7:2
(4:0, 2:1, 1:1)

Dukla rozstřílela Ústí a po dlouhých dvanácti letech postupuje do baráže o extraligu

21.03.2016 / Tomáš Lysý

Svému vítězství s přízviskem postupové položila Dukla základ již v první třetině, kterou vyhrála 4:0. V první minutě se trefil Ondřej Beránek, poté skóroval v oslabení Josef Skořepa. Na konci úvodní periody se prosadil ještě Pavel Mrňa a druhý gól v oslabení si znovu připsal Josef Skořepa. Jihlavská kanonáda pokračovala i ve druhé třetině. Prosadila se opět čtvrtá lajna, a to hned dvakrát. Nejprve se trefil David Březina a poté Lukáš Anděl zaznamenal první gól v play-off v kariéře. Za hosty vzápětí smazal nulu Jaroslav Roubík. Třetí třetina už sloužila pouze k dohrání. Sedmý gól domácích a celkově druhý v utkání vstřelil Ondřej Beránek, poslední trefu Ústí v sezoně zaznamenal symbolicky Jaroslav Roubík - 7:2.
Jihlava tak ovládla semifinále stejným výsledkem jako čtvrtfinále, zvítězila 4:1 na zápasy a po dlouhém dvanáctiletém čekání si vybojovala právo účasti v baráži o extraligu!
21.03.2016 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Dobrovolný, Kaláb, Šafář, Štebih, Grebenyuk, Parýzek, Bilčík – Jergl, Skořepa, Důras – Harkabus, Seman, Beránek – Diviš, Melenovský, Kolář – Mrňa, Anděl, Březina
7

HC Slovan Ústí nad Labem

Soukup (21. Volke) – Holomek, Pohl, Vágner, Brož, Chalupa, Smetana, Macek, Hes – Kloz, Roubík, Tůma – Kuchler, Melka, Tenkrát – Gengel, Merta, Křivohlávek – Čurda, Navarra
2
Branky a nahrávky: 1. Beránek (Štebih, Harkabus), 9. Skořepa, 17. Mrňa (Anděl, Březina), 18. Skořepa, 28. Březina (Mrňa), 33. Anděl (Březina, Parýzek), 53. Beránek (Seman, Harkabus) – 35. Roubík (Kloz), 55. Roubík (Holomek, Pohl). Rozhodčí: Kubičík, Trombík – Měkýš, Reich. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 3657. Střely na branku: 37:28. Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1, 7:2. Konečný stav série: 4:1.

Průběh utkání

Lepší vstup do zápasu si Dukla snad ani nemohla přát. Po devětačtyřiceti vteřinách vypálil od modré slovinský bek Štebih. Gólman Soukup přes clonícího Ondřeje Beránka vůbec nic neviděl a kotouč po jeho teči prošel šťastně do sítě. Domácí si hned poté zahráli přesilovou hru, ve které měl slibnou šanci Beránek. Do jeho zakončení zblízka však stačil vložit hůl Brož a srazit puk do ochranné sítě. Udeřilo až při přesilové hře Ústí, ovšem slavil tým, jenž hrál v početní nevýhodě. Vágner po střele na útočné modré ztratil puk a Josef Skořepa ujel do brejku. Ač se jej chybující kapitán hostí snažil stínovat a Soukup zmenšit střelecký úhel, poslal mu nejlepší střelec Dukly v sezoně i v play-off vizitku nad levé rameno do šibenice. Další šance domácích přišla znovu v oslabení. Nahrávku Holomka na Brože vystihl ústecký rodák Tomáš Harkabus, ovšem nyní Soukup zneškodnil jak jeho únik, tak dorážku Semana.

Jihlava poté nevyužila přesilovou hru, ovšem smutnit nemusela. Třináct vteřin po návratu vyloučeného Vágnera vybojoval puk v útočném pásmu Březina pro Anděla, jenž jej předložil na pravý kruh pro Pavla Mrnu. Jihlavský bijec si připravil střeleckou pozici a střelou zápěstím trefil prostor nad vyrážečkou gólmana. To však ze strany domácích nebylo vše. Jihlava se prosadila v ústecké přesilovce i podruhé. Josef Skořepa na modré vybojoval puk a znovu se dostal do samostatného úniku. I když si na jeho střelu Soukup sáhl, odražený kotouč propadl do sítě, dojíždějící Holomek se jej snažil zastavit marně. Dukla navíc měla na přelomu první a druhé třetiny výhodu přesilové hry pět na tři.

S POHÁREM PRO VÍTĚZE. Nejlepším týmem základní části bylo Kladno, které si však ve čtvrtfinále vylámalo zuby na Slovanu. Do semifinále tak vstupovala z nejlepší pozice Dukla Jihlava, která potvrdila roli favorita, postoupila do baráže a navíc získala pohár pro vítěze WSM Ligy sezony 2015-16. Foto: Tomáš Buksa.

Do druhé třetiny již nenastoupil v hostující svatyni Jakub Soukup, nýbrž jeho gólmanský kolega Martin Volke. Dohrávanou dvojnásobnou výhodu Dukla nevyužila ani na začátku druhé třetiny, stejně jako poté klasickou dvouminutovou přesilovku. Na začátku osmadvacáté minuty zaznamenala čtvrtá jihlavská lajna druhou trefu. David Březina po přejetí modré dostal přihrávku od Mrni, sjel si na své oblíbené místo do pravého kruhu a zamířili kolem lapačky Volkeho. Hosté poté zazlobili v přesilovce, střela Holomka od modré byla tečována vedle. Jediný, kdo ze čtvrtého útoku Dukly ještě neměl na svém kontě gól, byl Lukáš Anděl. Jihlavský reprezentant do devatenácti let dostal ve třiatřicáté minutě přihrávku mezi kruhy od Březiny, neukvapil se, položil si Volkeho a z velkého úhlu trefil svojí první branku v play-off v kariéře. Nedlouho po jeho gólu hosté smazali nulu z konta svých vstřelených branek. Jaroslav Roubík si sjel na pravý kruh pro Klozem vybojovaný kotouč a z otočky poslal kotouč nechytatelně do levého horního rohu - 6:1. Druhou třetinu uzavřel velkou šancí Seman, jehož před brankou výtečně našel Harkabus, ovšem jihlavská čtyřiadvacítka si vylámala zuby na vyrážečce gólmana Ústí.

Filip Seman se neprosadil ani zkraje třetí části, kdy mířil sám na Volkeho, tváří v tvář jej ale nepropálil. Ani on nemusel zahozených šancí příliš litovat, náskok Dukly byl dostačující a třetí třetina se de facto dohrávala. Ústečtí po neuvěřitelných šestnácti zápasech během jednoho měsíce neměli síly, které jim docházely již v předchozím utkání. Dukla naopak síly v rozhodnutém duelu šetřila. Přesto bylo k vidění několik šancí. Harkabus střelou z mezikruží pořádně vystrašil strážce ústecké svatyně, jím vyražený puk nedoklepl do branky Seman ani Beránek. Slovanu přesilovky vůbec nešli, do úniku se dostal Seman a jeho ránu z levé strany zastavil Volke lapačkou. Gól tak padl až sedm minut před koncem. Ondřej Beránek získal ve středu kluziště puk od Semana, bryskně si najel před branku, naznačil střelu a poté poslal puk mezi nohami gólmana. Konečné slovo v gólovém účtu měli hosté. Holomek také naznačil na levém kruhu střelu, aby přihrál před branku nehlídanému a číhajícímu Jaroslavu Roubíkovi a kdo jiný než hrající legenda Ústí zaznamenala poslední gól Slovanu v sezoně - 7:2.

Jedna pohádka – ústecká - tak končí. Ústí nad Labem v letošních vyřazovacích bojích překonalo samo sebe. V play-off přešlo přes Kadaň, s čímž se ještě počítalo, ovšem poté ekipa kolem první lajny Kloz – Roubík – Tůma poslala z kola vítěze základní části Kladno. Na Jihlavu ale již Slovan nestačil, chleba se lámal ve čtvrtém utkání, které Dukla na ledě soupeře vyhrála 3:0 a vybojovala si možnost ukončení série.

Druhá pohádka – jihlavská – stále pokračuje, Dukla totiž postoupila po dvanácti letech do baráže. Navíc s mladým týmem, jehož věkový průměr je sotva pětadvacet let, a s několika hokejisty, kteří hrají svojí teprve druhou či dokonce první sezonu v seniorském hokeji. Skvělá parta bojovníků, z nichž nikdo výrazněji nevyčnívá, ale všichni táhnou za jeden provaz, si nyní může užívat zasloužený postup do prolínací soutěže o extraligu.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme do utkání vstoupili výborně i díky brance v první minutě. Průběh utkání určila první třetina, která rozhodla celé utkání. Musím ale pochválit naše kluky, že to zvládli a proti dnes výbornému soupeři urvali vítězství. Dnešní utkání už jen potvrdilo, že jsme si od čtvrtého zápasu šli za postupem.

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): Prohrávali jsme 3:1 na zápasy a chtěli jsme se tu pokusit o vítězství a zároveň potěšit naše fanoušky. Bohužel se nám nepodařila první třetina a nerad bych dnešní zápas hodnotil, protože dneska jsme na to vůbec neměli. Závěrem bych chtěl poděkovat jihlavským fanouškům, kteří přijeli ve velké počtu i k nám do Ústí a za to jim patří dík.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie