5:1
(0:1, 2:0, 3:0)

Dukla otočila nepříznivý vývoj zápasu a bere ve čtvrtfinále druhou výhru

01.03.2016 / Tomáš Lysý

Jestliže se v úvodním zápase proti Havířovu prosadila jako první domácí Dukla, tentokrát šli do vedení hosté, když v osmnácté minutě zamířil přesně Václav Meidl. Ve druhé třetině otočili domácí během tří minut a devatenácti vteřin průběžný stav. Autorem dvou přesných tref byl Michal Důras, jenž využil dvě pohledné přihrávky Josefa Skořepy. Čtyři minuty po začátku třetí části poslal červenožluté do dvougólového vedení Marek Melenovský, navíc v závěru pojistil druhou výhru Dukly v sérii Martin Kohout střelou mezi betony gólmana a dorážkou znovu Marek Melenovský. Do Havířova tak jede Jihlava s vedením 2:0 na zápasy!
01.03.2016 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Bilčík, Kaláb, Šafář, Štebih, Zadražil, Parýzek, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Beránek, Diviš, Kolář – Harkabus, Seman, Kohout – Anděl, Melenovský, Mrňa
5

AZ Heimstaden Havířov

Laco – Lenďák, Krisl, Korím, Bahouhek, Graca, Punčochář – Kotala, Pechanec, Gřeš – Kanko, Meidl, Sztefek – Maliník, Sedláček, Kalus – Kurovský, Hudeček, Matějek – Bednář
1
Branky a nahrávky: 25. Důras (Skořepa, Jergl), 28. Důras (Skořepa, Jergl), 44. Melenovský (Anděl, Mrňa), 56. Kohout (Harkabus, Dobrovolný), 59. Melenovský (Anděl, Parýzek) - 18. Meidl (Punčochář). Rozhodčí: Trombík, Kubičík – Barteček, Ganger. Vyloučení: 3:5, navíc Mrňa (JIH) a Kalus (HAV) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2635. Střely na branku: 35:25. Průběh utkání: 0:1, 5:1. Stav série: 2:0.

Průběh utkání

První šance zápasu přišla na jihlavské straně. Kaláb vypálil od modré pořádnou dělovku z první, kterou Laco našel v lapačce. Na druhé straně byl blízko úspěchu Kanko, který bekhendovou dorážkou rozvlnil jen boční síť. První přesilovka se Jihlavě příliš nevydařila, Havířov se bez potíží ubránil, ačkoliv domácí drželi unavené hráče soupeře v pásmu ještě dobrých dvacet vteřin po skončení trestu Meidla. Také domácí fanoušci jásali trošku předčasně po tom, co si Harkabus zpracoval na pravém kruhu puk a připravenou střelou rozvlnil boční síť. První poměrně zbytečnou ztrátu puku domácích ještě AZet nevyužil, když Kalusova dělovka z levé strany skončila na hrudi Honzíka. V osmnácté minutě už byl domácí gólman bezmocný. Dukla mohla jít do rychlého protiútoku, ovšem kotouč na modré zachytil Punčochář, předal jej mezi kruhy pro Václava Meidla a ten otevřel skóre umístěnou střelou kolem lapačky domácího muže v masce - 0:1.

Hned v úvodu druhé části se oba týmy prezentovaly hezkými akcemi. Honzík zastavil střelu Pechance na bližší tyč a na druhé straně trefil Diviš svojí pumelicí Laca přímo do masky. Beránek se v další šanci zjevil sám mezi kruhy a proti jeho pokusu k levé tyčce bleskově vytasil gólman hostí beton. Na začátku pětadvacáté minuty se již domácí radovali. Michal Důras nahrál na pravém kruhu zadovkou puk na Skořepu, sjel si před branku, kam mu jeho spoluhráč poslal puk a domácí šestadevadesátka ranou zblízka srovnala stav. Za 199 vteřin již červenožlutí vedli. Jergl přihrál po levé straně do jízdy Skořepovi, jenž našel křížem na pravé straně Michala Důrase. Zkušený hráč si sjel blíže k brance a trefil se nad beton ke vzdálenější tyči - 2:1. Hned poté se musel Laco pořádně ohánět po tom, co pod kotlem přiložila třetí lajna domácích. Také Havířov způsobil velký závar před svatyní soupeře, avšak Maliníkova dorážka přes val těl neprošla. Krátce po konci jihlavské přesilovky objel Harkabus branku, předložil puk mezi kruhy Kohoutovi a jeho ránu po ledě k levé tyči výtečně vytěsnil Laco. Sedm vteřin před koncem při buly u Honzíka se Beránek bleskově dostal na druhou stranu a mířil jen těsně vedle.

Co se nepovedlo jemu, to dokázali domácí ve čtyřiačtyřicáté minutě. Anděl na modré získal puk, hosté k němu hodně laxně přistoupili, tak si domácí mladíček sjel na pravý kruh, vystřelil a oblouček padající za Laca usměrnil ze vzduchu do sítě Marek Melenovský. Dvougólovým vedením povzbuzená Jihlava vytvořila na obranné modré těžko propustný val, přes který se AZet jen těžko dostával. V čase 55:55 Dukla druhé čtvrtfinále definitivně rozhodla. Slezané opět nevyhodili puk, Dobrovolný jej přiťukl na pravou stranu pro Harkabuse, který ihned přihrál Martinu Kohoutovi a útočník domácích zahrál Lacovi na housličky – přesně mezi betony. V závěru se strhla opravdová boxerská vložka. Dva bijci, jihlavský Pavel Mrňa a havířovský Marek Kalus, se do sebe pustili jak při gladiátorských zápasech a nakonec slavil úspěch hráč AZetu. Ovšem byl to jediný úspěch hostí, navíc čtyřiašedesát vteřin před koncem pečetil Marek Melenovský dorážkou Andělovy vyražené střely druhou výhru Dukly v sérii - 5:1.

Čtvrtfinále se za stavu 2:0 pro Jihlavu přesouvá do Slezska. V pátek 4. března a v sobotu 5. března se odehraje v Havířově třetí a čtvrtý zápas. Jisté je pouze jedno. Série se buď vrátí do Jihlavy či nikoliv.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme odehráli špatnou první třetinu a zaplaťpánbůh, že jí soupeř vyhrál jen 0:1. O přestávce jsme si něco řekli a od druhé části to byl z naší strany úplně jiný tým.

Martin Janeček (AZ Havířov): Dneska jsme začali dobře v první třetině, když jsme vedli o jednu branku. Utkání se ve druhé části otočilo, když domácí otočili vývoj utkání po našich chybách. Celkově zápas rozhodl třetí gól, když Jihlava rozhodla a začala ovládat utkání.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie