Vítězný gól v nájezdech je slabá náplast, tohle měly být tři body pro Duklu, lituje Tomáš Čachotský

17.12.2015 / Tomáš Lysý

Celkem jedenáct branek padlo při předehrávce 34. kola mezi Duklou a Slavií. A že se tedy bylo na co dívat. Tři góly byly vstřeleny při vyloučení, tři góly – z toho jeden vlastní – v oslabení. Rozhodnutí přišlo v samostatných nájezdech a vzhledem k tomu, že Jihlavu nastoupil Tomáš Čachotský, hostující celou sezonu z mateřského klubu ve Zlíně, musí už nyní být jasné, kdo trestná střílení rozhodl. „Za stavu 5:2 to byl jasný zápas pro nás, měly to být jasně tři body. Tohle by se asi stávat nemělo, bohužel. Mrzí mě, že jsem byl na ledě, když padly poslední dva góly Slavie,“ říká zasmušilým hlasem „Čagy“. Jihlava v závěru zápasu ztratila vyhraný zápas, nakonec brala dva body za výhru 6:5 po samostatných nájezdech.

Dva góly a dvě asistence, jeden plusový bod, toť vizitka obránce Tomáše Kalába

Již šestým rokem působí v Jihlavě a prožívá zatím nejvydařenější sezonu. Dukla okupuje nejvyšší příčku tabulky, i přes sedmnáct obdržených branek v posledních čtyřech utkáních mají červenožlutí druhou nejlepší obranu ligy Tomáš Kaláb patří k jejím pilířům. Během letošní sezony nasbíral již stejně bodů jako za dvě předchozí základní části dohromady. Proti Slavii se blýskl čtyřmi body za dva góly a dvě asistence, navíc sebral jeden plusový bod za pozitivní účast na ledě. Spokojený však být nemohl. „Po vývoji zápasu jsou dva body málo. Měli jsme zápas za stavu 5:2 pod kontrolou. Místo toho, abychom si uhlídali prostor před bránou, jsme z něj dostali dva góly v power-play. Bodově to pro mě bylo nejlepší utkání v sezoně, ale je škoda, že nebylo vítězné,“ řadí pochopitelně „Kaby“ týmový úspěch mnohem výše než svůj osobní zápis.

Před zápasem byla pokřtěna kniha o legendárním obránci Janu Suchém, který ve své době dával mnohdy více gólů než útočníci. Že by se Tomáš Kaláb nechal ikonou obranných řad Dukly a československé reprezentace inspirovat? „S ním se srovnávat nemůžu, to je vynikající obránce. Dnes mi to tam prostě napadalo,“ prohodil se smíchem.

Tomáš Čachotský, mistr bekhendových blafáků, hodně lituje nevydařeného závěru

Velké pozdvižení vzbudila mezi fanoušky Dukly zpráva, že se vrací jejich oblíbenec. Byť zřejmě jen na jeden zápas, byl v centru pozornosti. Tomáš Čachotský, který před sezonou kývl na zlínské roční extraligové hostování, přijel pomoci mateřskému klubu. Současná generace fanoušků bude jednou vzpomínat na to, jak plejer s číslem 90 a vytříbenou technikou rutinně proměňoval blafáky do bekhendu. Během nájezdů totiž poslal Duklu ve druhé sérii do vedení, čtvrtou sérií rozhodl zápas. Ano, blafákem do bekhendu. „Jsem rád, že to tam v nájezdech padlo. Je to ale slabá náplast, tohle měly být tři body pro Duklu,“ odmítal posmutněle chválu.

Nebylo se čemu divit. Dukla ještě minutu a půl před koncem vedla 5:3, ovšem sešívaným hned dvakrát vyšel risk při hře bez gólmana. „Za stavu 5:2 to byl jasný zápas pro nás, měly to být jasně tři body. Tohle by se asi stávat nemělo, bohužel. Mrzí mě, že jsem byl na ledě, když padly poslední dva góly Slavie,“ litoval „Čagy“, který po zápasu bezprostředně mířil zpět do Zlína.

František Zeman a Milan Razým hodnotí zápas Dukla – Slavia 6:5 sn.

Na pozápasové tiskové konferenci tentokrát vládla uvolněnější atmosféra. Oba trenéři se shodli, že výsledek je ztrátou pro Jihlavu, která ještě šest minut před koncem vedla o dva góly. Řeč také přišla na umění Tomáše Čachotského při samostatných nájezdech, kdyse František Zeman se smíchem podivoval, že mu jeho fintu gólmani pořád „žerou.“ Milan Razým naopak s úsměvem podotkl, že si Dukla dobře nacvičila situaci před vlastním gólem. Na konci František Zeman s úsměvem podotknul, že 2+2 body jsou dobrou vizitkou pro Tomáše Kalába, který ve dvanácté minutě dostal tělo plus mantinel a doktor jej chtěl stáhnout ze hry.

Autor videí: Tomáš Lysý a HZStv1

Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 6:5 sn.

Autor: HZStv1