4:2
(0:0, 2:0, 2:2)

Jihlava porazila Motor doma i podruhé, opět stejným výsledkem, a zajistila si třetí místo

13.02.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní dějství šlágru 51. kola WSM Ligy mezi Duklou a Motorem žádný gól nenabídlo, přesto mohli být diváci spokojeni s nasazením a bojovností obou týmů. Ve druhé třetině provedla Jihlava svému soupeři ukázkovou studenou sprchu, v devětadvacáté minutě zasadila soupeři během třiadvaceti vteřin dva góly z hole Jana Koláře a Filipa Semana. Na začátku třetí části zvýšil vedení domácích Michal Důras a na gól hostí rychle odpověděl Martin Kohout. Znovu tak platí, že když se trefí Jan Kolář, tak červenožlutí berou tři body. V závěru už jen hosté snížili, tři body tak zůstaly na Horáckém zimním stadionu - 4:2.
13.02.2016 17:30, WSM Liga - 51. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Bilčík, Kaláb, Šafář, Štebih, Šimek, Parýzek, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Beránek, Mrňa, Kolář – Harkabus, Seman, Kohout – Prokš, Malec.
4

Banes Motor České Budějovice

Bláha – Kolmann, Kříž, Vráblík, Žovinec, Zíb, Tintěra, Klinecký – Chovan, Rob, Nouza – Květoň, Straka, Kuchejda – Babka, Mikyska, Zálčík – Šuhaj, Točík, Panáček.
2
Branky a nahrávky: 29. Kolář, 29. Seman (Kohout), 42. Důras, 51. Kohout (Harkabus) – 49. Kříž (Rob, Kuchejda), 59. Nouza (Straka). Rozhodčí: Mikula – Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:3, navíc Harkabus (JIH) a Kolmann (CEB) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3917. Střely na branku: 44:38. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Hned po minutě a půl putoval na trestnou lavici jihlavský forvard Harkabus, ovšem Motor si během přesilové hry žádnou vážnější šanci nevypracoval. Jihlava zahrozila na konci šesté minuty, Mrňa přiťukl odražený puk mezi kruhy na Šafáře, jehož ránu jako z děla schoval Bláha bezpečně ve výstroji. Ani Dukla při své první početní výhodě příliš nehrozila, stav tak stále zůstával nezměněn. Velká šance hostí přišla v polovině třinácté minuty. Květoň si na útočné modré obhodil Štebiha, z pravé strany si to namířil přímo před branku a vylámal si zuby na jistém Honzíkovi. Domácí naopak řádně zatopili svému soupeři o čtyři minuty později. Seman zblízka neprotlačil puk do branky, hned poté se kotouč dostal k Beránkovi, který nabil domácímu forvardovi ke střele zblízka, ale ani on nenašel prostor ve výstroji muže v masce hostí. Červenožlutí v závěru nevyužili přesilovou hru, ale po dalším faulu Kolmanna sedmnáct vteřin před koncem úvodního dějství, jenž přineslo zajímavou podívanou, bylo jasné, že druhá třetina začne v poměru pět na čtyři pro hokejisty z Vysočiny.

V ní se Dukla dostala pouze k náznaku šance, když ze zadního plexi odražený puk dopadl k levé tyčce Bláhy, ten jej trošku podcenil a musel celou situaci zachránit svým levým betonem. Při hře v plném počtu předvedli hosté rychlý kontr dva na jednoho, jenž zakončil Žálčík ranou z levého kruhu a také Honzík musel ukázat reflexivní zákrok betonem. Jihlava pak trošku vypadla z tempa, Motor se tlačil před svatyni domácích, jenže bez úspěchu. V osmadvacáté minutě Důras prostrčil puk mezi nohy pro Skořepu. Nejlepší střelec domácích neměl příliš prostoru k zakončení, k odraženému puku se dostal Kolář a Bláha měl co dělat. Kapituloval až v čase 28:12. Po obrovském závaru před brankou propadla střela Jana Koláře do branky když za dalších 23 vteřin předvedl Filip Seman hezkou kombinační akci, zakončenou zcela přesnou střelou z mezikruží o levou tyč branky do sítě, vedla Dukla najednou 2:0. Petr Rosol reagoval na tuto skutečnost oddechovým časem svého týmu. V závěru třetiny se prezentoval střelou kolem levého horního rohu Nouza. Také Budějovice si vykoledovaly půlenou přesilovku a začali třetí část v početní výhodě.

Vráblík na jejím začátku vypálil a z velké trmy vrmy před brankou vzešel jako vítěz gólman Honzík, Jihlava tak oslabení zvládla, naopak krátce po návratu vyloučeného Mrni vstřelila třetí gól. Michal Důras zachytil špatnou rozehrávku soupeře, najel si mezi kruhy a zamířil také přesně k tyči, tentokrát pravé. Na druhé straně se vyznamenal domácí muž v masce po Robově teči Chovanovy střely. Ještě větší šanci hostí zneškodnil Honzík po tom, co se na něj sám řítil Babka. V devětačtyřicáté minutě Motor vykřesal naději po tom, co Luboš Rob, syn jihočeské legendy, vyzval parádní přihrávkou mezi kruhy ke skórování beka Lukáše Kříže. Tentokrát gólman domácích nemohl zasáhnout, i když se roztáhl v brankovišti a snažil se nastavit lapačku. Za okamžik ovšem uťal šance hostí na body Martin Kohout. Harkabus ukázal rychlé nohy, přebruslil Žovince a ač zblízka Bláhu nepřekonal, odražený puk dojel jeho spoluhráč a trefil prázdnou klec.

Snížit mohl v přesilovce Vráblík, mezi kruhy měl moře času ke střele, leč zamířil vysoko nad. V závěru zápasu odvolali hosté gólmana a vyplatilo se jim to. Straka vyhrál buly na Tomáše Nouzu, jenž se rychlou střelou z nacvičeného signálu prosadil - 4:2. Poté již hosté ponechali Ondřeje Bláhu v brankovišti, jelikož riskovali, že dalším gólem bude mít Dukla v případě bodové shody po základní části lepší vzájemné skóre. Pokud skutečně nyní budou mít oba celky shodně bodů, je bilance utkání Jihlavy a Českých Budějovic naprosto shodná – šest bodů na kontech obou týmů při skóre 11:11. A právě druhé místo je jediné, o které se ještě v první čtyřce hraje. Kladno má totiž jisté vítězství po základní části, Slavia naopak čtvrté místo.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Za ten dnešní předvedený výkon si kluci body zaslouží. Samozřejmě my v tomhle potřebuje pokračovat dále a dále. Takže dnes spokojenost.

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice): Přijeli jsme se sem porvat o první místo, ale po výsledku 4:2 se nám to nepovedlo. Soupeři jsme darovali první dva góly, když jsme udělali obrovské chyby. Ale i tak se to dalo ještě zachránit nějakou obětavostí, kterou jsme ale neprojevili. Soupeř využil naše chyby a my ne, takže dnes prohra.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie