Poslední domácí zápas Jihlavy před play-off je zde. Dukla vyzve v hokejové bitvě Motor!

12.02.2016 / Tomáš Lysý

Měl to být hlavní šlágr předposledního kola WSM Ligy a přímý souboj o druhé místo v tabulce. Zůstalo pouze u první charakteristiky, ta druhá se po domácí prohře Dukly s Mostem rozplynula téměř do ztracena. Nepodařený zápas musí jihlavští hokejisté rychle hodit za hlavu a pokusit se udobřit si fanoušky v zápase proti tradičnímu soupeři, českobudějovickému Motoru. Zápasy těchto dvou tradičních rivalů vždy mají pořádný náboj a nejinak tomu bude i v sobotu 13. února 2016 od 17:30, kdy bude na Horáckém zimním stadionu vhozeno úvodní buly.
Byla by jistě škoda nechat si tuto bitvu ujít, nicméně pro všechny případy je znovu připraven tradiční onlajn přenos.

Videopozvánka "Dobrase" a soutěž o tři vstupenky

Jedná se o jednoduché počty. Celky WSM Ligy budou bojovat ještě o šest bodů (vyjma Havířova a Prostějova se vzájemnou dohrávkou k dobru). Třetí Jihlava tak může stále usilovat o druhé místo tabulky, na Motor však ztrácí pět bodů a nemá situaci ve svých rukách. Na rozdíl od minisouboje se Slavií o třetí místo. Čtvrtí Pražané ztrácí na Duklu čtyři body a Jihlavě stačí k „bronzovému“ stupínku zisk dvou bodů. Ať tak či tak, je jisté, že červenožlutí budou v první čtyřce a čtvrtfinále začnou na Horáckém zimním stadionu. Bylo by proto záhodno, aby se Dukla naladila na domácí vítěznou vlnu. Kdy jindy než ve šlágru kola proti Českým Budějovicím. K tomu budou jihlavští hokejisté potřebovat podporu fanoušků, kterým však středeční prohrou s Mostem příliš radosti neudělali. Nalákat diváky do ochozů, kteří by svým povzbuzováním pomohli Dukle ke třem bodům, se snaží i kapitán týmu Jiří Dobrovolný ve videopozvánce.

Stále je možné soutěžit o tři vstupenky na tento zápas. Stačí si otevřít duklácký kvíz, odpovědět na pět otázek a doufat, že v případě správných odpovědí bude stát štěstí na správné straně. Kvíz bude ukončen v pátek 12. února úderem 20 hodiny.

Soutěžte v dukláckém kvízu o tři vstupenky na atraktivní duel s Motorem

Třetí rok po sobě kroutí českobudějovičtí hokejisté druhou nejvyšší tuzemskou soutěž. Po ztrátě extraligové licence v roce 2013 bylo úspěchem, že Motor za obrovské solidarity vedení, fanoušků a sponzorů dal vůbec dohromady prvoligový tým pro sezonu 2013/14. Ta nedopadla pro Jihočechy nijak zvlášť dobře, v tabulce jim po základní části patřila desátá pozice, která stačila pouze na zápasy o udržení. Jaké to nebe a dudy v porovnání s následujícím ročníkem. České Budějovice skončily na druhé pozici za suverénním Chomutovem a přes Benátky a Třebíč si proklestily cestu do baráže o extraligu. V duelech proti Olomouci, Pirátům a Slavii již tým s útočnou vozbou Josef Straka – Tomáš Nouza obsadil při skóre 7:26 poslední čtvrté místo se ziskem jednoho bodu, který přišel až v posledním duelu proti Pražanům. Ovšem cenné barážové zkušenosti se mohou družině trenéra Petra Rosola hodit v právě probíhající sezoně.

České Budějovice ještě bojují o první místo

V ní platí, že každý chvilku tahá pilku. S prvním místem tabulky již měly tu čest právě České Budějovice, dále pražská Slavia, kladenští Rytíři, jihlavská Dukla a nyní znovu Kladno. To má na svém kontě rovných 100 bodů a v předešlém zápase již mohlo pevně uchopit první místo, jenže z jihu Čech odjelo s porážkou 2:6. Druhý Motor se tak Rytířům přiblížil na tři body a ještě může bojovat o nejlepší pozici před play-off, musí však spoléhat na zaváhání soupeře. Na druhou stranu, českobudějovičtí nemají stoprocentně jisté ani druhé místo, třetí Dukla na ně totiž ztrácí pět bodů, ovšem zde mají vše pevně ve svých rukách. Není s podivem, že týmové statistiky ovládá nejproduktivnější muž loňského ročníku první ligy Josef Straka s bilancí 20+32 v devětačtyřiceti zápasech, jemuž letos patří čtvrté místo celkových statistik. Hned za ním je v rámci týmu i celé ligy Tomáš Nouza, jinak s třiadvaceti góly nejlepší střelec týmu. „Železným“ mužem týmu je bek Jakub Suchánek, který zatím jako jediný nastoupil do všech zápasů letošního ročníku první ligy, zároveň s náskokem vede bodování obránců (7+20). V brance se téměř pravidelně střídají Ondřej Bláha (31 zápasů) a David Gába (23 zápasů), třikrát se mezi tyče postavil Petr Kváča.

Na zápas pořádají autobusový výjezd fanoušci Dukly z Humpolce

Na očekávaný sobotní zápas 51. kola WSM Ligy mezi Duklou a Českými Budějovicemi vyráží do Jihlavy také početná skupina fanoušků z Humpolce a okolí. „V sobotu 13.2. 2016 vypravují fanoušci z okolí Humpolce autobus na šlágr kola proti Motoru České Budějovice. Autobus vyjíždí z Koberovic u Humpolce přesně v 15:30 a poté pojede po trase Speřice – Jiřice – Humpolec (pošta). Cena bude přibližně 80 Kč,“ říká spoluorganizátor akce Martin Prchal. „Autobus na Duklu společně s bratry Hůlovými vypravujeme tradičně každý rok. Buď na zajímavý zápas základní části nebo na zápasy playoff, jelikož Dukla má na Humpolecku slušnou fanouškovskou základnu. Věříme, že tento výjezd nebude poslední a na zápasy playoff se udělají další,“ dodává bývalý bubeník jihlavského kotle s přezdívkou "Čoudek". Zájemci z míst po trase či blízkého okolí se mohou ozvat na telefonní číslo 732 318 615 (Michal Hůla) a rezervovat si místo v autobuse. Odkaz na Facebooku a plakát výjezdu.

Poslední vzájemný zápas

38. kolo: ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 3:2
Do zápasu 38. kola WSM Ligy mezi Českými Budějovicemi a Duklou vstoupili lépe domácí. Již v páté minutě rozjásal vyprodanou Budvar arénu, vyjma části jihlavských fanoušků, kapitán Motoru Josef Straka. Na další gól se muselo čekat až čtyřiadvacáté minuty, krásnou přihrávku Důrase využil Josef Skořepa. Stejně jako v první dvacetiminutovce, i ve druhé byl zápas hodně vyhecovaný s množstvím šarvátek. Vstup do třetí třetiny se Jihlavě zle nevyvedl, inkasovala již po jedenácti vteřinách a krátce poté přidal Luboš Rob třetí gól Motoru. Jiskřičku červenožluté naděje oživil v polovině třetiny Lukáš Jícha. Jenže v závěru poslal sudí hosty znovu do čtyř a domácí si již výhru pohlídali - 3:2.
Branky a nahrávky: 5. Straka (Nouza, Kuchejda), 41. Chovan (Květoň, Pajič), 44. Rob (Žálčík, Kříž) – 24. Skořepa (Důras, Flek), 50. Jícha (Diviš, Melenovský). Rozhodčí: J. Jílek - Šperl, M. Jílek. Vyloučení: 4:8, navíc Kohout (JIH) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6421 (vyprodáno). Střely na branku: 45:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2..
Motor: Gába (18. Bláha) – Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Bohunický – Květoň, Pajič, Chovan – Nouza, Straka, Kuchejda – Žálčík, Rob, Babka – Marek, Mikyska, Švihálek
Dukla: Honzík – Zadražil, Dobrovolný, Baránek, Grebenjuk, Kaláb, Šafář, Štebih, Parýzek – Diviš, Březina, Anděl, Jícha, Flek, Beránek, Melenovský, Kohout, Skořepa, Malec, Důras

VÝBORNÉ HOKEJOVÉ BITVY. Zápasy mezi Duklou a Motorem nabízí často vše, co k hokeji patří a proč jej dělá výjimečným. I díky dvěma prolínacím soutěžím: baráží 2003-04, kdy Jihlava poslala České Budějovice o patro níž a které jí za rok oplatili stejnou mincí. Vše je nyní umocněno posledním vzájemným duelem na ledě Motoru, kde se odehrál „incident“ Gába – Kohout. Daný moment nezachytil objekt českobudějovického kameramana a Jihočeši počastovali Martina Kohouta za „zákrok“ na svého gólmana tvrdou kritikou. O den později spatřil světlo světa záznam členů jihlavské HZStv1 (PromoTeamu HCD), který ukázal, že daná situace nebyla „až tak horká“ a o úmysl se skutečně nejednalo. Nebylo by se čemu divit, kdyby nyní došlo na nějakou tu šarvátku. Foto: Josef Plechatý.

51. kolo WSM Ligy: sobota 13. února 2016

HC Slavia Praha – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (15:00)
SK Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30).

Dohrávka 47. Kola WSM Ligy: pondělí 15. února 2016

LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)

52. kolo WSM Ligy: středa 17. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (18:00).