Čtvrtfinálová série se stěhuje do Slezska. Jihlava má před sebou dvouzápasovou havířovskou misi

04.03.2016 / Tomáš Lysý

První dva zápasy čtvrtfinále jsou minulostí, nyní se všechny série stěhují na led hůře postavených celků po základní části. Svěřenci trenéra Petra Vlka si na dalekou cestu do Havířova vezou slušný náskok v sérii. Po pondělním vítězství 2:1 a úterním 5:1 vedou 2:0 na zápasy. Třetí duel je v havířovské K&K Pneu Aréně na programu v pátek 4. března od 18:00, druhý zápas hned o den později od 17 hodin a také jej můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Letošní čtvrtfinálová série Dukly proti Havířovu je zatím výsledkově hodně podobná čtvrtfinále 2014. Tehdy Jihlavští dva domácí zápasy vyhráli po výsledcích 2:0 a 5:3. Tentokrát vstřelili červenožlutí stejný počet branek, pouze o jednu méně dostali – 2:1 a 5:1. Jihlava by si jistě přála, aby podobná výsledková paralela pokračovala i nyní. Na ledě AZetu totiž před dvěma lety vyhrála 3:2 a 2:1 a slavila v nejkratším možném čase postup do čtvrtfinále. Havířov však mocně touží zabrat a vybojovat na jedenáctý pokus své první vítězství ve čtvrtfinále po návratu do první ligy. Také loňské čtvrtfinále totiž prohrál s Třebíčí 0:4 na zápasy.

Jihlava i Havířov se velmi dobře znají. Včetně dvou zápasů letošního play-off proti sobě za poslední tři roky nastoupili již osmnáctkrát. Nyní se Slezané prezentují trošku tvrdší hrou. „Až ve třetí třetině jsme přitvrdili. Je to jediná cesta, kterou můžeme Jihlavu nějakým způsobem zaskočit a vložit do toho srdíčko, protože kvalita a bruslení jsou na straně soupeře. Musíme bojovat a vstoupit do dalšího utkání úplně jinak,“ říkal asistent trenéra AZetu Martin Janeček po prvním utkání. Do druhého vstoupil Havířov skutečně jinak, po první třetině vedl 1:0, ovšem ve druhé části během 199 vteřin otočil Michal Důras vedení na stranu Jihlavy a ve třetí třetině přidali domácí svému sokovi na dlouhou cestu domů další tři branky. „V Havířově to bude ještě těžší, tvrdší. My musíme ukázat hokejovou kvalitu, plnit si to, co máme, hrát na puku. Jedeme tam se vztyčenou hlavou a doufám, že minimálně jedno vítězství zpátky přivezeme,“ vyjádřil Michal Důras po druhém utkání přání pro dva zápasy na ledě Havířova, kam Dukla vyrazila již ve čtvrtek odpoledne.

Z předpokládaných favoritů vede Jihlava a Slavia, zbylé dvě série jsou srovnané

Úvodní zápasy čtvrtfinálových sérií vyhráli favorité. Kladno skolilo na svém ledě Ústí nad Labem 5:1, České Budějovice poprvé v sezoně našly recept na Přerov a rozstříleli jej 6:1. V již zmiňované sérii se Dukla ujala vedení nad Havířovem výhrou 2:1 a v poslední dvojičce přehrála Slavia poměrem 5:2 prostějovské Jestřáby. A právě Slavia s Jihlavou jsou týmy, které navázaly i na své první vítězství. Jihlava si poradila s Havířovem 5:1 a stejným výsledkem skončilo i druhé utkání Slavie. Naopak lídr základní části Kladno padl s Ústím 1:2 v prodloužení a remízový stav 1:1 na zápasy si po výhře 5:4 v prodloužení odvezli z jihu Čech i přerovští Zubři.

BUDE MÍT DUKLA NAVRCH? Po prvních dvou zápasech čtvrtfinálové série mají navrch hráči Jihlavy, stejně jako na fotografii obránce Dukly Ondřej Šafář, kteří vedou nad AZetem 2:0 na zápasy. O tom, zda se série na Vysočinu vrátí, se rozhodne v pátečním a v sobotním zápase. . Foto: Josef Plechatý.