Pocity jsou krásné, jsem rád, že máme takovou partu, říká Jakub Škarek po postupu do semifinále

07.03.2016 / Tomáš Lysý

V pátém čtvrtfinálovém zápase byly obranné řady i útoky Dukly poskládány stejně, jako ve vítězné čtvrté bitvě na ledě Havířova. Do branky se ovšem nyní nepostavil David Honzík, nýbrž mladičký Jakub Škarek, jenž si poprvé vyzkoušel dospělé play-off. A stejně jako v předchozích čtyřech zápasech jeho gólmanský kolega, také on byl svému týmu velkou oporou. „Od pana Jaroše jsem se dozvěděl den před utkáním, že budu chytat. Vstal jsem ráno normálně do školy, pak jsem šel normálně na trénink. Měl jsem normální zápasový den,“ prohodí šestnáctiletý gólman bezelstně, jako by šlo o zápas dvou klukovských part kdesi na zamrzlém rybníčku. Kdepak, šlo o pátý zápas čtvrtfinále, který Dukla zvládla na jedničku a po výhře 4:1 na zápasy je mezi nejlepší čtyřkou WSM Ligy.

Jihlavský trenér gólmanů Petr Jaroš, který trénuje brankáře i v reprezentačním A-týmu, se nechal po základní části slyšet, že s gólmany Dukly byla radost pracovat. „Kluci makali už od začátku, od letních měsíců, kdy jsme se v červenci sešli poprvé na ledě. Nebyl s nimi nejmenší problém, ať na ledě nebo na suchu. Po lidské stránce jsou skvělí. Po každém zápase děláme rozbor na videu, nejenom góly, ale i zákroky či situace, které se mi třeba z hlediště nezdály. Všechno do sebe parádně zapadlo, kluci si brali moje rady k srdci, pracovali s nimi,“ říkal po základní části spokojeně. Výsledkem jejich práce bylo ovládnutí statistik WSM Ligy. David Honzík a Jakub Škarek byli na prvních dvou místech v procentuální úspěšnosti zásahů i průměru obdržených gólů, navíc Dukla jako taková jich dostala ze všech týmů nejméně.

Jakub Škarek: Kluci makali na sto procent, ať už jsem chytal já nebo David Honzík

Zároveň Petr Jaroš upozorňoval, že to, co bylo v základní části, je v play-off historie. Ovšem ve vyřazovacích bojích pokračovala gólmanská dvojice v nastoleném trendu. David Honzík zneškodnil 118 střel ze 127, které na něj během prvních čtyř zápasů mířily. Jakub Škarek v pátém zápase deptal útočníky AZetu, z šestatřiceti střel propadly za jeho záda jen dvě. „Rozdíl mezi oběma týmy byl hlavně ve vůli, hráli jsme jako tým. Jsem fakt rád, že kluci makali na sto procent, ať už jsem chytal já nebo David Honzík. Nebýt kluků přede mnou, dostal jsem více než dva góly. Chtěl bych jim poděkovat, i trenérům, kteří mi dali v áčku příležitost a rodině, která mě podporuje,“ nešetří děkovnými slovy mladičký gólman. I když zároveň přiznává, že po prvním gólu mu příjemně nebylo. Inkasoval jej při jihlavské přesilovce, kdy se do úniku dostal Zdeněk Okál. „Trošku jsem znervózněl, moc toho na mě nešlo. Naštěstí ve druhé třetině jsem už pár vážnějších střel chytil, takže jsem se trošku uklidnil,“ popisuje své zápasové pocity.

K tématu:

Dukla proměnila hned první čtvrtfinálový mečbol a postupuje do semifinále

Cíle jsou určitě nejvyšší. Takže baráž a postup, prozrazuje odhodlaně Tomáš Harkabus

Chtěl jsem jen trefit branku a spadlo to tam, hovoří Miha Štebih o svém vyrovnávacím a vítězném gólu

Obrazem: Fotogalerie z 5. čtvrtfinále Havířov - Dukla

Video: Postupová radost hráčů a fanoušků

O tom, že bude chytat, se dozvěděl den před zápasem od trenéra gólman Petra Jaroše. „Vstal jsem ráno normálně do školy, pak jsem šel normálně na trénink. Měl jsem normální zápasový den,“ sděluje s naprostým klidem. Neznalý člověk by si nemyslel, že tyto věty vycházejí z úst teprve šestnáctiletého hráče, jenž si nepřipouštěl, že se jedná o vyřazovací boje. „Nebral jsem to tak. Na každé utkání se připravuji stejně a je mi jedno, jestli je to za starší dorost nebo v play-off za Áčko. Snažil jsem se do toho dát všechno a snad se mi to povedlo,“ zůstává při zemi gólman, jenž letos v devíti zápasech juniorů vychytal tři čistá konta. A zároveň prozrazuje, že v hledišti měl několik známých tváří, i když lístky daroval pouze rodinným příslušníkům. „Dali mi jen dva lístky, ty jsem dal mamce a dědovi. Pár spolužáků se na mě přišlo podívat, ale ty si je museli koupit,“ směje se Jakub Škarek. Nyní se může těšit na bitvu o baráž, kterou Dukla poprvé začne na domácím ledě.

Pozápasové ohlasy trenérů: Trenér Dukly Petr Vlk a asistent trenéra AZetu Martin Janeček

Na tiskové konferenci samozřejmě vládly odlišné pocity. Zatímco Havířovu končí sezona, Dukla pokračuje dále. Na asistentu trenéra hostí Martinu Janečkovi bylo vidět zklamání z konce ve čtvrtfinále, přesto dokázal čestně uznat, že Jihlava jde dál zaslouženě. „Každý zápas byl v dané chvíli něčím strašně moc důležitý. Nejdůležitější byl určitě odskok Dukly v prvních dvou utkáních. U nás jeden zápas urvali a doma to dotáhli. Ve vývoji celé série si postup zasloužili,“ hodnotí v několika větách čtvrtfinálovou sérii. Jihlavský lodivod Petr Vlk ocenil férovost soupeře. „Série byla v globálu, tak byla férová. Nebyly tam nějaké věci, které by vybočovaly. Když se podíváme na ostatní série, tak tady nebylo moc vyloučených hráčů. Odpovídá to tomu, co jsem říkal – série byla férově hraná. Jsme rádi, že jsme to utrhli, ale soupeře musím pochválit za to, jak hrál. Za jeho férovost, pohyb a důrazné věci, z našeho pohledu to nebylo nic jednoduchého,“ chválí poraženého čtvrtfinalistu z Havířova.

Autor videí: Ondřej Šuhaj

Sestřih 5. čtvrtfinále 15/16 HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010:

Autor videa: HZStv1

Na celé 5. čtvrtfinále Dukla – Havířov se můžete podívat zde (autor: HZStv1)