6:5sn
(1:1, 3:1, 1:3 - 0:0)

Neskutečný zápas. Jihlava v závěru ztratila dvougólové vedení, aby brala výhru po nájezdech. Hned tři góly padly v oslabení!

16.12.2015 / Tomáš Lysý

První třetina zápasu mezi Jihlavou a Slavií přinesla spoustu zajímavých okamžiků. V deváté minutě se hosté dostali ve vlastním oslabení do vedení, poté při dvojnásobné přesilovce srovnal Richard Diviš. Druhá třetina přinesla góly až na konci. V další přesilovce vrátil domácím vedení Tomáš Kaláb, které ihned navýšil Michal Důras. Dukla si hned vzápětí vstřelila v přesilovce vlastní gól, ovšem stejnou početní výhodu zužitkoval Tomáš Kaláb. Pět minut po začátku třetí části dala gól v oslabení také Jihlava, trefil se Michal Důras. Jenže hosté šest minut před koncem snížili a v závěru se jim vyplatil risk s hrou bez gólmana, když dvěma góly v rozmezí čtyřiačtyřiceti vteřin poslali zápas do prodloužení. O vítězi zapasu rozhodly až samostatné nájezdy, které rozhodl Tomáš Čachotský.
16.12.2015 17:30, WSM Liga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Grebenyuk, Parýzek – Diviš, Čachotský, Gríger – Jergl, Skořepa, Důras – Harkabus, Melenovský, Kohout – Anděl, Březina, Flek
6

HC Slavia Praha

Hylák (na nájezdy Frodl) – Krstev, Knot, Hraško, Pavlin, Kolařík, Andrlík, Růžička – Hruška, Mikulík, Jiránek – Markovič, Vas, Robinson – Čermák, Šafránek, Bahenský – Micka, Kašpařík, Kubica
5
Branky a nahrávky: 15. Diviš (Kaláb), 35. Kaláb (Šimek, Jergl), 37. Důras (Kaláb, Čachotský), 38. Kaláb (Čachotský), 45. Důras (Zadražil, Skořepa), rozh. náj. Čachotský – 9. Kašpařík (Bahenský, Pavlin), 37. Mikulík, 54. Bahenský (Čermák, Kašpařík), 59. Vas (Hruška, Čermák), 60. Čermák (Pavlin, Hruška). Rozhodčí: Petružálek – Křivohlavý, Špringl. Vyloučení: 3:8. Využití: 3:0. V oslabení: 1:2. Diváci: 2468. Střely na branku: 38:43. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 5:5, 6:5.

Průběh utkání

Před úvodním buly zápasu byla slavnostně pokřtěna kniha o legendárním obránci Dukly a československé reprezentace Janu Suchém, jenž byl ve své době nejlepším obráncem světa. „Souška“ poté provedl čestné buly a jal se sledovat snažení obou týmů.

Začalo se pořádně zostra. V první šanci byl Flek, jenž zblízka orazítkoval beton Hyláka. Slavia se mohla radovat v polovině čtvrté minuty. Krstev našel zpoza branky mezi kruhy Čermáka, forvard vystřelil z první a už zvedal ruce nad hlavu. Zdálo se, že se puk odrazil od dolního oblouku tyče, ovšem hlavní sudí Miroslav Petružálek rozpažil. Dle jeho názoru šel kotouč ven od horní tyče. Byly k vidění i tvrdé souboje, po jednom z nich odjel Kaláb otřesen na střídačku. V osmé minutě měli domácí první početní výhodu, jenže ztratili na modré puk. V situaci dva na jednoho přihrál Bahenský před branku na Pavla Kašpaříka, mířícího přesně mezi betony Honzíka. Dukla mohla srovnat také v oslabení. Situaci dva na nikoho nevyužil Čachotský, se spoluhráčem mířil sám na branku. Ale před Hylákem dostal puk zpět a neměl již místo k prostřelení, ovšem byl seknut soupeřem. Chvíli poté hosté znovu faulovali a po návratu vyloučeného Důrase se Jihlavě naskytla dlouhá přesilovka pět na tři. Ta byla hned využita, Richard Diviš vypálil z levého kruhu a trefil se "teploměrem" pod pravou ruku gólmana - 1:1. Jergl poté tečoval puk těsně vedle branky, Harkabusovu střelu hned po buly chytil lapačkou Hylák a zaskvěl se také Honzík, jenž vychytal Robinsona.

