4:3
(3:1, 0:1, 1:1)

Mikulášská tříbodová nadílka! Jihlava v atraktivním hokejovém souboji poprvé v sezoně porazila Kladno

05.12.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina Mikulášského utkání mezi Jihlavou a Kladnem přinesla stejný počet gólů jako první utkání těchto soupeřů na Horáckém zimním stadionu za celých šedesát minut. Rytíři v šesté minutě využili přesilovku, ovšem Dukla za 35 vteřin srovnala zásluhou Adama Zemana. Ve dvanácté minutě již domácí vedli po pohledné kombinaci, na jejímž konci byl Filip Seman a vteřinu před odchodem do kabin zužitkoval početní výhodu Jiří Říha. Druhé dějství bylo gólově chudší, před polovinou zápasu se přesilovkovou tečí prosadil kladenský Jiří Cetkovský. Šest minut po začátku třetí části sice hosté prakticky stejnou akcí vyrovnali, ovšem úspěšnou teč si připsal i Tomáš Čachotský. V 57. minutě se vítězným gólem zasloužil o to, že Dukla poprvé v sezoně porazila Kladno. Po výhře 4:3 si tak Jihlava pojistila druhé místo v tabulce.
05.12.2016 17:30, WSM Liga - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Danišovský
4

Rytíři Kladno

Hanuljak – Hořava, Drtina, Růžička, Zelingr, Ptáček, Ulrych, Matula, Kehar – Tůma, Burger, Kloz – Jánský, Přikryl, Strnad – Ton, Machač, Tenkrát – Keszi, Zikmund, Cetkovský
3
Branky a nahrávky: 7. Zeman (Čachotský), 12. Seman (Důras, Jergl), 20. Říha (Čachotský, Šidlík), 57. Čachotský (Říha, Diviš) – 6. Drtina (Burger), 29. Cetkovský (Růžička, Tenkrát), 46. Burger (Ptáček, Kloz). Rozhodčí: Kubičík – Ganger, Hanzlík. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1654. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Již od úvodních minut zápasu bylo patrné, že minimálně první třetina přinese atraktivní podívanou, jak se na duel Jihlavy a Kladna sluší a patří. Oba týmy totiž chtěly hrát, nikoliv bořit. V polovině třetí třetiny měl slibnou šanci hostující Machač, který z mezikruží střílel těsně vedle. Rytíři hráli jako první přesilovku a využili jí. Cetkovského zblízka ještě nadvakrát vychytal Škarek a k dorážce se nedostal Tenkrát. Po domácím vyhození ovšem Kladno rychle dostalo puk znovu do pásma, Burger našel na modré Jiřího Drtinu a jeho nápřah skončil přes všechny hráče v horní části branky. Poprvé ve vzájemných utkáních této sezony mezi Duklou a Rytíři šel do vedení hostující celek. Ovšem kladenská radost vydržela jen 35 vteřin. Po akci Čachotského se ke kotouči dostal mezi kruhy obrozený střelec Adam Zeman a pálil přesně do levé šibenice. Jihlava ožila a měla další příležitosti, čemuž pomohly i menší nepřesnosti hostí v rozehrávce. V dobré pozici byl na středu pásma Březina, jehož pokus zápěstím schoval Hanuljak ve výstroji.

Nedlouho poté se již Dukla radovala. Jergl z levého rohu předložil puk kolmicí na pravý kruh, kde byl Důras. Ten vzápětí nahrál před branku, kam si sjel Filip Seman a zblízka poslal domácí do vedení. Druhá přesilovka se Kladnu nepovedla. Do situace jeden na jednoho ujel Zeman, a když Ton srazil jeho střelu, skočil puk těsně kolem pravé tyčky. Opět v oslabení napřáhl z levé strany Čachotský a gólman hostí sepnul betony včas. Až v závěru početní výhody zazlobili Rytíři po tom, co Tůma pláchl po levé straně, ovšem o kousek minul vzdálenější tyč. V závěru třetiny hráli domácí 72 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, při které dvakrát pálil nad Říha a poté, co jeho střela šla na branku, zasáhl Hanuljak pravým betonem. Při návratu prvního vyloučeného poslali Kladenští puk do středního pásma a možná celou situaci trošku podcenili. Jihlava totiž Šidlíkem zavezla kotouč zpět, Čachotský z pravé strany našel na středu pásma Jiřího Říhu a nejproduktivnější bek Dukly napočtvrté uspěl – ranou do levého horního růžku - 3:1.

