První čtvrtinu baráže o extraligu uzavře Dukla na ledě pražské Slavie

02.04.2016 / Tomáš Lysý

V úvodním kole baráže přivítaly dva extraligové kluby své prvoligové vyzyvatele, v druhém kole měly výhodu domácího prostředí dva nejúspěšnější týmy WSM Ligy. Nyní přichází čas, aby proti sobě nastoupily celky, které šly do baráže ze stejných soutěží. Litvínov od 15:30 přivítá Karlovy Vary, úderem 18 hodiny začne souboj pražské Slavie s jihlavskou Duklou. Pokud první dubnovou neděli nevyrazíte červenožluté podpořit přímo na Zimní stadion Eden, je pro Vás připraven textový onlajn. Zápas můžete také živě sledovat prostřednictvím Hokejka TV. (bez poplatku) nebo na webu sázkové kanceláře Tipsport.

Při pozvánkách na různé sportovní akce se často zmiňuje výhoda domácího prostředí. Poměrně oblíben je také slovní obrat „Můj dům, můj hrad“. V úvodních čtyřech zápasech baráže o extraligu 2016 zatím nebyl znám jiný vítěz než domácí klub. První kolo využily výhodu domácího prostředí dva týmy z extraligy – Karlovy Vary zdolaly Duklu a Litvínov si poradil se Slavií. Ve druhém klání vrátily prvoligové celky úder. Dukla v téměř tříhodinové bitvě skolila na nájezdy mistrovský Litvínov, Energii po úvodní šestigólové výhře vrátili zpět na zem Sešívaní.

TABULKA BARÁŽE O EXTRALIGU 2016:

Nyní přichází na řadu dvě kola, ve kterých budou o další barážové body bojovat mezi sebou Litvínov s Karlovými Vary a Slavia s Jihlavou – prvně jmenované týmy hrají nejdříve doma. I když druhé dvojici výhoda domácího prostředí během základní části WSM Ligy příliš nepomohla. Slavia si nejprve odvezla z Jihlavy vítězství 4:2, když o třech bodech rozhodla dvěma slepenými góly ve třetí třetině. Dukla poté vrátila Sešívaným stejnou mincí, z Edenu si přivezla výhru 2:1. Pouze ve třetím vzájemném utkání slavil domácí tým. Jihlava sice během posledních osmi minut ztratila vedení 5:2 a po pěti gólech na obou stranách se šlo do nájezdů, ty však ovládli červenožlutí zejména díky Tomáši Čachotském. Ve čtvrtém vzájemném měření sil se už vše vrátilo do starých kolejí a opět vyhrál host. Jihlava podruhé v sezoně vyloupila Eden, tehdy poměrem 3:1.

Utkání, která mohou hodně napovědět. Litvínov dvakrát proti Varům, Dukla dvakrát proti Slavii

Patrně nikdo z jihlavských fanoušků by se nezlobil, pokud by platilo další známé pořekadlo „Do třetice všeho dobrého“ a červenožlutí by si z ledu červenobílých odvezli tři body i potřetí v sezoně. Jenže základní část a play-off, potažmo baráž, to jsou zcela odlišné soutěže. Zatímco dvaapadesátikolové zápolení završila Slavia na čtvrtém místě za Kladnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi, play-off zdolala s lehkostí, jakou francouzská biatlonová legenda Martin Fourcade sestřeluje na střelnici černé terče. Nejprve vyřadila Prostějov 4:0 na zápasy a poté zdolala stejným poměrem Motor. Nikdo už se nebude ptát, po kolika letech se Jestřábi dostali do vyřazovacích bojů nebo kolik hráčů základní sestavy chybělo Českým Budějovicím. „Slávka měla výborné play-off. Hráli skvěle a dostávali málo gólů. Předvádí úplně jiné výkony než v základní části,“ upozornil po vítězném zápase nad Litvínovem jihlavský forvard Filip Seman.

Oba týmy navíc mají v zádech psychickou vzpruhu v podobě výhry nad extraligovými týmy v posledním barážovém kole. Diváci se mohou těšit na zajímavou bitvu celků, které si uvědomují, že o nic jednoduchého rozhodně nepůjde. Ptát se na hráče, zda zápas bude o něco jednodušší, když nyní bude stát na straně soupeře tým, který šel do baráže ze stejné soutěže? Ale kdeže... „Slavia je výborný tým. Může se vyrovnat Varům či Litvínovu. Na zápas se těším a uděláme maximum pro to, abychom dovezli nějaké body,“ říká za celý tým jihlavský gólman Jakub Škarek a dá se očekávat, že ve slávistické kabině zní hodně podobná slova.

Nejlepším střelcem sešívaných po dvou utkáních baráže je paradoxně ryzí obránce, Slovinec Žiga Pavlin (2+0). Potvrzuje tak post defenzivního lídra Sešívaných, jenž získal během základní části i play-off. Tři slávistické góly ze šesti nesly podpis v podobě úspěšné nahrávky od zkušeného Davida Hrušky. S osmi body nejproduktivnější Slávista v play-off, další ostřílený hráč Milan Mikulík, se zatím prosazuje i v prolínací soutěži. Proti Litvínovu vstřelil gól, spolu s Davidem Hruškou nahrál na druhou trefu Slavie proti Varům. Jedničkou Slavie je nadále Alexandr Hylák, který během osmi zápasů play-off deptal hráče Prostějova a Motoru.

POPÁTÉ V SEZONĚ. Oba dva týmy na sebe narazí popáté v sezoně. Zatímco na Horáckém zimním stadionu bylo k vidění mnohem více branek, když první zápas skončil porážkou Jihlavy 2:4 a napodruhé Dukla vyhrála 6:5, v Edenu viděli diváci během dvou utkání Slavia – Jihlava jen šest branek po výsledcích 1:2 a 1:3. Velká bitva dvou nejlepších celků WSM Ligy začne 3. dubna od 18 hodin v Edenu. Foto: Josef Plechatý.

Program 3. kola baráže o extraligu, neděle 3. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 4. kola baráže o extraligu, úterý 5. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (18:00).

Program 5. kola baráže o extraligu, pátek 8. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary (17:30)
HC Slavia Praha – HC Verva Litvínov (18:00).

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016