Jestli nás chce Třebíč do play-off a dostane se do něj, nemáme problém jí porazit, říká David Honzík po derby Vysočiny

31.12.2015 / Tomáš Lysý

Pokud v jednom rozhovoru s hráčem Třebíče Matějem Pekrem byla položena otázka, že o některých návštěvách Horácké Slavie si Dukla může nechat jen zdát, třetí derby Vysočiny dalo jasnou odpověď. Na Horácký zimní stadion si našlo cestu 4787 diváků – nejvíce v historii vzájemných zápasů. Dosavadní rekord byl již hodně zapadaný prachem, 19. ledna roku 2000 přišlo na zápas Třebíč – Dukla 4600 diváků. Jihlavští hokejisté v posledním utkání roku 2015 ještě chvilku před koncem vedli, tři body však neudrželi. „Určitě nesouhlasím s tím, že Třebíč byla lepší. My jsme se do nich tlačili celý zápas. Pokud berou to, že když šedesát minut brání, že jsou lepší, tak nevím…,“ míní gólman červenožlutých David Honzík, který nakonec samostatným nájezdům čelit nemusel. Utkání rozhodla přesilovková rána Mihy Štebiha v prodloužení.

Ještě před vhozením úvodního buly nastoupil před slušně zaplněnými ochozy na led personál Dětského oddělení Nemocnice Jihlava, oblečený v dresech Dukly Jihlava. Hráči A-týmu Dukly mezi sebou vybrali částku 40.000 Kč, která byla před Vánoci fyzicky předána právě Dětskému oddělení. Symbolický šek převzal primář oddělení MUDr. Martin Zimen z rukou kapitána týmu Jiřího Dobrovolného a poté se všichni odebrali do hlediště podporovat jihlavský tým.

Dohromady se třetí derby Vysočiny tohoto roku přišlo podívat 4787 diváků, což je nový rekord v návštěvnosti zápasů Dukla - Třebíč. Srovnatelné mohly být snad jen zápasy sezony 2001-2002, kdy na všechna čtyři utkání mezi regionálními rivaly přišlo přes 4000 lidí. Dosavadní rekord držel zápas z 19. ledna 2000, kdy do Třebíče přišlo na Duklu 4600 diváků.

Miha Štebih: Dostal jsem přihrávku a propálil jsem to

Slovinský obránce měl prsty již ve druhém gólu Dukly. Nahodil za branku puk, kde jej vzal Dávid Gríger a propasíroval pod betony gólmana do sítě. Když už to vypadalo, že domácí celek vyhraje za tři body, přišlo z hole Davida Dolníčka srovnání. Zápas tak šel do prodloužení, které v přesilovce rozhodl právě Miha Štebih ranou od modré. „Dostal jsem nahrávku od Alexe Grebenyuka a jen jsem to propálil. Dvacet třicet čísel nad ledem a propadlo to tam,“ komentuje lakonicky rozhodující gól, který byl jeho pátým v sezoně. Slovinský reprezentant poté se smíchem přiznává, že poslední den právě končícího roku tak bude přece jen radostnější. „Po vítězné derby bude Silvestr veselejší, ale prvního ledna je trénink,“ směje se a upozorňuje zároveň. A že smíchu při jeho ohlasech bylo více než dost. Když šel kolem Mihy Štebiha nejlepší střelec Dukly Josef Skořepa, začal na beka dělat různá gesta a legrácky.

David Honzík: Druhému gólu předcházel jasný faul

Nebyl to pro něj jednoduchý zápas. V první třetině na Davida Honzíka příliš střel nešlo. Leč v závěru úvodního dějství smolně inkasoval, když si nepovedenou střelu Romana Erata srazil do vlastní sítě Ondřej Šafář. Dvě minuty před koncem vytahoval puk ze sítě podruhé, když se trefil do šibenice David Dolníček. Ale… „Před druhým gólem byl neodpískaný faul na Marka Melenovského. Myslím si, že tohle by se nemělo stávat a z následné akce padl vyrovnávací gól,“ směřuje výtku k hlavnímu rozhodčímu gólman Dukly, který na pozápasové ohlasy přišel již v civilním oblečení. Kvůli Jiřímu Mičkovi se totiž prvně musely dělat rozhovory s trenéry. Na druhou stranu tak mohl David Honzík nepřímo reagovat na prohlášení třebíčského kouče, že Horácká Slavia byla lepším týmem a že by Třebíč chtěla Duklu do play-off. „Určitě nesouhlasím s tím, že Třebíč byla lepší. My jsme se do nich tlačili celý zápas. Pokud berou to, že když šedesát minut brání, že jsou lepší, tak nevím…,“ míní David Honzík. „A jestli se Třebíč dostane do play-off, tak je nemáme problém porazit,“ doplňuje gólman, který je dle průměrné úspěšnosti zákroků nejlepší v celé lize.

František Zeman: Nejslabším článkem byli rozhodčí. Jiří Mička: Byli jsme lepší a měli jsme vyhrát

Bývá zvykem nejen na Horáckém zimním stadionu, ale i v ostatních hokejových arénách, že bezprostředně po utkání následují ohlasy s hráči a až poté tisková konference s trenéry. Již při minulém zápasu Třebíče v Jihlavě se Jiřímu Mičkovi nelíbilo, že musel na tiskovou konferenci čekat. Proto nyní následovaly nejprve ohlasy s trenéry a až poté rozhovory s hráči. Avšak třebíčský trenér dal pokyn k zahájení tiskové konference ještě dříve, než byli přítomni všichni zástupci médií a pořadatel… „Uděláme všechno pro to, abychom se dostali do play-off. A pokud se tam dostaneme, strašně bych si přál, abychom hráli s Jihlavou. Pak to bude všechno úplně jiné,“ sdělil Jiří Mička, který nechtěl hodnotit výkon hlavního arbitra. „Rozhodčího nebudu komentovat. Myslím si, že dneska jsme byli lepší a měli jsme vyhrát,“ znělo z jeho úst. František Zeman, asistent trenéra Dukly Petra Vlka, měl odlišný názor. „Byli jsme o kousek lepším týmem. Před prodloužením jsme si řekli, že si půjdeme pro bod, a podařilo se nám to,“ nechal se slyšet jihlavský kouč, adresující výtky směrem k rozhodčím. „Oba dva mančafty předvedly parádní výkon. Nejslabším článkem byli tři rozhodčí, kteří kazili hru,“ prohlásil František Zeman.

Závěr děkovačky hráčů Dukly s fanoušky, kteří vytvořili parádní atmosféru

Autor videí: Tomáš Lysý.

Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 3:2 pr.

Autor videa: HZStv1.