVIA PRAHA. Se Slavií se Dukla utkala v přípravě před aktuální sezonou WSM Ligy. Doma ji porazila 4:3 po samostatných nájezdech, když rozhodujícím nájezdem překonal Alexandra Hyláka útočník Marek Prokš.
Ilustrační foto: Petr Vančura (www.hc-slavia.cz)

Program 8. kola WSM Ligy: pondělí 28. září 2015

HC ZUBR Přerov - HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Most - SK Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Slavia Praha (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - Rytíři Kladno (18:00)

Program 9. kola WSM Ligy, středa 30. září 2015

HC Benátky nad Jizerou - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Most (17:30)
HC ZUBR Přerov - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno - HOKEJ ŠUMPERK 2003 (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha - HC AZ Havířov 2010 (18:00)
SK Kadaň - HC Dukla Jihlava (18:00)