2:4
(1:1, 1:0, 0:3)

Jihlava vinou nepovedené třetí třetiny podlehla na domácím ledě Slavii

28.09.2015 / Tomáš Lysý

Hitem osmého kola WSM Ligy byl bezesporu zápas mezi Duklou a Slavií. Solidně zaplněné ochozy viděly první gól již po minutě a půl, když Dávid Gríger překvapil gólmana Hyláka. Slavia se dočkala vyrovnání 16,2 vteřiny před koncem úvodního dějství zásluhou teče Miloslava Čermáka. Jihlava měla ve druhé části možnost dvou přesilovek pět na tři, prosadila se ale až při hře pět na pět, úspěšným střelcem byl Josef Skořepa. Třetí dějství se však domácím vůbec nevydařilo. V rozmezí devětatřiceti vteřin otočili zápas David Šafránek s Tomášem Jiránkem a pojistku na tříbodový import hostí přidal Zdeněk Bahenský. Před více jak dvou a půl tisícovou návštěvou tak Jihlava podlehal Slavii 2:4.
28.09.2015 17:30, WSM Liga - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Šimek, Kaláb, Grebenyuk, Štebih, Zadražil, Dobrovolný, Šafář – Prokš, Skořepa, Důras – Harkabus, Seman, Kohout – Malec, Melenovský, Gríger – Anděl, Jícha, Alekseev
2

HC Slavia Praha

Hylák – Pavlin, Hruška, Punčochář, Hraško, Knot, Kolařík, Růžička – Markovič, Andres, Robinson – Micka, Jurík, Bahenský – Čermák, Kašpařík, T. Doležal – Jiránek, Šafránek, J. Doležal
4
Branky a nahrávky: 2. Gríger (Melenovský, Malec), 34. Skořepa (Kaláb, Důras) – 20. Čermák (Hruška, Robinson), 49. Šafránek (Markovič, Robinson), 50. T. Jiránek (Bahenský, Micka), 56. Bahenský (Kašpařík, Andres). Rozhodčí: Přikryl – Rožánek, Konvička. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2568. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

Průběh utkání

Kdo na šlágr 8. kola WSM Ligy přišel o něco déle, zajisté nestihl úvodní gól zápasu, který padl již po devadesáti vteřinách hry. Melenovský našel na pravé straně rozjetého Dávida Grígera, jenž zkusil z vrcholu pravého kruhu vystřelit přes beka a jeho pokus zaplul kolem pravého ramena Hyláka do jeho šibenice - 1:0. Slavia odpověděla třemi šancemi, ale domácí vždy podržel výtečný Škarek. Nejprve střelu Pavlina vyrazil domácí gólman před sebe, kde se uvolnil kolem beka Jiránek, který nenašel místo mezi jeho betony. Pětačtyřicet vteřin poté si u pravé tyče stáhl puk Robinson, jenže zblízka zamířil nad branku. Do třetice všeho špatného, mohla si říct skupinka slávistických fanoušků po tom, co Pavlin poslal z levé strany parádní pas na Micku. Útočník sešívaných zblízka lehce strčil do puku hůl, nicméně Škarek opět zůstal nepřekonán. Na druhé straně Důrasovu pumelici pokryl jistým zákrokem strážce klece Pražanů.

Gólové šance a další příležitosti poté trošku opadly, tempo hry nikoliv. Gólmani se proto museli mít neustále na pozoru. Markovičův pokus z pravé strany Škarka nepřekvapil, bekhendová střela jihlavského juniora Anděla skončila u Hyláka. Slavia měla obří šanci na srovnání ve dvanácté minutě. Štebih při střele z první trefil pouze Šafránka, na odražený puk vystartoval Miloslav Čermák a svůj únik zakončil pouze střelou do břevna. Tato šance nalila hostům krev do žil. Markovič mířil vedle branky, dělovku Pavlina od modré vyrazil Škarek a Micka z mezikruží ve slibné šanci trefil pouze svého spoluhráče Jurika. Vůbec první přesilovka zápasu přišla v polovině šestnácté minuty. Největší šanci si při ní připravil Kohout, jenž napřáhl z mezikruží a trefil také horní tyčku. Hosté svojí přesilovku naopak využili, a to přesně pět vteřin před jejím koncem a celkově 16,2 sekundy před závěrem první třetiny. Milan Hruška napřáhl od modré a jeho ránu šikovně tečoval před brankou za bezmocného Škarka Miloslav Čermák – 1:1.

Ze začátku druhé třetiny oba týmy ubraly z nastoleného tempa hry, které nabízely přes dvěma a půl tisícům návštěvníků v části první. Škarek ani Hylák proto příliš práce neměli. Šanci vzít si vedení zpět měli červenožlutí v polovině zápasu, díky aktivní hře si vynutili přesilové hry. Nejprve hráli pětadvacet vteřin dlouhou přesilovku pět na tři, a protože Šafránek hned při návratu nedovoleně bránil, šel na trestnou znovu. Jihlava tak znovu dostala výhodu dvou mužů v poli, nyní na 84 vteřin. Ač Dukla uzamkla trojici sešívaných před gólmanem, nedokázala se dostat ke gólové šanci, vyjma Melenovského střely do části odkryté branky, kterou na poslední chvíli zablokoval jeden z trojice Slávistů. Při hře pět na pět již Dukla uspěla. Střela Skořepy z mezikruží nejprve neprošla přes tři hráče. Puk se vrátil na domácí hokejky, Důras vybídl od modré ke střele Kalába a jeho pokus šikovně tečoval právě Josef Skořepa před branou za Hyláka - 2:1. Po této změně stavu přišly další příležitosti. Anděl z pravé strany netrefil odkrytou část branky, na druhé straně si po buly sjel mezi kruhy Tomáš Doležal a mířil jen těsně vedle levé tyče, Hraško vyslal dělovou ránu kousek od levého horního rohu a výčet šancí druhého dějství zakončil Alekseev. Ruský forvard si po Kohoutově přistrčení sjel sám na pravý kruh, odkud zamířil vysoko nad.

Zkraje třetího dějství hráli hosté svou druhou přesilovou hru zápasu, při níž mohli paradoxně inkasovat. Filip Seman se v úniku natlačil přes obránce až před branku a jeho úmysl vystřelit kolem vyrážečky Hylák přečetl. Na začátku devětačtyřicáté minuty Kohout nahrál podél branky na Grebenyuka, jemuž zmenšil střelecký úhel slávistický gólman a vyrazil kotouč. Zlom utkání přišel mezi devětačtyřicátou a padesátou minutou. Hráči Dukly zapomněli na Davida Šafránka, který dostal na pravém kruhu pas od Markoviče, měl čas si ještě popojet blíž do středu a vymést levý horní roh - 2:2. Už za devětatřicet vteřin Pražané po obdobné situaci vedli. Bahenský našel z pravé strany mezi kruhy naprosto osamoceného Tomáše Jiránka a útočník hostí zamířil do stejného místa jako před okamžikem jeho spoluhráč - 2:3. Navíc krátce po tomto gólu Kašpařík zblízka po parádním pasu Markoviče neprocpal puk zblízka za záda Škarka; mohlo být definitivně rozhodnuto. Razítko na třech bodech hosté nakonec přidali zásluhou Zdeňka Bahenského. Kašpařík vypálil od modré, jihlavský muž v masce vyrazil kotouč k pravé tyči a forvard s extraligovými zkušenostmi zblízka doťukl puk do sítě. Domácí to ještě zkusili bez gólmana, leč zápas již nezdramatizovali.

Dukla tak podruhé na domácím ledě podlehla soupeři 2:4, po Benátkách si tři body odváží i Slavia. Pražané se díky vítězství dotáhli na jeden bod k vedoucím Českým Budějovicím, Jihlava se ve vyrovnané tabulce propadla ze čtvrté pozice na devátou.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Slavia Praha): Do utkání, které bylo velmi kvalitní, jsme nevstoupili příliš šťastně, dostali jsme lacinou branku. V dalším průběhu třetiny jsme si vypracovali řadu brankových příležitostí a v závěru jsme z přesilovky zaslouženě vyrovnali. Od druhé třetiny domácí převzali trošku iniciativu a zlepšili pohyb, na což jsme odpověděli spoustou faulů a nabídli Dukle dlouho přesilovku pět na tři. Díky Sašovi v bráně se nám jí podařilo ubránit, odchytal skvěle nejen přesilovku, ale i další průběh zápasu. Přesto jsme po naší chybě pustili domácí podruhé do vedení. O našem vítězství se rozhodlo ve třetí třetině, kdy jsme byli lepší my. Hodně se to přelévalo, v jednu chvíli byla lepší Dukla, v jednu chvíli jsme tahali za delší provaz my. Na naše otočení už domácí odpověď nenašli a jsme spokojeni, že si odvážíme z horkého ledu tady tři body. Připojuji se k větám Františka Zemana, že Jakub Škarek chytal skvěle.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Zápas se mi hodnotí těžko, odehráli jsme totiž výborné utkání s bohužel špatným koncem pro nás. Ve třetí třetině jsme zase udělali individuální chyby, které soupeř dokázal potrestat. Musíme na jejich odstranění stále pracovat. Při power-play si kluci špatně rozebrali hráče, přitom tam byl jasný pokyn, kdo si koho bere, a bohužel nám na led skočil sedmý hráč. Jakub Škarek dnes chytal fantasticky a on ani my se nemáme za co stydět. Výkon týmu podpořil svým výborným výkonem. To, že mu je patnáct a kousek, svědčí o tom, že je opravdu dobrý. Zápas měl dnes výbornou atmosféru, na koho jiného by lidi měli přijít než na Slavii Praha či na tým z vršku tabulky, který chce hrát hokej a nepřijede sem hrát "zanďoura". Myslím si, že lidi, kteří na zápas přišli, nemohou litovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie