Bylo vidět, že na sebe narazily mančafty z horní poloviny tabulky a hrál se hokej, sděluje Tomáš Čachotský po výhře nad Kladnem

06.12.2016 / Tomáš Lysý

Do třetice všeho dobrého. Dvakrát zkoušela Dukla v této sezoně porazit Kladno, dvakrát se jí to i přes dobrý výkon nepodařilo. Tentokrát se již Jihlava radovala ze tří bodů. První třetinu sehráli červenožlutí skvěle, otočili vedení soupeře a vyhrávali 3:1. Ačkoliv Rytíři gólem ve druhém a třetím dějství srovnali, tři minuty před koncem rozhodl Tomáš Čachotský zdařilou tečí střely Jiřího Říhy. „Máme tři body, konečně jsme Kladno porazili. Předtím jsme s ním dvakrát prohráli, i když jsme byli lepší. Teď jsme to s nimi konečně urvali a jsme rádi,“ praví spokojeně jihlavský útočník, který svojí branku se spoluhráči také parádně oslavil. Stejně jako po zápase duo gólmanů Jakub Škarek a Miroslav Svoboda.

Jihlava odehrála proti Kladnu asi jednu z nejpovedenějších prvních třetin za poslední období. Ačkoliv šli Rytíři v šesté minutě do vedení, za 35 vteřin srovnal Adam Zeman a Dukla rázem ožila. Měla více ze hry, po krásné hokejové akci vstřelila druhý gól, následně přestála své oslabení a vteřinu před koncem úvodní dvacetiminutovky vedení navýšila. Diváci, kterých bohužel dorazilo jen 1654, se náležitě bavili. „Dostali jsme gól, pak jsme to otočili a vedli jsme 3:1. Zápas to byl na konci docela s nervy. Škoda, že jsme si nechali dát ty dva góly, protože utkání mohlo být klidnější. Ale dobře to dopadlo a konečně jsme Kladno porazili,“ hodnotí zápas Tomáš Čachotský, jenž byl během šedesáti minut u tří branek. Nejprve se podílel na vyrovnání Adama Zemana, poté přihrál Jiřímu Říhovi na třetí branku Jihlavy, a když už se zápas pomalu schyloval do prodloužení, rozhodl o třech bodech pro Duklu.

Za vítězný gól byl nejproduktivnější hráč WSM Ligy (10 gólů a 22 nahrávek) samozřejmě rád, ale jak sám řekl, hlavní je týmový úspěch. „Spokojenost je hlavně s třemi body, protože jsme byli sousedi v tabulce a chtěli jsme zůstat druzí. Za gól jsem taky rád, protože je střílím pořád, každý zápas,“ naráží s úsměvem na svojí brankovou produktivitu, která ale není špatná. Spolu s Anatolijem Protasenjou, Filipem Semanem a Josefem Skořepou je s deseti góly nejlepším střelcem týmu. „Konečně mi tam něco padlo ze hry. Pihyc (Jiří Říha – pozn. aut.) vystřelil od modré slušný plachťák a mě se ho podařilo ze vzduchu trefit. Zaplaťpánbůh. Byl to takový šťastný gól, ale ty platí, ty se počítají,“ popisuje svojí vítěznou trefu, po které následoval výbuch radosti a oslava.

Gólmani Jakub Škarek a Miroslav Svoboda si po zápasu připravili pro fanoušky speciální děkovačku

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1


Tomáš Čachotský ale nezapomněl ani ocenit soupeře. Kladenští Rytíři totiž nepřijeli na Horácký zimní stadion s destruktivní taktikou, chtěli hrát. „Bylo vidět, že na sebe narazily mančafty z horní poloviny tabulky a hrál se hokej. Když přijede někdo, kdo se postaví na modré čáře a ještě navíc má spoustu zdržovacích faulů, kdy člověka někde potáhne nebo přidrží, tak se proti tomu hraje těžko. Ono pak může vypadat, že se nám nechce, ale to je nesmysl. Soupeři jsou nepříjemní, tabulka je vyrovnaná, můžete vyhrát i prohrát s kýmkoliv. S týmy nahoře se přeci jen hraje hokej a lidem se to musí líbit. Snad jich bude chodit čím dál více,“ přeje si „Čagy“ a přímo tak vyzývá fanoušky k návštěvě posledních dvou domácích utkání Dukly v kalendářním roce 2016 – v sobotu 10. prosince 2016 proti Litoměřicím a ve středu 14. prosince v derby proti Třebíči.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským


Úroveň utkání si pochvaloval také obránce Jiří Říha, jehož rovněž těšilo, že se Dukle podařilo získat tři body a uhájiti tak druhé místo v tabulce. „Zápas byl hodně těžký, ale dobře jsme se na něj připravili a mohli jste, a i diváci mohli vidět, že jsme ho nevypustili, hráli jsme až do konce a vyplatilo se nám to. Pro diváky je takový zápas parádní. Vidí útočný hokej, góly, spoustu soubojů. O tomhle hokej je,“ pochvaluje si vítězství, které se nerodilo lehce.

Byť totiž někdejší účastník juniorského světového šampionátu zvýšil sekundu před koncem na 3:1, kladenští hokejisté dokázali vyrovnat na 3:3. Jak viděl Jiří Říha svůj přesný zásah? „Měli jsme přesilovku pět na tři. Zkoušel jsem to dvakrát vystřelit, ale obě střely mi úplně nesedly a přestřelil jsem bránu. Poté soupeř už hrál ve čtyřech. Čagy mi to nalil na střed, já jsem vystřelil, kluci odvedli výbornou práci před brankou a propadlo to tam,“ popisuje svou osmou trefu v sezoně. I přes výše uvedené vyrovnání nakonec proběhla další souhra nejproduktivnějšího obránce týmu s nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. „Ríša Diviš výborně vybojoval puk na kruhu. Přehrál to na mě, na modrou. Viděl jsem, že Čagy stojí před bránou, tak jsem jenom vystřelil švihem. Tomáš to tečoval a propadlo to tam,“ vybavuje si naprosto přesně svojí čtrnáctou asistenci v sezoně, po které se již skoré 4:3 nezměnilo.

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Hodnocení trenérů: Jiří Kopecký (Rytíři Kladno) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 4:3

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1