Před novým rokem čekají Duklu ještě dva zápasy. První z nich na ledě Kadaně

27.12.2015 / Tomáš Lysý

Vánoční svátky, před kterými udrželi červenožlutí první místo v tabulce, jsou pryč. Po dvanácti dnech od posledního zápasu čeká Jihlavu další utkání, a to na ledě hodně nepříjemné Kadaně. Dukla letos již jednou na stadion partnerského týmu Chomutova zajížděla, v závěru však přišla o všechny tři body.
Podaří se nyní hokejistům z krajského města Vysočiny obrat hráče Sportovního klubu o body? Utkání pětatřicátého kola startuje na zimním stadionu v Kadani v 18:00. Pokud se nepřipojíte ke skupince fanoušků Dukly, která na sever Čech míří osobně, můžete sledovat tradiční textový onlajn.

Neklidné léto a výborná současnost kadaňského klubu

Nechybělo moc, aby jihlavská Dukla jezdila místo Kadaně do jiné destinace. Například do Frýdku-Místku. Spekulovalo se, že prvoligová licence kadaňského klubu bude prodána právě do ambiciózního klubu z moravskoslezského kraje. Sportovní klub žil dlouho v nejistotě nejen jaká bude jeho budoucnost, ale zda se na severu Čech vůbec bude hrát hokej. Podařilo se. Piráti Chomutov si Kadaň nadále nechali jako svůj partnerský tým a klub s černou, žlutou a bílou barvou se mohl připravovat na osmnáctou sezonu v první lize.

Dalším otazníkem byl hráčský kádr. Karel Ton, Petr Jíra či Martin Charousek, toť na první ligu ostřílená a zkušená jména. Tito hráči již před sezonou v Kadani nepokračovali. Farma Chomutova omladila svůj kádr, na škodu to však rozhodně nebylo a není. Vždyť Marku Račukovi, který vládne jak týmové produktivitě tak tabulce střelců (12+19) je teprve třiadvacet let a letos již okusil v Chomutově extraligu. O mnoho více není ani dalším oporám týmu. Čtyřiadvacet let je Romanu Chloubovi, který je druhým nejpilnějším sběratelem bodů a v sedmnácti zápasech za Piráty vstřelil tři góly. V obraně tvrdí muziku zkušený Jakub Trefný, jenž je ve 34 letech vůbec nejstarším hráčem týmu. Za zmínku stojí rovněž jméno chomutovského šikuly Davida Kašeho, který ale obranu Dukly zaměstnávat nebude, jelikož je na akci reprezentační dvacítky a s „A“ na dresu patří k oporám týmu. V brance nejčastěji nastupuje Tadeáš Dvořák, jenž letos za SK Kadaň odchytal dvanáct zápasů.

Nastoupili v dresu soupeře

Za jihlavský tým nastupoval v minulosti obránce Martin Rýgl, který v sezoně 2005-06 hrával za juniorku i Áčko červenožlutých. V Kadani také působí kmenový hráč Chomutova Šimon Szathmáry. Mladý obránce je odchovancem Dukly, za kterou nastupoval až do staršího dorostu sezony 2010/11. Poté však vnuk legendárního Jana Suchého odešel hledat štěstí do týmu Pirátů. Loňskou sezonu nastoupil ke třem zápasům za Jihlavu také útočník Matěj Zadražil, jenž letos odehrál za Kadaň čtyři zápasy a poté putoval do Prostějova. Část sezony 2009-10 a téměř celý ročník 2012/13 odehrál za Kadaň současný útočník Dukly Filip Seman, jenž ale do zápasu určitě nenastoupí, je na marodce. Sedmadvacet zápasů sezony 2011-12 odehrál za Sportovní klub také Ríchard Diviš s bilancí 8+13. Výčet Dukláků v dresu Kadaně uzavírá Martin Kohout (loni sedm zápasů) a jeden duel v sezoně 2010-11 odchytal v dresu SK také Lukáš Sáblík.

Dukla udržela během Vánoc první místo v tabulce

Poslední zápas Dukly se datuje ještě k předvánočnímu času. Dne 16.12. Jihlava hostila Slavii Praha a dlouho se zdálo, že utkání dotáhnou červenožlutí ke třem bodům. Ještě šest minut před koncem vedli 5:2. Pražané ale stačili srovnat a zápas nakonec došel až do nájezdů, ve kterých se radovala Jihlava hlavně zásluhou Tomáše Čachotského. Když Kladno dva dny před Vánoci vedlo na ledě Ústí již 4:0, vypadalo to, že Rytíři vystřídají Duklu v čele tabulky. Jenže poté předvedli ústečtí hokejisté fantastický obrat, zvítězili 6:5 a Jihlava tak o bod stále vede WSM Ligu. Na vedoucí dvojku se však dotáhl Motor České Budějovice, jenž na sedmdesátibodovou Duklu ztrácí jen dva bodíky.

Poslední vzájemný zápas: Jihlava – Kadaň 7:5

První třetina zápasu mezi Duklou a Kadaní by se mohla rozdělit na dvě odlišné poloviny. Zatímco během devíti minut se Jihlava po gólech Filipa Semana, Michala Důrase a Davida Březiny ujala vedení, hosté góly ve čtrnácté a devatenácté minutě snížili na rozdíl jedné branky. Červenožlutí si ve druhém dějství vzali třígólové vedení zpět, když se z presilových her prosadili znovu Filip Seman a poté Marek Prokš. V pětačtyřicáté minutě to bylo po dvou gólech Kadaně opět o gól. Jihlava vzápětí uskočila svému soupeři druhým gólem Davida Březiny, nicméně hosté se druhou trefou Davida Kašeho znovu dostali na dostřel. Drama tak bylo na světě. Utnul jej minutu a třiapadesát vteřin před koncem sedmým gólem domácích Jakub Flek. Jihlava tak zvítězila nad Kadaní 7:5.
Branky a nahrávky: 7. Seman, 7. Důras (Anděl, Grebenyuk), 9. Březina (Gríger, Malec), 29. Seman (Diviš, Štebih), 38. Prokš (Diviš, Honzík), 48. Březina (Seman), 59. Flek (Diviš, Kaláb) – 14. D. Kaše (Drtina, Račuk), 19. Šťovíček (Sloboda, Rohan), 43. Šťovíček (Hlava, Chrpa), 45. D. Kaše (Račuk, Chlouba), 54. Chlouba (D. Kaše).Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Křivohlavý. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1651. Střely na branku: 34:36. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:4, 6:4, 6:5, 7:5. Třetiny: 3:2, 2:2, 2:3.
Jihlava: Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Zadražil, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Tomeček – Anděl, Flek, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Malec, Gríger, Březina
Kadaň: Dvořák (9. Dlouhý) – Drobný, Drtina, Trefný, Szathmáry, Blaha, Rohan, Černý – Račuk, D. Kaše, Chlouba – Zadražil, Kverka, Vrána – Hlava, Hejcman, Chrpa – Vaněk, Štovíček, Sloboda

POPRVÉ TO NEVYŠLO. V prvním zápase sezony na ledě Kadaně se červenožlutí v patnácté minutě radovali z vyrovnání a ve druhé části poslal Duklu do vedení Josef Skořepa. Zápas však Jihlava nedotáhla do vítězného konce. Pět minut před koncem totiž Sportovní klub srovnal, v samotném závěru zápasu využil Lukáš Vrána přesilovku a přiřkl Severočechům tři body. Na Horáckém zimním stadionu viděli diváci velkou přestřelku, ve které se červenožlutí radovali hned sedmkrát oproti pěti zásahům Kadaně. Jak dopadne utkání mezi Kadaní – třetím nejlepším domácím týmem soutěže – a Jihlavou – třetím nejlepším týmem na venkovních kluzištích – tentokrát? Foto: Tomáš Buksa

WSM Liga 35. kolo:

sobota 19. prosince 2015
HC Benátky nad Jizerou – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. 4:6
pondělí 28. prosince 2015
SK Kadaň – HC Dukla Jihlava (18:00)

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Most (17:30)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC AZ Havířov 2010 (18:00)

WSM Liga 36. kolo:

úterý 15. prosince 2015
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – LHK Jestřábi Prostějov 3:4
středa 30. prosince 2015
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Most (17:30)
HC AZ Havířov 2010 – SK Kadaň (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Slavia Praha (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)