Do Havířova jedeme se vztyčenou hlavou a doufám, že minimálně jedno vítězství zpátky přivezeme, říká Michal Důras

02.03.2016 / Tomáš Lysý

Ve druhém čtvrtfinálovém utkání se, oproti prvnímu zápasu, dostali do vedení v úvodní třetině Havířovští. Ovšem Jihlava našla další dva dvougólové střelce. Po Janu Kolářovi v prvním zápase nyní dvakrát přesně mířil Michal Důras s Markem Melenovským, které doplnil jedním zářezem Martin Kohout. „Do zápasu jsme vstoupili špatně, po první výhře jsme si mysleli, že to půjde samo. Pak jsme si k tomu něco řekli a vrátili se k poctivé hře, která nás zdobí celou sezonu,“ ohlíží se za utkáním Michal Důras, jenž ve druhé třetině po dvou parádních nahrávkách otočil skóre na stranu Jihlavy.

První dvacetiminutovka druhého čtvrtfinále zápasu byla ve znamení aktivnějšího Havířova, jenž se po chybné rozehrávce Dukly dostal na konci třetiny do vedení. Dlužno říct, že domácí svojí nepříliš povedenou hrou Slezanům úvodní část hodně usnadnili. V šatně domácího celku tak po první třetině panovalo zřejmě všechno možné, jen ne úsměvy. „Vítězství se nerodilo lehce. Do utkání jsme nevstoupili dobře. Po první třetině jsme si k tomu něco řekli a od druhé třetiny jsme byli lepším týmem,“ popisuje rozdílné části zápasu Michal Důras. „Od gólu na 3:1 se zápas dohrával. Havířov neměl síly na zvrat,“ pokračuje spokojeně jihlavská šestadevadesátka.

Michal Důras: Mysleli jsme si, že to po předchozím zápasu půjde samo

Důvody, proč domácí odehráli první třetinu tak, jak odehráli, se těžko hledají. Přesto je Michal Důras dokázal pojmenovat. „Po prvním vítězství jsme si mysleli, že to půjde samo. Havířov ukázal svojí kvalitu. Pak jsme se vrátili k poctivé hře, která nás zdobí celou sezonu, a takhle musíme hrát dál,“ ví moc dobře dvougólový muž večera. Jeho první – a vyrovnávací – trefa padla v čease 24:08. Když se ukazatel stavu zastavil na údaji 27:27, Jihlava po druhém gólu zkušeného útočníka již vedla. A právě tato trefa se nakonec ukázala jako vítězná. „Jsem rád, že to tam padlo a mužstvo se nastartovalo. Poté už jsem hráli to, co jsme měli,“ prohodí bezprostředně „Důry“.

Stejně jako před dvěma lety, také nyní cestuje Jihlava do Havířova za stavu 2:0 na zápasy. Také skóre je hodně podobné. Ve čtvrtfinále 2014 měla Dukla po dvou utkáních pozitivní bilanci 7:3, nyní je poměr vstřelených a obdržených gólů červenožlutých ještě lepší, 7:2. „V Havířově to bude ještě těžší, tvrdší. My musíme ukázat hokejovou kvalitu, plnit si to, co máme, hrát na puku. Jedeme tam se vztyčenou hlavou a doufám, že minimálně jedno vítězství zpátky přivezeme,“ vyjadřuje Michal Důras přání pro dva zápasy na ledě Slezanů.

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Dva góly Michala Důrase během 199 vteřin po dvou nahrávkách Josefa Skořepy

První lajna domácích se podílela ve druhé třetině během tří minut a devatenácti vteřin na obratu zápasu. Nejprve Michal Důras poslal z pravé strany zadovkou puk na Josefa Skořepu, který mu nahrál zpět před branku, kam si hráč s číslem 96 bleskově najel a trefil se téměř do pravého horního rohu. O chvíli později Aleš Jergl vyslal Josefa Skořepu do úniku dva na jednoho, jihlavská jednaosmdesátka našla z levé strany pravém kruhu znovu Michala Důrase, který si sjel před branku a trefil přesně na pravý teploměr Marka Laca. Dvě krásné akce, dvě krásné přihrávky, dva góly, které udaly ráz druhému zápasu čtvrtfinálové bitvy.

Autor videa: HZStv1

Pozápasové ohlasy trenérů: trenér Dukly Petr Vlk a Martin Janeček, asistent trenéra Havířova

Když padla otázka na to, co Havířovští budou chtít změnit ve dvou domácích zápasech, byl Martin Janeček, asistent trenéra hostí, opatrný. „Samozřejmě nebudeme prozrazovat, co budeme všechno měnit. Určitě nezabalíme zbraně. Budeme bojovat a chtít sérii co nejdéle prodloužit a třeba i otočit. Víme, že Jihlava je výborné mužstvo a chce vysoko. My se budeme snažit dělat všechno pro to, abychom jí co nejvíce potrápili,“ sdělil přítomným zástupcům médií havířovský kouč. To František Zeman naopak prozradil, co jeho tým změní. I když s notnou dávkou humoru. „Určitě vyměníme dresy. Jedeme ven a tam se bude hrát v jiných barvách,“ pobavil novináře. Vzápětí již pokračoval ve vážnějším tónu. „Nečeká nás nic jednoduchého. Věděli jsme to už při domácích zápasech. Musíme tam jet s pokorou a se zdravím sebevědomím. To, že vedeme 2:0 na zápasy, neznamená prakticky vůbec nic. Tým, který chce postoupit, musí udělat čtyři vítězství a my se budeme snažit urvat už to třetí vítězství,“ doplnil jihlavský kouč již zcela vážně.

Autor videa: Ondřej Šuhaj

Sestřih 2. čtvrtfinále 15/16 HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010:

Autor videa: HZStv1

Na celé 2. čtvrtfinále Dukla – Havířov se můžete podívat zde (autor: HZStv1)