Tempo hry trošku opadlo v druhé části. Oba týmy sice dokázaly zavézt puk před branku soupeře, nicméně scházela finální přihrávka či přesnější střelba. Po závaru před slávistickou svatyní nedokázal zblízka přesně zamířit Flek. Také Andrlík mohl změnit vyrovnaný stav, jeho střela na bližší stranu branky orazítkovala tyčku. V polovině utkání dostali domácí čtyřminutovou přesilovku a ač se jim první část nevydařila, ve druhé se prosadili. Šimek diagonálně přihrál Tomáši Kalábovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě, Hylák nic neviděl. Za minutu a čtvrt bylo na domácí střídačce ještě veseleji, Kaláb vyzval Michala Důrase ke střele, zkušený hráč si na pravém kruhu zpracoval puk a poslal jej přesně pod víko. Jenže Slavia znovu dala gól v oslabení. Pavlin nahodil puk před branku, kde se jej snažil tečovat Milan Mikulík. Neúspěšně, ovšem vyhození puku si domácí srazili k pravé tyči. Šťastný gól Pražanů Duklu nepoložil, hned z následné akce využil přesilovku Tomáš Kaláb a po přihrávce Čachotského zamířil z první naprosto přesně - 4:2. Hosté mohli snížit také v přesilovce. Honzík vytáhl dobrý zákrok proti teči Hrušky a Robinson měl dorážkou z nulového úhlu těžkou pozici.

Také Dukla si připsala gól v oslabení. V pětačtyřicáté minutě Zadražil na obranné modré vybojoval puk pro Michala Důrase a jihlavská šestadevadesátka poslala v úniku puk mezi betony gólmana. Pokud domácí fanoušci začínali s oslavnými chorály, netušili, co se stane ve druhé polovině třetí třetiny. Šest minut před koncem Dukla na modré ztratila puk, Kašpařík našel před branou Zdeňka Bahenského, a ač se Honzík natahoval, seč mohl, další extraligový matador poslal puk do levého horního rohu. Zdálo se, že červenožlutí dvougólové vedení udrží. Slavia si vzala dvě minuty před koncem oddechový čas a Alexandr Hylák šel z klece. A risk se sešívaným vyplatil hned dvojnásob. 58:32 – důrazný János Vas dotlačil před brankou do sítě vyraženou střelu Hrušky. 59:16 – Hruška poslal puk před Honzíka, kde jej zkrotil Pavlin pro Miloslava Čermáka a jeho střela pod horní tyč poslala zápas do prodloužení.

V pětiminutovém nastavení se žádné výrazné akce neudály. Oba týmy jakoby byly smířeny, že extra bodu navíc rozhodnou samostatné nájezdy, což se stalo. Do branky Slavie šel Dominik Frodl a při druhé sérii mu ukázal Čachotský svůj oblíbený blafák do bekhendu. Hned z dalšího nájezdu se trefil stejným způsobem Mikulík. Drama pokračovalo, Kohout se trefil do šibenice a Robinson poslal kotouč pod horní tyč. Po obrátce neuspěl napodruhé Mikulík a když Tomáš Čachotský znovu ukázal, jak správně provést blafák do bekhendu, bylo hotovo - 6:5 po samostatných nájezdech, které skončily 3:2.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme dnes body jasně ztratili. My jsme chvíli před koncem vedli o dva góly a trestuhodně jsme o to vedení přišli. Možná to vypadalo, jako bychom to udělali schválně kvůli Tomáši Čachotského a jeho dvou nájezdech (směje se). Hráči dnes nesplnili to, co jsme si řekli a dovolili jsme soupeři dvakrát skórovat před naší bránou. Dnes jsme to byli my, kdo ztratil body.

Milan Razým (HC Slavia Praha): Dnes ztratili domácí, když vedli o tři branky těsně před koncem a nám se podařilo utkání ještě zdramatizovat. Ten druhý bod si Dukla vzala potom v samostatných nájezdech. Dovolím si říct, že při hře pět na pět jsme byli lepším týmem, ale součástí hry jsou přesilové hry a oslabení, které jsme dnes nezvládli. Jednak jsme udělali spousty zbytečných faulů, čehož dnes soupeř využil. Na jednu stránku pochvala pro kluky, že to dnes nezabalili a na druhou stránku se musíme zamyslet nad fauly, co jsme dnes provedli.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie