Chceme v baráži udělat co nejlepší výsledek, říká Josef Skořepa. Nechceme v ní hrát podřadné housle, doplňuje Marek Melenovský

22.03.2016 / Tomáš Lysý

Krátce po pátém semifinále, ve kterém Dukla Jihlava rozstřílela Ústí nad Labem 7:2 a rozhodla o svém postupu do baráže, přezval kapitán týmu Jiří Dobrovolný trofej pro vítěze WSM Ligy 15/16 a vzápětí byl zasypán klubkem slavících spoluhráčů. Jihlava žije hokejem, Dukla totiž po dvanácti letech postoupila do baráže a opět se bude prát o extraligu. „Naše práce ještě nekončí. Ta nejlepší práce teď začíná,“ culí se nejlepší střelec týmu Josef Skořepa. Vzápětí svému spoluhráči přizvukuje i velezkušený Marek Melenovský: Zregenerujeme a půjdeme do baráže na sto procent. Splněno rozhodně není,“ hlásí odchovanec jihlavského hokeje. K prvnímu zápasu baráže míří Dukla na led Karlových Varů, kde nastoupí v úterý 29. března od 18 hodin.

Rozpis baráže o extraligu 2016

Tisková konference Dukly Jihlava před startem baráže o extraligu

Měl bych za blázna člověka, který by mi řekl, že budu chytat za Áčko a ještě baráž, přiznává s úsměvem Jakub Škarek

Předprodej vstupenek na baráž odstartoval: Vstupné 200 korun. Které permanentky platí?

Josef Skořepa: Je jasné, že práce ještě nekončí. Ta nejlepší práce teď začíná!

Jestli se Ústečtí v prvních třech zápasech semifinále mohli spolehnout na svoje přesilové hry, tak ve čtvrtém a pátém zápase platil pravý opak. Během čtvrtého duelu totiž neskórovali ani jednou, v pátém utkání na ledě Jihlavy dostal Slovan hned dva góly v oslabení, navíc během devíti minut v první třetině. Autorem obou tref v početní nevýhodě byl jihlavský snajpr Josef Skořepa. Produktivní útočník nejprve v deváté minutě zachytil střelu Martina Vágnera, ujel sám na branku a zavěsil přesně do levého víka. Za devět minut se situace opakovala, pouze s tím rozdílem, že „Skořápka“ sebral kotouč na modré Janu Pohlovi a gólman Jakub Soukup si na jeho střelu sáhl, přesto kus černé gumy doskákal za čáru. „Jeden gól jsem v oslabení dal, v Benátkách ještě v druhé lize. To se povede snad každému hráči. Ale že bych v oslabení dal dva góly, to se mi ještě nestalo,“ brázdí pamětí ve své kariéře, která je neodmyslitelně spjata s Benátkami nad Jizerou.

Jak říkal předseda Rádl ve známé trilogii „Slunce, seno“ nad jedním z ženichů Blaženy Škopkové „No tak to je teda kauf,“ to samé si může říct Dukla o angažmá čtyřiatřicetiletého útočníka. Josef Skořepa se stal nejlepším střelcem Dukly v základní části (22 gólů), nyní je se sedmi zářezy nejlepším kanonýrem týmu v play-off. Dohromady tak zaznamenal v sezóně již 29 tref, čímž si vytvořil kariérní maximum. Nezbývá než si přát, aby mu střelecká forma vydržela v baráži. „Baráž si budeme užívat a chceme v ní udělat co nejlepší výsledek. Každý zápas začíná 0:0 a my můžeme jen překvapit. Nevybíráme si, jestli v baráži bude Litvínov či Pardubice. Budeme se zatím soustředit na Karlovy Vary a Slavii,“ dodává zkušený útočník. O zbylém účastníkovi prolínací soutěže se rozhodne v pátek 25. Března. Pardubice mají před posledním kolem o bod více než Chemici, navíc hrají doma s Vary.

Marek Melenovský: V Dukle jsem začínal a vyrůstal. Vítězství je pro mě více srdeční

Psal se rok 1999. Za Duklu v baráži proti Znojmu zářil Marek Melenovský. Ve dvaadvaceti letech si v sedmi zápasech připsal pět bodů, ovšem musel zkousnout těžkou pilulku – výhru Orlů v rozhodujícím sedmém zápase na Horáckém zimním stadionu a sestup Jihlavy do první ligy. Dlouhých patnáct let poté putoval po extraligových štacích, aby před začátkem sezony 2014/15 znovu oblékl červenožlutý dres. Věřil, že se s mateřským týmem dostane alespoň do baráže a nyní se přání stalo realitou. Shodou okolností bude hrát Dukla prolínací soutěž s Karlovými Vary, za které „Melis“ rok nastupoval a vybojoval extraligový titul. „Bude to pro mě mít větší nádech. Moc to klukům z Varů nepřeju. Sám jsem jednu takovou barážovou sprchu zažil, když jsme jí hráli s Jihlavou a rozhodně to nebylo nic příjemného. Určitě neměli ve Varech jednoduchou sezonu a asi budou pod velkým tlakem,“ domnívá se velezkušený hokejista, jenž v extralize nasbíral 1052 startů.

Také on si postup do baráže užívá, stejně jako celý tým. Parta ostřílených hokejistů s dravým mládím vytvořila vítězný kolektiv, jenž si právem honosí titulem „Vítěz WSM Ligy 2015-16“, a který rozhodně nechce říct postupem do bojů o extraligu poslední slovo. „Baráž je obrovská motivace. My k ní budeme přistupovat zodpovědně a rozhodně tam nechceme hrát nějaké podřadné housle. Hned po zápase jsme si řekli, že splněno rozhodně nemáme. Všichni uděláme maximum pro to, abychom se posunuli ještě dále,“ vzkazuje fanouškům Dukly i barážovým soupeřům jeden z nejzkušenějších členů týmu.

Autor videí: Ondřej Šuhaj

K tématu:

Dvanáctikolové zápolení o extraligu startuje. Dukla Jihlava míří k prvnímu zápasu na led Karlových Varů

Videopozvánka na baráž 2016: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu!

Oslavy postupu Dukly do baráže obrazem i videem

Inspekce ředitele extraligy: Na Horáckém zimním stadionu se může hrát baráž

I kdybychom měli být nejchudší klub v extralize, tak do ní chceme, říká Bedřich Ščerban

Reportáž z pátého zápasu semifinále Dukla – Ústí 7:2

Fotogalerie z pátého zápasu semifinále

Oprašte vitríny, Dukla je mistrem! Kdo je kdo v týmu Jihlavy? (hokej.cz)

Sestřih 5. semifinále 15/16 HC Dukla Jihlava – HOKEJ ÚSTÍ NAD LABEM s.r.o.:

Autor videa: HZStv1

Na celé 5. semifinále Dukla – Ústí se můžete podívat zde (autor: HZStv1)

HC DUKLA JIHLAVA – VÍTĚZ WSM LIGY 2015-16. Foto: Tomáš Buksa.