Druhé dějství začali aktivněji hosté. Přikryl nejprve dostal na levé straně pořádně prostoru a Škarek musel zasahovat. Za dalších dvacet vteřin se nejlepší nahrávač Kladna dokonce řítil sám na domácího gólmana, jenž byl proti němu opět úspěšný. Početní výhoda domácích přinesla náznaky šancí. U Čachotského výzvy na volnou pravou tyč chyběli domácí hráči a střelu Jergla z kruhů zblokoval obětavě Cetkovský. Rytíři poté zkoušeli vyslat do úniku na led se vrátivšího Přikryla. To vystihl Seman, oklamal protihráče stahovačkou, leč zblízka jej vychytal Hanuljak.

Minutu a čtvrt před polovinou zápasu využili Kladenští druhou přesilovku. Růžička, hrající za Rytíře čtyřstý zápas, vystřelil z pravé strany a před brankou tečoval puk do sítě Jiří Cetkovský, proti čemuž Škarek nemohl zasáhnout - 3:2. Tempo hry poté lehce ochablo. Šance přišly až v poslední pětiminutovce druhé třetiny. Říha se vyhnul dvěma napadajícím hráčům a dal dlouhý pas na Březinu, jehož střílenou přihrávku z pravého kruhu minul před volnou klecí Stoklasa. Na druhé straně mířil aktivní Strnad bekhendem ke vzdálenější tyči, kde byl připraven beton domácího muže v masce. Změnu stavu nepřinesla ani Szathmáryho řádná dělovka od modré, směřující nad břevno.

Začátek závěrečné dvacetiminutovky byl opatrný. Hokej nahoru – dolu sice pokračoval, leč za poctivé obranné činnosti obou týmů. Jestliže Rytíři po teči snížili, stejným způsobem i vyrovnali, a to po akci dvou hráčů, jimž je přes čtyřicet let. Extraligou protřelý Ptáček střílel od modré a kapitán hostí Jiří Burger nedal předbrankovou tečí gólmanovi naději na zásah. Puk zapadl k pravé tyčce. Hned vzápětí se dostal Tůma na kruzích přes dva hráče, střeleckým pokusem však těsně minul svatyni. Oba celky nechtěly udělat chybu, která by mohla rozhodnout. Zkraje jednapadesáté minuty vyrazil Škarek Drtinovu dělovku a po Klozově zásahu skákal puk brankovištěm, až doskotačil na domácí hole. Při další přesilovce se Kladno dostalo jen do jedné šance, po cloně před brankou vyjel puk na pravém kruhu k Cetkovskému a Škarek jeho pumelici vyrazil.

Již v plném počtu vybojoval Jergl puk pro Březinu. Domácí útočník šel z pravé strany na branku. Hanuljak mu nejprve kotouč lehce vypíchl a z nulového úhlu mířil do boční sítě. Ačkoliv se poté hosté ubránili početní nevýhodě, tři a půl minuty před koncem přišlo rozhřešení výsledku. Tentokrát se povedla teč domácím, když Tomáš Čachotský usměrnil za gólmanova záda Říhův pokus od modré - 4:3. Dukla poté doslova zabetonovala obrannou modrou a Kladenští se do útočení nedostali ani v krátké hře bez gólmana.

Ohlasy trenérů

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): Zápas byl vyrovnaný, ale pro nás se špatným koncem. Dobře jsme začali a dali jsme první gól z přesilovky. Bohužel lajna, která šla na led, to nezvládla a hned jsme inkasovali. Domácí to nakoplo a během chvíle přišel gól Dukly na 2:1. Řekli jsme si, že to zkusíme vydržet do konce třetiny, ale vteřinu před koncem jsme dostali třetí gól. V kabině byla bouřka, protože už se nám to nelíbilo a naše série porážek už trvá docela dlouho. Kluci začali hrát, vyrovnali jsme a měli jsme i šance, kdy puk skákal po brankové čáře. Bohužel naší hloupostí, kdy jsme hráli v šesti, se náš tlak zastavil. Jihlava měla přesilovku a v doznívajícím tlaku po ní přišel její šťastný tečovaný gól. Prohráli jsme a radost z toho samozřejmě nemáme. Takový ale hokej je. Kdo je trošku ve svrabu, tak se k němu štěstí moc nepřiklání. V příštím zápase to už musíme zvrátit.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme samozřejmě spokojení s třemi body. Do utkání jsme vstoupili velice dobře. První třetina byla dobrá, padaly v ní branky. Postupem času jsme malinko ustoupili z naší hry, což možná bylo i těmi, nechci říct, lacinými brankami, které jsme dostali než tím, že by nás soupeř nějak přehrával. Něco tam vždycky někde zahaprovalo. Z tohoto důvodu byl zápas trošku složitější. Vlastně i třetí branka byla po chybě v obranném pásmu – nepokrytá hůl a tečování. Ale kluci bojovali a čtvrtý gól si zasloužili, protože mu šli naproti a příležitosti si vytvořili. Padla tam „tečka“ a hodně důležitá.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie